Σεισμός 26 Οκτωβρίου τη νύχτα χτύπησε τη Ζάκυνθο. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις του γεωδυναμικού ινστιτούτου προηγήθηκαν δύο ισχυροί προσεισμοί με τον τρίτο και μεγαλύτερο στα 6,4 Ρίχτερ και εστιακό βάθος μόλις τα 5 χιλιόμετρα.

Επίσης 26 Οκτωβρίου η Ορθοδοξία μας τιμά τη Μνήμη του Μεγάλου Σεισμού. Πρόκειται για τον μεγάλο σεισμό, που έγινε στην Κωνσταντινούπολη, το έτος 740 μ.Χ. επί βασιλείας Λέοντα του Ισαύρου. Τότε λόγω του σεισμού πολλά οικοδομήματα της πόλης έπεσαν και πολλοί άνθρωποι καταπλακώθηκαν στα ερείπια τους.

Ο σεισμός σήμερα

Ο σεισμός της Ζακύνθου σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις του γεωδυναμικού ινστιτούτου ήταν μεγέθους 6,4 Ρίχτερ με εστιακό βάθος τα 5 χιλιόμετρα και επίκεντρο 48 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από την πόλη της Ζακύνθου. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε Αττική, Πάτρα αλλά και στην Ιταλία. Προηγήθηκαν επίσης δύο ισχυροί προσεισμοί.

Ο πρώτος σεισμός

Ο πρώτος προσεισμός έγινε ώρα 01:03, τη νύχτα, 59 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από το την πόλη της Ζακύνθου. Ήταν 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με εστιακό βάθος μόλις 4 χιλιόμετρα.

Ο δεύτερος σεισμός

Ο δεύτερος προσεισμός έγινε ώρα 01:22, 57 χιλιόμετρα νότια και δυτικά από το την πόλη της Ζακύνθου. Ήταν 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με εστιακό βάθος τα 5 χιλιόμετρα. Μετά από αυτό τον σεισμό ήρθε και ο μεγάλος σεισμός στη 01:54 όπου έγινε αισθητός σε Αττική, Πάτρα και Ιταλία.

Υλικές Ζημιές

Οι πρώτες πληροφορίες λένε για σοβαρή και ανυπολόγιστη ζημιά στον Πύργο του καστρομοναστηριού στα Στροφάδια, αφού το επίκεντρο του μεγάλου σεισμού ήταν εκεί κοντά.
Ο φύλακας που βρίσκεται στο νησί δεν μπορεί να πλησιάσει κοντά, διότι οι μετασεισμοί είναι μεγάλοι.

Όλα δείχνουν πως ήταν ο κύριος σεισμός

Ο σεισμός που αναστάτωσε σχεδόν όλη την Ελλάδα ήταν ο κύριος σεισμός, σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιο Λέκκα.

Ο Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1» ανέφερε πως ο σεισμός είχε μέγεθος 6,6 Ρίχτερ και εστιακό βάθος τα 10χλμ.
Στη συνέχεια δήλωσε πως δεν έχουν αναφερθεί καταρρεύσεις κτηρίων στη Ζάκυνθο, αλλά υπάρχει γενικευμένη διακοπή ρεύματος.
Χαρακτηριστικά πρόσθεσε:

Έγινε ήδη ένας ισχυρός μετασεισμός και θα ακολουθήσει έντονη μετασεισμική δραστηριότητα, γεγονός που είναι ιδιαίτερα θετικό.

 

26 Οκτωβρίου σεισμός

Επίσης 26 Οκτωβρίου η Ορθοδοξία τιμά τη μνήμη του Αγίου Δημητρίου. Διαβάστε για την εικόνα, την ιστορία, τα έθιμα και τις παραδόσεις της μεγάλης εορτής της Ορθοδοξίας 26 Οκτωβρίου.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.