Εόρτασε η ιστορική Μονή της Αγίας Τριάδος στην Πέπελη Δρόπολης - Η εορτή του Αγίου Πνεύματος στην Αλβανία. Του π. Ηλία Μάκου. Η εορτή του Αγίου Πνεύματος εορτάστηκε στην Αλβανία με την ενδεδειγμένη λειτουργική λαμπρότητα. Πανηγύρισε και η ιστορική Μονή της Αγίας Τριάδος στην Πέπελη Αργυροκάστρου, με διήμερες λατρευτικές εκδηλώσεις.

Στον εσπερινό μετ’ αρτοκλασίας χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Ναθαναήλ, ενώ ανήμερα προεξήρχε και στη θεία λειτουργία, προς το τέλος της οποίας έγινε λιτάνευση, πέριξ του καθολικού, της εικόνας της Αγίας Τριάδος, καθώς και αρτοκλασία.

Εόρτασε η ιστορική Μονή της Αγίας Τριάδος στην Πέπελη Δρόπολης

Εόρτασε η ιστορική Μονή της Αγίας Τριάδος στην Πέπελη Δρόπολης 2026

Εόρτασε η ιστορική Μονή της Αγίας Τριάδος στην Πέπελη Δρόπολης Αλβανίας

Εόρτασε η ιστορική Μονή της Αγίας Τριάδος στην Πέπελη Δρόπολης Αλβανίας 2026

Γιορτή Αγίου Πνεύματος στην ιστορική Μονή της Αγίας Τριάδος στην Πέπελη Δρόπολης Αλβανίας

Γιορτή Αγίου Πνεύματος στην ιστορική Μονή της Αγίας Τριάδος στην Πέπελη Δρόπολης Αλβανίας 2026

Γιορτή Αγίου Πνεύματος στην ιστορική Μονή της Αγίας Τριάδος στην Πέπελη Δρόπολης 2026

Γιορτή Αγίου Πνεύματος στην ιστορική Μονή της Αγίας Τριάδος στην Πέπελη Δρόπολης

Εορτή Αγίου Πνεύματος στην ιστορική Μονή της Αγίας Τριάδος στην Πέπελη Δρόπολης Αλβανίας

Εορτή Αγίου Πνεύματος στην ιστορική Μονή της Αγίας Τριάδος στην Πέπελη Δρόπολης

Εορτή Αγίου Πνεύματος στην ιστορική Μονή της Αγίας Τριάδος στην Πέπελη Δρόπολης 2026

Αγίου Πνεύματος στην ιστορική Μονή της Αγίας Τριάδος στην Πέπελη Δρόπολης Αλβανίας

Αγίου Πνεύματος στην ιστορική Μονή της Αγίας Τριάδος στην Πέπελη Δρόπολης

Αγίου Πνεύματος στην ιστορική Μονή της Αγίας Τριάδος στην Πέπελη Δρόπολης 2026

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, από το πυκνό δάσος, που σκέπαζε τον χώρο, όπου βρίσκεται σήμερα το Μοναστήρι, πρόβαλλε ένα παράξενο φως με λογής λογιών χρώματα. Αυτό συνέβαινε συχνά και έτσι κάτοικοι από τα γύρω χωριά συγκεντρώθηκαν και έκαναν αναζήτηση στο δάσος. Και ανακάλυψαν την εικόνα της Αγία Τριάδας να αστράφτει.

Με ιερείς πήραν την εικόνα και την τοποθέτησαν στο προσκυνητάρι της εκκλησίας της Πέπελης, για να την ασπάζεται ο κόσμος. Η εικόνα όμως μετακινήθηκε μόνη της στο αρχικό σημείο εύρεσής της. Εκεί κατασκεύασαν ένα μικρό παρεκκλήσι, το οποίο στη συνέχεια μετεξελίχθηκε στην ονομαστή Μονή της Πέπελης.

Ο αείμνηστος καθηγητής Δ. Ευαγγελίδης έγραψε το 1919 για τη Μονή αυτή: «Αρχαιότατα υπάρχουσα, ανοικοδομήθηκε κατά τα μέσα του ΓΗ΄αιώνος και είναι μια των σπουδαιοτάτων».

Στον καθεδρικό ναό Ανάσταση Τιράνων (εορτάστηκε και η 12η επέτειος από τα εγκαίνια) ιερούργησε ο Επίσκοπος Αμαντίας Ιγνάτιος, συμπροσευχομένου στο Ιερό Βήμα του Αρχιεπισκόπου Ιωάννου.

