ΑΛΒΑΝΙΑ: Εορτάστηκε με Ορθόδοξους μαθητές και φοιτητές στους ναούς η εορτή των Τριών Ιεραρχών. Του π. Ηλία Μάκου. Με λαμπρότητα εορτάστηκε από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας η μνήμη των Τριών Ιεραρχών, όπου συμμετείχαν μαθητές και φοιτητές των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της, καθώς αποδίδει μεγάλη σημασία στην κατά αρετή μόρφωση των νέων και προβάλλει ως παράδειγμα τους προστάτες των γραμμάτων Τρεις Ιεράρχες.

Μεταξύ άλλων, στον καθεδρικό ναό «Ανάσταση» της Μητρόπολης Αργυροκάστρου, μετά τη θεία λειτουργία, όπου ιερούργησε ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος, οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων της Εκκλησίας παρουσίασαν εορταστικό πρόγραμμα, ενώ το Εκκλησιαστικό Λύκειο Αργυροκάστρου έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα.

Εξάλλου οι φοιτητές της Θεολογικής Ακαδημίας Δυρραχίου, που στεγάζεται στο χώρο του μοναστηριού του Αγίου Βλασίου, μετά τον εκκλησιασμό, ιερουργούντος του Μητροπολίτου Απολλωνίας και Φίερι Νικολάου, έκαναν ειδική εκδήλωση με ομιλίες και ύμνους.

Ο Μητροπολίτης Κορυτσάς Ιωάννης ιερούργησε στο μητροπολιτικό ναό «Ανάσταση», ενώ ο Μητροπολίτης Ελμπασάν Αντώνιος στο μητροπολιτικό ναό του αγίου Νικολάου.

Εορτή Τριών Ιεραρχών Κορυτσά Αλβανία 2024

Εορτή Τριών Ιεραρχών Κορυτσά Αλβανία

Εορτή Τριών Ιεραρχών Κορυτσά 2024

Τριών Ιεραρχών Αλβανία 2024

Εορτή Τριών Ιεραρχών Αλβανία 2024

Οι Ορθόδοξοι νέοι στην Αλβανία καθοδηγούνται από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο στην αρετή. Είναι εύκολο, όμως, να κατορθώσει ο νέος την αρετή;

Ο θείος Χρυσόστομος απαντά:

«Η φιλοσοφία της ψυχής είναι τόσο δυσκολότερης της φιλοσοφικής μόρφωσης, όσο από τα λόγια είναι δυσκολότερα τα έργα και επιπονώτερα».

Ο Μέγας Βασίλειος, ο Ιωάννης Χρυσόστομος και ο Γρηγόριος ο Θεολόγος γνωρίζουν εκ πείρας το ν μόχθο για της αρετής το κατόρθωμα. Οι λαμπρές σπουδές τους δεν τους εμπόδισαν να πάρουν το δρόμο της πνευματικής άσκησης, για να κατορθώσουν τη νίκη του εαυτού τους.

Γνωρίζουν από την πείρα τους πόσο το έργο της αρετής είναι τραχύ, γι’ αυτό σαν στοργικοί πατέρες παρακολουθούν τους νέους στο αγώνισμα για τα άφθαρτα βραβεία. Και όταν τους βλέπουν να κάμπτονται, με βαθιά κατανόηση στέκουν κοντά τους και τους παρηγορούν και τους ανορθώνουν.

Εορτή των γραμμάτων, της παιδείας, εορτή της χρυσής ηλικίας, που σπουδάζει, είναι η εορτή των Τριών Ιεραρχών.

Στην Αλβανία τα βιβλία κλείνουν την ημέρα αυτή για τους Ορθόδοξους μαθητές και τα εκκλησιαστικά σχολεία αργούν. Και ανοίγουν οι πυλώνες της Εκκλησίας, για να υμνηθούν οι θείοι διδάσκαλοι.

Τόσους αιώνες πίσω, έλεγαν, αυτό, που συνιστά και η Ψυχολογία σήμερα, δηλαδή ο επιστημονικός καταρτισμός να συνοδεύεται και με την πνευματική καλλιέργεια. Αυτή είναι και η επιδίωξη του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, που βασικό του μέλημα και επιδίωξη είναι η νεανική καρδιά να φλέγεται και να θέλγεται μπροστά στα υψηλά.

πάτερ Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.