Θηλασμός: Ήδη διανύουμε την Σαρακοστή και υπάρχουν πολλές γυναίκες οι οποίες θηλάζουν τα βρέφη τους, αυτές τι κάνουν, νηστεύουν ή όχι;

“Η νηστεία είναι θέμα πίστεως. Αν δεν έχετε πίστη μην νηστεύετε”, έλεγε ένας Γέροντας.

Η άποψη ενός Γέροντα και η άποψη ενός παιδιάτρου, ως απάντηση στο ερώτημα:

“Μπορώ να νηστέψω όσο θηλάζω;”

“΄Ηταν Μεγάλη Τεσσαροκοστή, μία χριστιανή θήλαζε το παιδί της και τηρούσε τη νηστεία. Ωστόσο, ο ιατρός, της είπε να τρώει απ’ όλα, διότι θηλάζει και η κατάλυση δεν είναι αμαρτία. Η γυναίκα υπάκουσε και σε μία εβδομάδα στέρεψε το γάλα της και άρχισε να δίνει στο παιδί γάλα του εμπορίου. Στενοχωρήθηκε πολύ. Η συνείδηση την έλεγχε. Κατάλαβε ότι κάποια σοβαρή αμαρτία είχε κάνει και άρχισε να ψάχνει για έναν καλό πνευματικό. Της συνέστησαν τον πατέρα Σίμωνα. Πήγε στον Γέροντα και εξομολογήθηκε.

«Αυτό που έκανες είναι αμαρτία, να καταργήσεις την νηστεία», της είπε ο Γέροντας.«Όταν, παιδί μου, κάνεις την νηστεία, δεν παθαίνεις τίποτα, είσαι υγιέστατη.

Το γάλα δεν σταματάει, αλλά πληθαίνει. Γι’ αυτό, εάν θέλεις να έλθει ξανά το γάλα, να κάνεις την νηστεία όλη, όπως λέει η Εκκλησία», είπε τελειώνοντας ο Γέροντας.

΄Ετσι, η κυρία υποσχέθηκε ότι στο εξής θα τηρήσει όλη τη νηστεία.

«Σε μια εβδομάδα γέμισαν τα στήθη μου με γάλα», έλεγε κατόπιν. «΄Ετρωγε το παιδάκι μου, εδάνειζα και σ’ ένα άλλο παιδάκι, που δεν είχε γάλα η μητέρα του!». (Δ – 74).

Μια συμβουλή, που έδινε σε όλους ο μακαριστός Γέροντας Σίμων, ήταν: ΄Οποιος νηστεύει την νηστεία που λέει η Εκκλησία μας γίνεται καλά. Γι’ αυτό όλος ο κόσμος είναι γεμάτος αρρώστιες σήμερα, διότι κατήργησαν τις νηστείες. (Ε – 140).

από το τρίτο μέρος του βιβλίου του κ. Νικολάου Ζερβού για τον π. Σίμωνα Αρβανίτη.

Η απάντηση ενός παιδιάτρου

Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
Θα ήθελα να σας ρωτήσω με τί μπορώ να αντικαταστήσω τα γαλακτοκομικά και το κρέας, τώρα που ξεκινάει η σαρακοστή, ώστε το μωρό μου να συνεχίσει να παίρνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

Θηλάζω αποκλειστικά και το μωρό μου είναι 5,5 μηνών.

Σας ευχαριστώ
Παρασκευή Κ., Θεσσαλονίκη

Αγαπητή Παρασκευή,
Η διατροφή που παραδοσιακά ακολουθείται στη χώρα μας σε νηστεία είναι σοφή: προάγει την κατανάλωση φυτικών τροφών πλούσιων σε πολύτιμα στοιχεία, όπως τα όσπρια, τα φυτικά έλαια – ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, πράσινα λαχανικά, τα βασικά δημητριακά όπως ψωμί, βρώμη κλπ, αλλά και άφθονα θαλασσινά.

Αν ακολουθήσετε αυτήν τη διατροφή δεν θα λείψει τίποτα ούτε σε εσάς ούτε και στο μωρό σας.

————

Απόσπασμα από το πολύ ενδιαφέρον κείμενο του πατρός Βασιλείου Βολουδάκη ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΗΣΤΕΥΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ;

Η επιστήμη της ιατρικής μας πληροφορεί ότι είναι δυνατόν να νηστέψουν τα νήπια ακόμη και το γάλα χωρίς να ανακοπεί ή αυξητική τους πρόοδος, αρκεί να το αντικαταστήσουν με φυτικούς συνδυασμούς θρεπτικών τροφών.

«Αυτό οφείλεται ατό γεγονός ότι η σύνθεση των πρωτεϊνών από αμινοξέα διαφέρει στις διάφορες πρωτεΐνες, άλλαστο πρωτεϊνικό μίγμα η συμπληρωματική άξια τους καλύπτει τις διαφορές και δίνει πρωτεΐνη καλής ποιότητος (λ.χ. μίγμα ριζαλεύρου και σόγιας, σιτάλευρου και σόγιας κ.λ.π.»)(Γ. Παπανικολάου, σελ. 115.)

Έτσι εξηγείται και το πώς κατώρθωναν οι παλαιές γυναίκες να έχουν κατά τη γαλουχία των βρεφών τους άφθονο γάλα, παρ’ ότι έκαναν αυτές αυστηρή νηστεία.

Διότι έπιναν χυλό από σιτάρι και ξηρούς καρπούς αντί γάλακτος, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μη αισθάνονται ατονία και αδυναμία αλλά και να υπεραφθονεί το γάλα τους τόσο, ώστε έκτος από το δικό τους μωρό να θηλάζουν συμπληρωματικά και άλλα, συγγενικά η φιλικά τους, βρέφη.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.