ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Live - ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ Live - ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Live: Ιερός Ναός Αγίου Βησσαρίωνος της ενορίας Αγίου Νικολάου Πύλης Τρικάλων - Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2023 Ζωντανά. Εκκλησία Live - Θεία Λειτουργία Πρωτοχρονιάς Ζωντανά. Όρθρος και Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου - Ευλογία και Προσευχή στον Άγιο Βασίλη. Η κατά Σάρκα Περιτομή του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Ο Άγιος Βασίλειος ο Μέγας και Αρχιεπίσκοπος Καισαρείας Καππαδοκίας. Πρωτοχρονιά.

Ζῇ Βασίλειος, καὶ θανὼν ἐν Κυρίῳ. Ζῇ καὶ παρ᾽ ἡμῖν, ὡς λαλῶν ἐκ τῶν βίβλων, Ἰανουαρίοιο θάνες, Βασίλειε, πρώτῃ.

Ο Άγιος Βασίλειος γεννήθηκε από Άγιους γονείς το 330 μ.Χ. στην Καισάρεια της Καππαδοκίας. Ο πατέρας του Άγιου Βασίλειου ασκούσε το επάγγελμα του καθηγητή ρητορικής στη Καισάρεια της Καππαδοκίας και η μητέρα του Αγία Εμμέλεια ήταν απόγονος οικογένειας Ρωμαίων αξιωματούχων. Στην οικογένεια εκτός από το Βασίλειο υπήρχαν άλλα οκτώ ή εννέα παιδιά.

Μεταξύ αυτών, ο Άγιος Γρηγόριος Νύσσης, ο Ναυκράτιος που έγινε ασκητής και θαυματουργός Άγιος, η Οσία Μακρίνα και ο Πέτρος, Επίσκοπος Σεβαστείας, ενώ κάποιο φαίνεται να πέθανε σε βρεφική ηλικία.

Ο Βασίλειος μεταφέρθηκε από τη γιαγιά του Μακρίνα στο κτήμα των Αννήσων κοντά στον ποταμό Ίρι της Μικράς Ασίας, όπου ανατράφηκε από αυτήν μέχρι το θάνατό της και μετέπειτα από την πρωτότοκη αδερφή του Μακρίνα η οποία επηρέασε καθοριστικά τον μικρό Βασίλειο να στραφεί στην Χριστιανική πίστη. Την εγκύκλια παιδεία έλαβε από τον πατέρα του ενώ μετά την εκδημία του μετέβη στην Καισάρεια.

Κατόπιν η ανάγκη του για περαιτέρω μόρφωση τον έφερε στην Κωνσταντινούπολη, όπου φοίτησε κοντά στο γνωστό δάσκαλο της εποχής Λιβάνιο και επακόλουθα στην Αθήνα.

Διαβάστε αναλυτικά και δείτε σε βίντεο για τον βίο και την εορτή του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου Καισαρείας.

Ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία Ζωντανά της Πρωτοχρονιάς με την εορτή του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου της Καππαδοκίας από τον Ιερό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος Τρικάλων της Κυριακής 1 Ιανουαρίου 2023 07.30 το πρωί.

Γράψτε ονόματα στην Εκκλησία Online μέσω της φόρμας.

Πως να στείλετε τα ονόματα

Πρώτα εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Στείλτε ονόματα στην Εκκλησία Online μέσω της φόρμας παρακάτω.

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τον Όρθρο και την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και Πρωτοχρονιάς από τον Ιερό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος Πύλης Τρικάλων, Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2023 07.30 το πρωί.

Περιτομή του Ιησού

Κάθε πρώτη Ιανουαρίου η Εκκλησία μας γιορτάζει την «Περιτομή τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ». Ομολογουμένως ως Χριστιανοί γνωρίζουμε λίγα για αυτή την εορτή.

Η περιτομή ήταν μία ειδική επέμβαση στα αγόρια του Ισραήλ, με εντολή που δόθηκε στον Αβραάμ από τον Θεό ως σημείο και σφραγίδα απόδειξης πως ήταν αφιερωμένα στον Θεό από τις πρώτες ημέρες της ζωής τους.

Ιησούς είναι Ελληνικός όρος από το Εβραϊκό Γεσουά. Είναι το αυτό με το όνομα «Εμμανουήλ» που αναφέρει ο Ησαΐας, και σημαίνει «Θεός εἶναι μαζί μας». Επίσης σημαίνει και Σωτήρας. Όποιος ήταν απερίτμητος θεωρούνταν θρησκευτικά ακάθαρτος και αλλόφυλος.

Διαβάστε αναλυτικά για την περιτομή του Ιησού Χριστού: Γιατί τη Δέχθηκε; Τι Συμβολίζει για εμάς Σήμερα;

Χριστοῦ περιτμηθέντος, ἐτμήθη Νόμος. Καὶ τοῦ Νόμου τμηθέντος, εἰσήχθη Χάρις.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.