Στο φετινό Ραμαζάν Μπαϊράμ η σκέψη των πιστών στρέφεται στους μουσουλμάνους που υποφέρουν, ανέφερε ο μουφτής  Μέτσο Τζεμαλή 

Οι σημερινές κοινωνίες και οι λαοί στερούνται καλών και δίκαιων αρχηγών, παρατηρεί ο μουφτής Κομοτηνής, διαπιστώνοντας πως “, εβραίοι, μουσουλμάνοι όλοι απομακρύνονται από τις θρησκείες και όσο περνούν τα χρόνια χάνουν την ανθρωπιά τους”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ από την Όλγα Τσιούλφα :

Τις ευχές των τοπικών αρχών και φορέων θα δεχθεί σήμερα, μετά τις 11 το πρωί στο γραφείο του, ο μουφτής Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλή. Η χθεσινή ήταν η τελευταία ημέρα του ιερού μήνα των μουσουλμάνων και με το τέλος του Ραμαζανιού, ξεκινούν τριήμερες εκδηλώσεις γιορτής για τους συμπολίτες μας. Με αφορμή την γιορτή αυτή, ευχές έστειλε μέσα από το μήνυμα του στο “Χ” ο μουφτής Κομοτηνής. Είναι ο ένατος μήνας του ισλαμικού έτους, κατά τον οποίο, σύμφωνα με την παράδοση, «παραδόθηκε το Κοράνι ως οδηγός των ανθρώπων» («Ραμαντάν» στα αραβικά, «Ραμαζάν» στα τουρκικά). Ο μήνας αυτός είναι ιερός για τους μουσουλμάνους, καθώς επιβάλλεται να τηρούνται ορισμένοι κανόνες, που έχουν χαρακτήρα εξιλασμού και υπακοή στις εντολές του Θεού (Αλλάχ). Φέτος το ραμαζάνι άρχισε στις 6 Ιουνίου και τελείωσε χθες 4 Ιουλίου. Ο μήνας του ραμαζανιού είναι το διάστημα, κατά το οποίο οι μουσουλμάνοι απέχουν από τα πάντα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Από το πρωί έως τη δύση του ηλίου, δεν τρώνε, δεν πίνουν, δεν καπνίζουν, ώστε να πετύχουν πλήρη σωματική και πνευματική κάθαρση.

Δεν φθάνει μόνο η απόλυτη νηστεία κατά τη διάρκεια της ημέρας για να εκτελέσει ο πιστός το καθήκον του απέναντι στον Θεό. Θα πρέπει να μην υποπέσει και σε ορισμένα αμαρτήματα, όπως το ψέμα, η συκοφαντία, η ζηλοφθονία, η πλεονεξία και η ψευδομαρτυρία. Το ραμαζάνι είναι περίοδος αναγέννησης κι ένα από τα πέντε κύρια καθήκοντα του καλού μουσουλμάνου. Μετά τη δύση επιτρέπονται τα πάντα, αφού οι πιστοί προσευχηθούν και καθίσουν στο τραπέζι για το δείπνο, που ονομάζεται «ιφτάρ». Στη συνέχεια επισκέπτονται φίλους και γνωστούς, ενώ πολλοί μουσουλμάνοι ξαγρυπνούν προσευχόμενοι έως την επόμενη αυγή. Από τα μεσάνυχτα ως την ανατολή του ηλίου προβλέπεται ένα γεύμα, το «σαχούρ», για να αντιμετωπίσουν οι πιστοί την παρατεταμένη νηστεία της ημέρας. Το ραμαζάνι τελειώνει με τριήμερη γιορτή χαράς, η οποία ονομάζεται «ιντ αλ-φιτρ» («διακοπή της νηστείας», «Σεκέρ Μπαϊράμ» στα τουρκικά) ή «ιντ αλ-σαρχίρ» («μικρή γιορτή»). “Χρωστάμε μεγάλη δόξα στο Θεό, που μας έδωσε υγεία και νηστέψαμε”, τόνισε ο μουφτής Κομοτηνής. Ο ίδιος έκανε γνωστό πως η φετινή νηστεία για τους μουσουλμάνους είχε διάρκεια 29 ημέρες, από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια. “Στη διάρκεια της ημέρας δεν πίνουμε, δεν τρώμε και το βράδυ καθόμαστε γύρω από το τραπέζι. Είχαμε επί 17 ώρες κάθε μέρα νηστεία. Με υγεία τελειώσαμε τη νηστεία και γιορτάζουμε το Ραμαζάν Μπαϊράμ”, υπενθύμισε ο Μέτσο Τζεμαλή. Σήμερα η γιορτή για τους πιστούς ξεκινά με προσευχή στα τεμένη και αμέσως μετά οι ανταλλαγές επισκέψεων σε συγγενείς, φίλους, γείτονες.

Όμως στο φετινό Ραμαζάν Μπαϊράμ η σκέψη των πιστών στρέφεται στους μουσουλμάνους που υποφέρουν, ανέφερε ο μουφτής. “Στο Ραμαζάν πόλεμος δεν επιτρέπεται, αλλά βλέπουμε περισσότερο σε ισλαμικές χώρες τρομοκρατία, επιθέσεις με βόμβες. Είναι περίεργο που όλα αυτά γίνονται σε μουσουλμανικές χώρες, αν το κάνουν οι μουσουλμάνοι μεταξύ τους, τι μουσουλμάνοι είναι αυτοί δεν ξέρω. Στο Ισλάμ τρομοκρατία δεν υπάρχει. Υπάρχει εδάφιο στο κοράνι που λέει: ένας να δώσει ζωή σε έναν άρρωστο είναι σαν έχει δώσει σε όλον τον κόσμο ζωή. Εάν όμως σκοτώσει άδικα κάποιον είναι σαν να έχει σκοτώσει όλον τον κόσμο. Το Ισλάμ αυτό λέει”, τόνισε ο τοπικός θρησκευτικός ηγέτης των μουσουλμάνων συμπολιτών μας. Αναφέροντας ότι οι σημερινές κοινωνίες και οι λαοί στερούνται καλών και δίκαιων αρχηγών, ο μουφτής Κομοτηνής παρατήρησε πως “χριστιανοί, εβραίοι, μουσουλμάνοι όλοι απομακρύνονται από τις θρησκείες και όσο περνούν τα χρόνια χάνουν και την ανθρωπιά τους”. Υγεία και αδερφοσύνη ήταν οι ευχές του μουφτή Κομοτηνής για το φετινό Ραμαζάν Μπαϊράμ. ήτησε το μήνυμα αυτό να αγκαλιάσει όλον τον κόσμο.

 

Χατζηγιάννης Μ

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.