Την ανάγκη να τεθεί ένα τέλος στη δράση των κυκλωμάτων που «απογυμνώνουν» την περιοχή μας από εικόνες και ιερά κειμήλια, υπογραμμίζει η Ένωση Πολιτών Ιωαννίνων σε ανακοίνωσή της, η οποία υπογράφεται από τον Πρόεδρό της Σπύρο Εργολάβο.

«Εδώ και αρκετό καιρό -αναφέρει- κυκλοφορούν φήμες ότι κυκλώματα προβαίνουν σε κλοπή και διακίνηση εικόνων και ιερών κειμηλίων, και ότι για το θέμα αυτό γίνονται σχετικές έρευνες και έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη».
Η Ένωση Πολιτών μνημονεύει μάλιστα δηλώσεις του Περιφερειάρχη Αλέξ. Καχριμάνη (στον Ηπειρ. Αγώνα), «ο οποίος- εξηγεί- εδώ και πολύ καιρό έχει ασχοληθεί με το θέμα και έχει διεξαγάγει ένα σκληρό αγώνα για την ανεύρεση και επιστροφή εκατοντάδων θρησκευτικών κειμηλίων». Συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης δήλωσε ότι: «Πρέπει να τελειώσει οριστικά το ζήτημα δεν παίρνει άλλο. Υπάρχει μια ογκώδης δικογραφία στα Γιάννινα. Οι διωκτικές αρχές που έχουν αναλάβει την υπόθεση πρέπει να προχωρήσουν με ρυθμούς γοργούς, και να αποκαλυφθούν τόσο οι κλέφτες όσο και οι πωλητές των κειμηλίων».

Η Ένωση Πολιτών, τονίζει ότι το θέμα είναι σοβαρό και μας αφορά όλους και ζητά να αποκαλυφθεί άμεσα το κύκλωμα, για το οποίο όπως προκύπτει υπάρχουν αρκετά στοιχεία. Παράλληλα δίνει και μια νέα διάσταση στο ζήτημα των εικόνων και των κειμηλίων που έχουν κλαπεί. «Τα ιερά κειμήλια -υπογραμμίζει- αποτελούν μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς· μερικά απ’ αυτά έχουν φιλοτεχνηθεί με δαπάνες των Εθνικών μας Ευεργετών και έχουν δωρηθεί στις Εκκλησίες της ιδιαίτερης πατρίδας τους. Η προστασία τους συνεπώς είναι έργο των αρμόδιων κρατικών οργάνων, όπως είναι οι αρχαιολογικές υπηρεσίες».

Ως λύση στο πρόβλημα των συνεχιζόμενων κλοπών, η Ένωση προτείνει την απόσυρσή τους από τους χώρους στους οποίους βρίσκονται, η οποία όμως θα πρέπει να συνοδευτεί από την τοποθέτησή τους στα αρχαιολογικά μουσεία, όπως συμβαίνει σε όλα τα πολιτισμένα κράτη του κόσμου.

Επικροτεί μάλιστα την πρωτοβουλία της Ιεράς Μητρόπολης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κόνιτσης, για την προστασία των εικόνων και των λοιπών θρησκευτικών αντικειμένων και μεταφέρει την πληροφορία ότι παρόμοια πρωτοβουλία έχει αναλάβει και ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων. «Αξιέπαινη οπωσδήποτε η πρωτοβουλία· θα πρέπει όμως ταυτόχρονα να δηλωθεί στις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες ποια κειμήλια υπάρχουν, πού βρίσκονται, και αφού καταγραφούν επίσημα να παραδοθούν εκεί που προβλέπουν οι νόμοι», καταλήγει η Ένωση Πολιτών Ιωαννίνων στην ανακοίνωσή της.

Νταλιάρης Γιώργος
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.