Καστοριά: Λιτανεία της εικόνας και των Ιερών Λειψάνων του Νέου Αγίου Ιερομάρτυρος Βασιλείου στο Χιλιόδενδρο.

Το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου πανηγύρισε ο κεντρικός Ιερός Ναός Γενεθλίου της Θεοτόκου Χιλιοδένδρου Καστοριάς…
στον οποίο φυλάσσεται η λάρνακα με τα ιερά λείψανα του αγίου ιερομάρτυρος Βασιλείου, και στον οποίο κάθε χρόνο προστρέχουν πολλοί πιστοί για να τιμήσουν τον νέο άγιο, που μαρτύρησε στο χωριό Χιλιόδενδρο.

Εφέτος, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες οι οποίες είναι ασυνήθιστες για την περιοχή, προσήλθε πλήθος πιστών για τον «Καστοριανό» Άγιο ένδοξο Ιερομάρτυρα.

Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε η ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Καστορίας κ. Καλλινίκου και την συμμετοχή πολλών Ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεώς. Ο Μητροπολίτης στο κήρυγμά του μίλησε για τον Ιερομάρτυρα Βασίλειο, τονίζοντας την αγάπη του για τον Ναό του Θεού. Στην συνέχεια μίλησε για τον ορθόδοξο Ναό και την σημασία του. Ο Ιερομάρτυς Βασίλειος ήταν ο ίδιος ναός του Αγίου Πνεύματος και αξιώθηκε να απεικονίζεται στους τοίχους των ιερών Ναών μαζί με τους άλλους Αγίους. Όσοι τιμούν τον Άγιο, είπε ο Μητροπολίτης , αγαπούν τον Ναό του Θεού, αγωνίζονται να γίνουν οι ίδιοι ναοί του Αγίου Πνεύματος και να συναριθμηθούν με τους Αγίους.Στο τέλος του πανηγυρικού εσπερινού, σχηματίσθηκε πομπή και πραγματοποιήθηκε η ιερά Λιτανεία της εικόνος και των ιερών λειψάνων του αγίου Ιερομάρτυρος στους κεντρικούς δρόμους του χωριού, με την συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής Μουσικής του Δ. Καστοριάς, αγήματος με παραδοσιακές φορεσιές, των ιεροψαλτών, των ιεροπαίδων και των ιερέων, του Μητροπολίτη, των Αρχών της πόλεως και των πιστών.

Κατά την διάρκεια της λιτανείας στην κεντρική πλατεία του χωριού, ο Μητροπολίτης ανέπεμψε και τις εξής δεήσεις: «υπέρ των υπηρετών της ελληνορθοδόξου παιδείας, των παιδαγωγών και μαθητών, υπέρ των ξενιτεμένων προς βιοπορισμόν και των ανέργων, υπέρ των νέων οικογενειών, των γονέων και της νεότητος, υπέρ των κεκλημένων προς αφιέρωσιν και ιερωσύνην».

Μετά την λιτανεία και πριν την απόλυση, ο Μητροπολίτης συνεχίζοντας το κήρυγμά του, είπε ότι αίτημα όλων των Ενοριτών και των τοπικών παραγόντων είναι να αποκτήσει ο άγιος Βασίλειος τον δικό Ναό, πρόταση που καταχειροκροτήθηκε από τους παρόντες.Την κυριώνυμο ημέρα, τελέσθηκε ο όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Ποιμενάρχη κ. Καλλίνικο.

Κατά την θεία Λειτουργία ο Μητροπολίτης μίλησε για την μαρτυρική Ιερωσύνη. Ο Χριστός είναι ο Μέγας Αρχιερεύς, που προσήγαγε, θυσία

σε τον εαυτό Του ως εθελούσιο θύμα, και σε όλη την ζωή Του επί της γης θυσιαζόταν για τον λαό. Φορείς αυτής της μαρτυρικής Ιερωσύνης καλούνται να είναι και οι Επίσκοποι και οι Ιερείς. Αυτό πέτυχε με την ζωή του και το μαρτύριό του ο Ιερομάρτυς Βασίλειος.

Αυτή η μαρτυρική Ιερωσύνη, είπε ο Μητροπολίτης , που είναι ζωή προσφοράς και θυσίας για τον αδελφό, δεν προξενεί στέρηση και θλίψη στον Ιερέα, αλλά έμπνευση και πληρότητα γιατί συμμετέχει στην ζωή του Χριστού.

Στο τέλος της Θείας Ευχαριστίας αφού ευλογήθηκαν τα εορταστικά κόλλυβα του εορτάζοντος Αγίου, ο Μητροπολίτης εξέφρασε την χαρά του για την εορτή του Αγίου Βασιλείου, που κάθε χρόνο εορτάζεται λαμπρά στον τόπο όπου μαρτύρησε για τον Χριστό και ευχήθηκε στους χριστιανούς, ενώ και στον εσπερινό και στην θεία Λειτουργία δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Εφημέριο π. Πέτρο Τερζίδη και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού, καθώς και τους εθελοντές και εθελόντριες που βοηθούν την Ενορία και βοήθησαν στην διοργάνωση της πανηγύρεως.

Όπως και δεν παρέλειψε να ευχηθεί, όπως πάντα το κάνει, για την πρόοδο του χωριού που αγαπά ιδιαιτέρως.

Μετά την Θεία Λειτουργία, η Ενορία δεξιώθηκε τους εκκλησιασθέντες, προσφέροντάς τους παραδοσιακά εδέσματα.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.