Πέντε παρεκκλήσια στα Κύθηρα είναι αφιερωμένα στην Αγία Αικατερίνη, που είναι πολύ προσφιλής αγία σε όλη την Ελλάδα και γιορτάζει στις 25 Νοεμβρίου.

Στη περιοχή της Παλιόχωρας, στις Αλεξανδράδες, στα Πρινιάδικα, στο Μυλοπόταμο κοντά στους νερόμυλους και στο Σπαραγαρίο Καψαλίου ευρίσκονται αυτά τα παρεκκλήσια και μάλιστα τα δύο τελευταία είναι σπηλαιώδεις ναοί, όπως πολλοί άλλοι στα Κύθηρα.

Στην περιοχή του Καψαλίου, πάνω από τη γραφική παραλία του Σπαραγαρίου, σε μαγευτική τοποθεσία στην πλαγιά του λόφου του αγίου Σπυρίδωνα βρίσκεται η σπηλιά της Αγίας Αικατερίνης.

Πριν μπεις μέσα εντυπωσιάζεσαι από το φαράγγι του Σπαραγαρίου και τον επιβλητικό όγκο του Κάστρου πάνω ψηλά, ενώ το μάτι ξεκουράζεται αντικρίζοντας το απέραντο γαλάζιο, που απλώνεται μπροστά μας.

Μπαίνοντας μέσα βλέπεις ένα απέριττο εκκλησάκι φτιαγμένο με το χέρι του Δημιουργού, με ελάχιστες παρεμβάσεις.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Σεραφείμ τίμησε το εκκλησάκι αυτό και χοροστάτησε στον εσπερινό. Στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στο βίο της αγίας Αικατερίνης, που εντυπωσιάζει και θα ωφεληθεί πολύ όποιος τον διαβάσει.

Το εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης στο Σπαραγαρίο Καψαλίου αναφέρεται στον Κώδικα του Επισκόπου Κυθήρων Νεκταρίου Βενιέρη στην απογραφή των «εξωμονίων» που έγινε το 1697.

 

naos1.JPG

naos2.JPG

Γιώργος Λακαφώσης

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.