ΗΠΕΙΡΟΣ: Τίτλοι τέλους για ιστορική Ελληνορθόδοξη εφημερίδα μετά από 90 χρόνια κυκλοφορίας! Του π. Ηλία Μάκου. Μια εφημερίδα ιστορική της Ηπείρου, με βαρύ παρελθόν, με Ελληνορθόδοξη κατεύθυνση, με μαχητική γραφή για τα Ηπειρώτικα και Βορειοηπειρώτικα θέματα, «σίγησε» μετά από 90 χρόνια κυκλοφορίας και αφού είχε αναδειχθεί σ' ένα αξιόπιστο, ποιοτικό μέσο και με πολλούς Ηπειρώτες συνδρομητές, και όχι μόνο, ανά τον κόσμο.

Την ίδρυσε το 1934 ο Βορειοηπειρώτης Αθανάσιος Γκογκώνης, ένας σοβαρός και αξιοπρεπής και δυναμικός και ανιδιοτελής δημοσιογράφος, έχοντας τη συνεργασία νέων συμπατριωτών του επιστημόνων.

Σθεναρά αγωνίστηκε για να προβάλλει τα ζητήματα της Ηπείρου και της Βορείου Ηπείρου και μάλιστα σε περιόδους, όπου η Ήπειρος ήταν εντελώς εγκαταλελειμμένη και η Β. Ήπειρος παραδομένη στην τυραννία του Χοτζικού καθεστώτος, χωρίς καμία επικοινωνία με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Μάλιστα, πέρα από τη δημοσιογραφική αποστολή του ο Αθανάσιος Γκογκώνης, που με ευσυνειδησία εκπλήρωνε, βοηθούσε με παρεμβάσεις του σε υπουργεία να γίνουν έργα σε χωριά της Ηπείρου.

Άνθρωπος προοδευτικός (με την πραγματική έννοια της προόδου) και έντιμος, άφησε έντονα το δημοσιογραφικό, αλλά και το ηθικό αποτύπωμά του.

Μετά τη απόσυρσή του το 1973 (έφυγε από τη ζωή το 1986), την έκδοση της εφημερίδας ανέλαβε η κόρη του Ελένη Γκογκώνη-Αμπαζή, μια πολύ ευαίσθητη και συναισθηματική γυναίκα, αλλά ταυτόχρονα το ίδιο μαχητική και οραματική και φλογισμένη, όπως ο πατέρας της, η οποία κινήθηκε απαρασάλευτα και με συνέπεια πάνω στις δικές του αρχές και στα δικά του ιδανικά.

Τα τελευταία χρόνια, από το 2007 και μετά η εφημερίδα πέρασε στα χέρια των παιδιών της κ. Γκογκώνη, που έχοντας στο πλευρό τη μητέρα τους, συνέχισαν να κρατούν ζωντανή την έπαλξη του “Ηπειρωτικού Μέλλοντος”.

Όμως, μετά από 1431 φύλλα έκδοσης, στα μέσα του 2023 “η μάχη χάθηκε”, όπως συγκινημένη έγραψε η Ελένη Γκογκώνη στο κύκνειο άσμα της εφημερίδας (περ. γ΄, αρ. φύλλου 231, Ιούνιος 2023), καθώς “είναι πλέον δυσβάστακτα τα έξοδα και η αξιοπρέπειά μας αντιστρόφως ανάλογη, αφού, με την πάντοτε ευγενική υπενθύμισή μας για τη συνδρομή, εισπράτταμε μόνο συγχαρητήρια και καλά λόγια”.

Ο ρόλος της εφημερίδας αυτής υπήρξε σημαντικός, καθώς πέρα από την ειδησεογραφία, περιείχε και ιστορικά και λαογραφικά και ηθογραφικά και λογοτεχνικά και θρησκευτικά θέματα γραμμένα από καταξιωμένα πρόσωπα. Γι’ αυτό, όπως σημειώνει η Γκογκώνη, “ο εκδοτικός άθλος εννέα δεκαετιών έφθασε στο τέλος του. Είναι, βέβαιον ότι μετά από λίγα χρόνια, κανείς δεν θα ξέρει ποια ήταν η Λέλα. Το “Ηπειρωτικόν Μέλλον”, όμως, θα υπάρχει, θα διαβάζεται από τους ιστορικούς, τους ερευνητές και τους λαογράφους, γιατί έχει πολύ και σπουδαίο περιεχόμενο να προσφέρει, το οποίο θα σώζει από την λήθη την ιστορία της Ηπείρου και των τέκνων της για σχεδόν ένα αιώνα, επί πολλές δεκαετίες στο μέλλον”.

Το “Ηπειρωτικό Μέλλον” στην μακρινή διαδρομή του στον τύπο, τόσο επί Αθανασίου Γκογκώνη, όσο και επί Ελένης Γκογκώνη, έδωσε προτεραιότητα και αξία στην αλήθεια. Απέναντι σε θεωρήσεις του ανθρώπου εκμηδενιστικές, που βάζουν στη θέση του προσώπου μια αφαίρεση, και των οποίων γνωρίζουμε τις αποτρόπαιες συνέπειες, όρθωσε το “μέγα καλό” της ζωής, μακριά από πιεστικά διλήμματα και ψυχολογικούς καταναγκασμούς.

Κρατούσε τις αισθήσεις των αναγνωστών ξύπνιες, ώστε να αξιοποιήσουν τις πνευματικές τους δυνατότητες και να σταθούν ακέριοι απέναντι στις εναλλασσόμενες καταστάσεις. Ήταν πολεμίστρα στο πλευρό του ανθρώπου, που θέλει να είναι άνθρωπος. Και μέσα από το ισόρροπο ζύγισμα των ιδεών, χάραζε το δρόμο του συλλογισμού, αλλά και του αγώνα.

Υπηρέτησε με καθαρότητα την κοινωνία, επισημαίνοντας, παρουσιάζοντας και αναλύοντας χωρίς προκατάληψη τα διάφορα ζητήματα. Μέσα από το παρελθόν και το παρόν κάθε εποχής, αυτές τις εννέα δεκαετίες, στράφηκε με προσδοκία θερμή, με λαχτάρα, στο αύριο και συγκόμισε στις σελίδες του ώριμους και ζουμερούς καρπούς.

π ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.