Αρχιμ. Δανιήλ Αεράκης

Ελάχιστα ασχολήθηκαν μαζί τους, και ας υπήρξαν όχι απλώς ήρωες, αλλά συγ­χρονοι μάρτυρες! Γιά το νέο, που χάθηκε στα Ιωάννινα και τελικά βρέθηκε νεκρός, επί πολλές μέρες τα Μ.Μ.Ε. μιλούσαν, κάνοντάς το πρώτο θέμα. Καί φυσικά είναι σοβαρό το θέμα, να χάνεται ένας νέος, επειδή οι συνομίληκοί του τον κορόιδευαν και «έσπα­γαν πλάκα» μαζί του.

Μα τις ίδιες σχεδόν μέρες συνέβηκε απείρως πιο συγκλονιστικό γεγονός. Είκοσι ένας νέοι εσφαγιάσθησαν μόνο και μόνο γιατί ήσαν χριστιανοί και δεν θέλησαν ν’ αρνηθούν το όνομα του Ιησού Χριστού. Λίγες γραμμές στις εφημερίδες και μερικές δη­λώσεις θρησκευτικών ηγετών, αυτό ήταν όλη η δημοσιότητα! Βέβαια ο ουρανός διέθεσε τον καλύτερο και αιώνιο πανηγυρισμό για τις ψυχές των νεομαρτύρων.
Αντιγράφουμε από σχετικό ρεπορτάζ (περιοδικό «Παρεμβολή», τεύχος 111):
«Λιβύη, 15 Φεβρουαρίου 2015, μνήμη του μαρτυρήσαντος Ονησίμου αποστόλου. Είκοσι ένας Αιγύπτιοι, Κόπτες Χριστιανοί, αποκεφαλίζονται σε μία παραλία από ισλαμιστές (τζιχαντιστές). Βιντεοσκοπώντας την πράξι τους, στέλνουν, όπως δηλώνουν, “αιματοβαμμένο μήνυμα σε όλες τις χώρες του Σταυρού”.
Η κάμερα συλλαμβάνει κάποια χείλη να λένε το τελευταίο τους “Μνήσθητι” στον Κύριο, για το όνομα του Οποίου μαρτυρούν λίγα λεπτά αργότερα. Αποκεφαλίζονται όλοι! Ο φακός αιχμαλωτίζει τη θάλασσα να κοκκινίζη από το αίμα. Λίγες μέρες νω­ρίτερα, σαρανταπέντε Χριστιανοί κάηκαν ζωντανοί, για την πίστι τους, στο δυτικό Ιράκ από ισλαμιστές…
Ο θάνατός τους είδησις “στα ψιλά” των εφημερίδων ή λίγο πριν από το δελτίο καιρού στα δελτία ειδήσεων»…
• Η Εκκλησία, δυό χιλιάδες χρόνια τώρα, συνεχίζει να γνωρίζη πολλούς μάρτυρες. «Ούτοι πάντες εμαρτυρήθησαν διά της πίστεως» (Εβρ. Ια’ 39).

• Πρόκειται για σπουδαίους αγίους, που οφείλουμε να τιμάμε, «ως σφαγιασθέντας ώσπερ άρνας».
• ’Εμείς στην Ελλάδα, παρ’ όλες τις θρησκευτικές λαμπάδες και τα προσκυνήματα, συνεχίζουμε να παίζουμε το ρόλο του σφαγέα, τύπου Ηρώδη. ’Εδώ σφάζουμε παιδιά· αλλού γίνονται πιστοί σφάγια ιερά. ’Εδώ «χριστιανοί γονείς» σφαγιάζουν τα αθώα αρνάκια τους, με το μαχαίρι των εκτρώσεων. Αλλού όμως σφαγιάζονται οι χριστιανοί για την πίστι τους. Υπάρχει, όπως λέει η Αποκάλυψις, «αίμα αγίων και πάντων των εσφαγμένων επί της γης» (ιη’ 24).
• Καί ας μη ρωτήση κανείς, αν ήσαν ορθόδοξοι οι σφαγιασθέντες 21 νέοι χρι­στιανοί. Ήσαν χριστιανοί Κόπτες. Καί τι με τούτο; Μήπως το αίμα του μαρτυρίου, για την πίστι του Χριστού, κάνει διακρίσεις;
Το αίμα, σε κάθε περίπτωσι Χριστιανού μάρτυρα, είναι αίμα· αίμα που εξ­αγνίζει· αίμα που αναπληρώνει κάθε βάπτισμα. Λέει σχετικά ο ιερός Χρυσόστομος:
«Εν τω μαρτυρίω το Πνεύμα μετά πολλής εφίπταται της δαψιλείας και αμαρτημάτων αναίρεσις και ψυχής γίνεται καθαρμός θαυμαστός τις και παράδοξος» (Ε.Π.Ε. 37,42).
Μετάφρασις: Στο μαρτύριο το Άγιο Πνεύμα περιίπταται και προσφέρει πλούσια τη χάρι και γίνεται εξάλειψις αμαρτημάτων και κάποιο καταπληκτικό και παράδοξο καθάρισμα της ψυχής.
• Το μαρτύριο είναι το εισιτήριο για τη Βασιλεία των Ουρανών. Θαυμαστοί και οι όσιοι και οι ασκητές και οι ομολογητές και οι θεοφόροι πατέρες. Αλλ’ οι πλέον θαυμαστοί είναι οι μάρτυρες!

Χατζηγιάννης Μ

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.