Η άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων φαίνεται ότι θωρακίζει την υγεία αποτρέποντας πράξεις απελπισίας που μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Τα αντικαταθλιπτικά και η ψυχοθεραπεία συχνά χρησιμοποιούνται για την στήριξη ανθρώπων που δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες εμπειρίες που βιώνουν και οι οποίοι νιώθουν μεγάλη απελπισία που, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να οδηγήσει σε αυτό που στις ΗΠΑ αποκαλούν «θάνατοι από απελπισία» και περιλαμβάνουν την αυτοκτονία, την λήψη μεγάλης δόσης εξαρτησιογόνων ουσιών ή την δηλητηρίαση από αλκοόλ.

Σύμφωνα ωστόσο με μια μεγάλη έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ υπάρχει μια ακόμη αποτελεσματική στρατηγική για την αντιμετώπιση της απελπισίας: η παρακολούθηση θρησκευτικών τελετών. «Να πηγαίνουμε στην εκκλησία» λοιπόν, για να το διατυπώσουμε με απλά και κατανοητά λόγια.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA Psychiatry, αξιολόγησε την παρακολούθηση θρησκευτικών τελετών βάσει των μαρτυριών 110.000 ανδρών και γυναικών μέσης ηλικίας που παρακολουθήθηκαν για περίπου 30 χρόνια.

Συγκριτικά με εκείνους που δεν πήγαιναν στην εκκλησία ο εκκλησιασμός τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα σχετιζόταν με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από πράξεις απελπισίας. Ο κίνδυνος ήταν κατά 68% χαμηλότερος για τις γυναίκες και κατά 37% για τους άνδρες.

Η εξήγηση των ειδικών είναι ότι η συμμετοχή σε θρησκευτικές τελετές – ανεξαρτήτως δόγματος – λειτουργεί ως αντίδοτο στην απελπισία και παρέχει μια συγκροτημένη αίσθηση ελπίδας, νοήματος και εσωτερικής γαλήνης καθώς και μια αισιόδοξη στάση ζωής. Επιπρόσθετα μέσω της ενασχόλησης με τα θρησκευτικά καθήκοντα προάγονται οι κονωνικές σχέσεις και επαφές.

Σημειώνεται ωστόσο ότι επρόκειτο για μελέτη παρατήρησης και δεν αποδεικνύει ότι η συστηματική παρακολούθηση των θρησκευτικών τελετών και μυστηρίων προλαμβάνει τους οφειλόμενους σε αισθήματα απελπισίας θανάτους.

Παρόλ’ αυτά είναι γνωστό από προηγούμενες μελέτες του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ ότι η ενασχόληση με τα θρησκευτικά καθήκοντα σχετίζεται με βελτίωση της κατάστασης ανθρώπων με βαριές ψυχικές νόσους.

ΝΙΚΗ ΨΑΛΤΗ ΥΓΕΙΑ ΜΟΥ

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.