Η Γιορτή σήμερα Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024. Γιορτή της Ορθοδοξίας: Ο Άγιος Ανανίας ο Απόστολος. Ο Όσιος Ρωμανός ο Μελωδός και ποιητής των Κοντακίων. Ο Όσιος Ιωάννης ο Ψάλτης ο Κουκουζέλης. Η Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Γοργοεπηκόου. Η Τίμια Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Βλαχερνώ.

Σύμφωνα με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία ελήφθη κατά το έτος 1952, η σημερινή εορτή της Τιμίας Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου μετατέθηκε την 28η Οκτωβρίου, ώστε να εορτάζεται με την Εθνική εορτή του «ΟΧΙ».

Διαβάστε το Εορτολόγιο κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Ἴδοιμι, Παρθένε, ψυχορραγῶν, ἐν καιρῶ θανάτου, τήν Εἰκόνα Σου τήν σεπτήν, παραμυθουμένην καί ἱλαρῶς καί ὄψεις τῶν δαιμόνων ἀποδιώκουσαν.

Η θαυματουργή εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου της Γοργοεπηκόου βρίσκεται στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου του Αγίου Όρους. Η γνωστότερη μετά την «Πορταϊτισσα» θαυματουργή εικόνα του Αγίου Όρους είναι αρχαία τοιχογραφία της Παναγίας που βρίσκεται εξωτερικά στον ανατολικό τοίχο της τράπεζας και προς τα δεξιά της εισόδου της.

Το 1664 μ.Χ. ο τραπεζάρης Νείλος, που περνούσε τακτικά μπροστά από την εικόνα κρατώντας στο χέρι αναμμένα δαδιά για την υπηρεσία του στην τράπεζα, άκουσε μια φωνή να του λέει τα εξής: «Να μην ξαναπεράσεις από εδώ με δαδιά καπνίζοντας την εικόνα μου».

Ο Νείλος δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη φωνή, η οποία όμως σύντομα ξανακούστηκε επιτιμώντας τον μοναχό και αφήνοντάς τον τυφλό. Οι αδελφοί άρχισαν να περνούν με πολύ ευλάβεια μπροστά από την εικόνα, της κρέμασαν ακοίμητο καντήλι και διέταξαν το νέο τραπεζάρη να τη θυμιάζει καθημερινά.

Ο τυφλός Νείλος περνούσε όλο τον καιρό του σε ένα στασίδι μπροστά στην εικόνα παρακαλώντας την Παναγία να τον συγχωρέσει και να τον θεραπεύσει, πράγμα το οποίο και έγινε, όταν, για τρίτη πλέον φορά, ακούστηκε φωνή από την εικόνα, που πληροφορούσε τον Νείλο ότι η δέησή του εισακούστηκε και ότι στη δική Της μετά Θεόν προστασία και σκέπη θα έπρεπε στο εξής να καταφεύγουν για κάθε τους ανάγκη οι μοναχοί.

Αυτή θα τους ακούει γρήγορα γιατί το όνομά της είναι «Γοργοεπήκοος». Πολύ σύντομα το θαύμα αυτό και η υπόσχεση της Θεοτόκου έγιναν γνωστά σε όλο το Όρος και η εικόνα της αυτή έγινε παναγιορειτικό προσκύνημα.

Ο διάδρομος κλείστηκε και η εικόνα συμπεριλήφθηκε σε παρεκκλήσι που κτίστηκε προς τα δεξιά της. Τα θαύματά της είναι άπειρα και ειδικός «προσμονάριος» ιερομόναχος εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολλών προσκυνητών.

Γνωρίζετε ποιες ήταν οι Συνέπειες του Προπατορικού Αμαρτήματος;

Εορτολόγιο

  • Ανανίας, Νίνος.
  • Θηρέσιος, Θηρεσία.
  • Ρωμανός, Ρωμάνα, Ρωμανή.

1 Οκτωβρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Ανανία, της Παναγίας της Γοργοεπηκόου και του Οσίου Ρωμανού του Μελωδού.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω για την Σύναξη, την ιστορία της θαυματουργικής εικόνας και το Απολυτίκιο της Παναγίας της Γοργοεπηκόου στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου Αγίου Όρους.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Γοργοϋπήκοος ή Γοργοεπήκοος

Πολλοί πεπαιδευμένοι αμφισβήτησαν το όνομα Γοργοϋπήκοος και επέμεναν ότι ονομάζεται Γοργοεπήκοος. Όμως, στην χειρόγραφη παράδοση της Μονής, την οποία υποστηρίζει και ο άγιος Νικόδημος, φέρεται ως Γοργοϋπήκοος. Αυτό το όνομα θέλησε να δώσει η Παναγία στην εικόνα Της. Του Καθηγούμενου της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου Αρχιμανδρίτου Γρηγορίου.

Διαβάστε αναλυτικά από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου Αρχιμανδρίτου Γρηγορίου ποιο είναι το σωστό Παναγία Γοργοϋπήκοος ή Γοργοεπήκοος;

Μεγαλυνάριο Παναγίας Γοργοεπηκόου

Γοργοϋπηκόου τήν θαυμαστήν καί σεπτήν Εἰκόνα, προσκυνήσωμεν ἀδελφοί, θαύματα τελοῦσαν καί βρύουσαν ἰάσεις καί ταύτην μετά πόθου κατασπασώμεθα.

Διαβάστε επίσης το Εορτολόγιο Τρίτης 1 Οκτωβρίου 2024, κατά την γιορτή του Αγίου Ρωμανού του Μελωδού του ποιητή των Κοντακίων.

Ἔχει μέν, Παρθένε, ὁ οὐρανός, σῶμα καί ψυχήν Σου, ἐξαστράπτοντα φαεινῶς, ἔχει δέ μορφήν Σου Μονή Δοχειαρίου, τήν ἐπικαλουμένην Γοργοϋπήκοον.

Για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα ακολουθήστε μας στα Google News.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.