Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του μεγαλομάρτυρα Μερκουρίου, καθώς και τη μνήμη της Αγίας και ενδόξου Μεγαλομάρτυρος και Πανσόφου Αικατερίνης, που τιμάται ιδιαίτερα στην ομώνυμη μονή του όρους Σινά και στα μοναστήρια και μετόχια της ίδιας μονής, καθώς και ναοί που βρίσκονται στην Κύπρο και την Ελλάδα και ανά την Οικουμένην.

Η πανεύφημος νύμφη του Χριστού Αικατερίνη έζησε τον 4ο αιώνα μ.Χ. στην Αλεξάνδρεια και διακρινόταν για το σωματικό κάλλος, την ευφυΐα και την ευρύτατη μόρφωσή της. Από τους ευσεβείς γονείς της και τους Χριστιανούς διδασκάλους της, διδάχτηκε την αλήθεια του Ευαγγελίου και δεν δίσταζε να την ομολογεί, ακόμη και μπροστά στους διώκτες Μαξιμιανό και Μαξέντιο, που είχαν διατάξει απηνή διωγμό κατά των Χριστιανών.

Σε νεαρή ηλικία και με τη χάρη του Κυρίου, κατόρθωσε να κονιορτοποιήσει όλα τα επιχειρήματα των ειδωλολατρών σοφών, με τους οποίους είχε έλθει σε δημόσια συζήτηση. Η δυσάρεστη γι’ αυτούς έκβαση της συζήτησης, έγινε αφορμή για σύλληψη της Αγίας και υποβολή της σε φρικτά βασανιστήρια, όπως ο τροχός με σιδερένιες ακίδες, που βλέπουμε συνήθως στις εικόνες της.

Τελικά αποκεφαλίστηκε και το ιερό της λείψανο βρέθηκε θαυματουργικά στο όρος Σινά, στο σημείο όπου ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός έκτισε, αργότερα, το περίφημο μοναστήρι της, και το οποίο παραμένει μέσα στους αιώνες φάρος της Ορθοδοξίας.

Σήμερα τιμούμε επίσης, σύμφωνα με τον Συναξαριστή, τους 150 ρήτορες που πίστεψαν στον Χριστό εξαιτίας του Πνευματοφόρου λόγου της Αγίας Αικατερίνης.

Η Μεγαλομάρτυς Αικατερίνη καταξιώθηκε στη συνείδηση της Εκκλησίας ως «πολύαθλος και πάνσοφος».

Σήμερα πανηγυρίζουν οι ναοί της Αγίας Αικατερίνης, μεταξύ αυτών το Μετόχι του Σινά στη Λευκωσία, ο νεόδμητος ναός στην Ι. Μ. Παναγίας Αμιρούς, ο παλαιός ναός στην Τάλα της Πάφου, το παρεκκλήσιο της Αγίας στην κοινότητα Γερίου, καθώς και οι τουρκοκρατούμενες κοινότητες Βασίλειας και Παλαικύθρου.

Γιώργος Λακαφώσης

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.