Τιμήθηκε η 200η επέτειος από την επανάσταση των Καλαρρυτών Ηπείρου. Του π. Ηλία Μάκου. Τιμήθηκε την Κυριακή 4 Ιουλίου στο γραφικό χωριό η 200η επέτειος από την επανάσταση των Καλαρρυτών (1821-2020).

Παρά τους περιορισμούς, λόγω του κορωνοϊού, η όλη τελετή, που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Ηπείρου και ο δήμος Β. τζουμέρκων, είχε επισημότητα και έγινε παρουσία του προέδρου της Βουλής Κων/νου Τασούλα, ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς.

Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν: Δοξολογία στο ναό αγίου Νικολάου Καλαρρυτών.

Ακολούθησε ο πανηγυρικός της ημέρας από τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Απόστολο Κατσίκη με θέμα: «Θέλει αρετήν και τόλμην η Ελευθερία» – Η επανάσταση των Καλλαρυτών ως συμβολή στην Εθνική Παλιγγενεσία.

Στη συνέχεια τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο, που βρίσκεται στον περίβολο του ναού και έγινε η κατάθεση στεφάνων από τον πρόεδρο της Βουλής, τον υφυπουργό περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά, από εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, του στρατού, αστυνομίας και πυροσβεστικής.

Έγινε επίσκεψη στο θαυμάσιο και με πολλά αντικείμενα μουσείο Καλαρρυτικής αργυροτεχνίας, η οποία τα παλαιότερα χρόνια είχε γνωρίσει ακμή όχι μόνο σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό (στα τέλη του 18ου αιώνα Καλαρρυτινοί άνοιξαν εμπορικούς οίκους εκτός συνόρων).

Ο παραδοσιακός οικισμός Καλαρρύτες, έχει φανερές και αφανέρωτες χάρες και παραπέμπει με τα λιθόστρωτα καλντερίμια, τα πέτρινα αρχοντικά και τα πολλά νερά, τα οποία ρέουν ασταμάτητα, σε αλλοτινούς καιρούς.

Τότε, που το χωριό είχε 3000 κατοίκους και πολλοί από αυτούς ταξίδευαν με τα εμπορεύματά τους σε μέρη μακρινά. Ακόμη και πέρα από τη θάλασσα.

Οι Καλαρρύτες και το Συρράκο, πλούσια βλαχοχώρια, ήταν τα πρώτα χωριά στην Ήπειρο, που επαναστάτησαν το 1821, με αποτέλεσμα την καταστροφή τους και τον αφανισμό πολλών κατοίκων και τον ξεριζωμό των υπολοίπων.

Η ατμόσφαιρα, στην οποία ζούσαν οι Καλλαρυτινοί του 1821 ήταν ατμόσφαιρα ιδανικών και αρετής, η οποία πλημμύριζε το είναι των αγωνιστών και τους έκανε λιονταρόψυχους. Φλογίζονταν από ιδανικά. Ελευθερία, Πατρίδα, Χριστό…

Και αν εμείς σήμερα θέλουμε να βαδίσουμε στα ίχνη των Ελλήνων του 1821 και να είμαστε άξιοι απόγονοί του, ας το καταλάβουμε καλά.

Είναι χρέος μας η αγάπη στη μικρή, μα ένδοξη πατρίδα, να οδηγεί κάθε ενέργεια, κάθε κίνηση, κάθε σκέψη μας.

Να δημιουργεί αετούς και όχι «ανθρωπάκια», πλάσματα μικρόψυχα.

200 χρόνια μετά την επανάσταση του 1821 καλούμαστε να διαλέξουμε:

Ή θα ακολουθήσουμε το πνεύμα της εποχής με τις διαλυτικές συνέπειες ή θα γεμίσουμε τα στήθη μας με το πνεύμα του ’21 και θα ακολουθήσουμε το δρόμο των ηρώων, ενσαρκώνοντας και στην εποχή μας τον Έλληνα.

Καλαρρυτών Ηπείρου

επέτειος επανάσταση των Καλαρρυτών Ηπείρου

επέτειος Καλαρρυτών Ηπείρου

200η επέτειος από την επανάσταση των Καλαρρυτών Ηπείρου

200η επέτειος από την επανάσταση Καλαρρυτών Ηπείρου

επέτειος από την επανάσταση των Καλαρρυτών Ηπείρου

επέτειος επανάσταση των Καλαρρυτών Ηπείρου

πάτερ Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.