Η πίστη ανατρέπει τα σχήματα της λογικής, την επιφάνεια του πολιτισμού που αρέσκεται σε κάθε άνεση και διευκολύνει την αποσύνθεση των πνευματικών θησαυρών ή το πάγωμα των αξιών που διατηρούνται μόνο με θυσίες.

Η μωρία του σταυρού και της θυσίας δεν καλλιεργεί τον εγωισμό στον άνθρωπο, δεν του προσφέρει φινέτσα, ώστε να τον θεωρούν μοντέρνο.

Όμως αυτή η μωρία, η σαλότητα η χριστιανική, η ζωή του Χριστού, είναι βαθιά ριζωμένη στις καρδιές των ανθρώπων.

Είναι μία ζωή αναστάσεως γεμάτη από ουράνια βιώματα.

Η χριστιανική πίστη δεν είναι ένα σύστημα δογμάτων.

Η δογματική διδασκαλία της Εκκλησίας εμπνέεται και βιώνεται με την καθημερινή ζωή της πίστεως, η οποία αλλοιώνει την διάνοια του ανθρώπου και καθιστά τον Θεό δυναμικά παρόντα στην ανθρώπινη καρδιά.

Όταν οι άνθρωποι του κόσμου λέγουν στους χριστιανούς:

Να έχεις και λίγη διάκριση, εννοούν να είσαι αδιάκριτος, να έχεις κοσμικό και σαρκικό φρόνημα.

Να μην είσαι “φρόνιμος ως οι όφεις και ακέραιος ως αι περιστεραί”, όπως λέει ο Χριστός, αλλά να είσαι όπως σε θέλουν οι άνθρωποι: “φούρνος του χότζα”.

Στην Εκκλησία συναντάμε έναν ενθουσιασμό, έναν ηρωισμό που δεν υπολογίζει τίποτα.

Ο άνθρωπος θυσιάζει τα πάντα, αρκεί να πετύχει τον Θεό.

Γέροντας Αιμιλιανός Σιμωνοπετρίτης

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.