Στον ναό της Αγίας Τριάδος στο Σέμαν του Φίερι ιερούργησε ο Μητροπολίτης Απολλωνίας και Φίερι Νικόλαος, ενώ μετά τη θεία λειτουργία παρατέθηκε δεξίωση στον Επίσκοπο, στους κληρικούς και στους πιστούς, το οποίο καλύφτηκε από συνεισφορά μελών της εκεί Ορθόδοξης κοινότητας.

Γιορτή Αγίου Πνεύματος στο Φίερι Αλβανίας 2026

Γιορτή Αγίου Πνεύματος στο Φίερι Αλβανίας

Εορτή Αγίου Πνεύματος στο Φίερι Αλβανίας

Εόρτασε και ο ιστορικός ναός της Αγίας Τριάδος στο κάστρο Βερατίου. Πρόκειται για σταυροειδή βασιλική με τρούλο, στην οποίο διακρίνονται, φθαρμένα από το χρόνο, αρκετά χαρακτηριστικά της βυζαντινής αρχιτεκτονικής.

Ιερούργησε ο Μητροπολίτης Βερατίου Άστιος, μέσα στον εσωτερικά ερειπωμένο ναό, με αλλοιωμένες τις σπουδαίες αγιογραφίες.

Αγίου Πνεύματος στο Μπεράτι Αλβανίας 2026

Αγίου Πνεύματος στο Μπεράτι Αλβανίας

Αγίου Πνεύματος στο Βεράτιο Αλβανίας 2026

Αγίου Πνεύματος στο Βεράτιο Αλβανίας

Γιορτή Αγίου Πνεύματος στο Βεράτιο Αλβανίας 2026

Ο Μητροπολίτης Κορυτσάς Αναστάσιος προεξήρχε της θείας λειτουργίας στον παλαιό ναό (κτίστηκε το 1470) της Αγίας Τριάδας στο χωριό Τούντας Κορυτσάς. Συνδέεται με την πριγκηπική οικογένεια των Μουζάκα και ως κτήτορας εμφανίζεται η πριγκίπισσα Κυράννα (Άννα) Μουζάκα. Έχει ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και σπάνιες τοιχογραφίες, οι οποίες, ωστόσο, έχουν υποστεί τη φθορά του χρόνου.

Εορτή Αγίου Πνεύματος στην Κορυτσά Αλβανίας 2026

Εορτή Αγίου Πνεύματος στην Κορυτσά Αλβανίας

Εορτή Αγίου Πνεύματος στην Κορυτσά 2026

Εορτή Αγίου Πνεύματος

Αγίου Πνεύματος στην Κορυτσά Αλβανίας 2026

Γιορτή Αγίου Πνεύματος στην Κορυτσά Αλβανίας 2026

Και άλλοι ναοί εόρτασαν σ’ ολόκληρη την Αλβανία με τ’ όνομα της Αγίας Τριάδος, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι θρησκευτικά μνημεία.

Χαρακτηριστικά αναφέρονται ο ναοί της Αγίας Τριάδας στην περιοχή Αργυροκάστρου, όπως στο Μικρό Λάμποβο και στο Δέλβινο, καθώς και αυτός της Μονής Ζβέρνετς στον Αυλώνα.

Σημαντικό για τις ζωές μας είναι να κάνουμε τους εαυτούς μας κατοικητήρια του Πνεύματος της Αλήθειας.

Ας γνωρίζουμε ότι τη στιγμή, κατά την οποία μας παραδέρνει η σύγχυση και η αγωνία, και βαθύς ο φόβος συγκλονίζει την ψυχή και τη ζωή μας, και τότε ένας φωτεινός λογισμός και μια αγαθή λύση, που μας έρχεται στα προβλήματα της ζωής μας, είναι η παρουσία και συμπαράσταση του Πνεύματος.

Και όταν στους αγώνες μας, τους πνευματικούς και τους βιοτικούς, και στις προσπάθειές μας να πετύχουμε κάτι το ανώτερο και υψηλότερο για τον εαυτό μας, βλέπουμε κάμψη και πτώση και απογοήτευση, και ξαφνικά ένα μυστηριώδες θάρρος μας εμπνέει σε νέες προσπάθειες και παρορμήσεις, ας γνωρίζουμε ότι το Πνεύμα το Άγιο είναι παρών.

Πλούτος χαρισμάτων και δωρεών χορηγείται από το Άγιο Πνεύμα σε κάθε Χριστιανό. Εμψυχώνει και ενθαρρύνει τους Χριστιανούς στο δρόμο της ζωής τους. Η μετά συντριβής μετάνοια και η αναζήτηση μιας νέας ζωής κατά Χριστόν έργο δικό του είναι. Αυτό φωτίζει το νου και αποκαλύπτει στη συνείδηση τους ένοχους κρυφούς λογισμούς και καθορίζει τη νέα φωτεινή πορεία της ψυχής.

π ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.