«Σήμερον κρεμάται επί ξύλου»: Αποτελεί το πιο γνωστό τροπάριο της Μεγάλης Εβδομάδας, που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο στο άκουσμα του. Ψέλνεται το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης μεταξύ του Πέμπτου και Έκτου Ευαγγελίου κατά την Ακολουθία των Παθών και το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής στην Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών ενώπιον του Εσταυρωμένου στο μέσο του Ναού.

Σήμερον κρεμάται επί ξύλου: Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης απαγγέλλεται πρώτα από τον ιερέα, ο οποίος κρατάει τον Εσταυρωμένο με αναμμένα τρία κεριά στις ειδικά τοποθετημένες βάσεις που υπάρχουν στον Σταυρό, δύο στο οριζόντιο κι ένα στο κάθετο ξύλο. Απαγγέλλεται ανά στίχο από τον ιερέα και τους ψάλτες, μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα με σβησμένα τα φώτα του Ναού και ο Εσταυρωμένος τοποθετείται όπως προαναφερθήκαμε στο μέσο του Ναού (σολέα) σε προσκύνηση των πιστών.

Όμως στην πραγματικότητα αυτό το τροπάριο δεν ακούγεται μόνο τη Μεγάλη Πέμπτη και Παρασκευή. Ακούγεται καθημερινά όχι δια στόματος όπως στην Μεγάλη εβδομάδα, αλλά και εσωτερικά από τα βάθη της ψυχής του κάθε ανθρώπου ιδίως των μικρών και αδυνάτων. Κάθε αδικία που γίνεται σε βάρος ανθρώπου προς άνθρωπο, πρέπει να θεωρείται ως αδικία που πλήττει τον Χριστό και τον σταυρώνει.

Τα Άχραντα Πάθη του Χριστού

Ο Χριστός μετά την σύλληψή του από την προδοσία του Ιούδα, δικάστηκε από τους Αρχιερείς που είχαν πληρώσει τα 30 αργύρια και καταδικάστηκε.

Την Παρασκευή, στέλνεται ο Ιησούς δέσμιος από τον Καϊάφα στον τότε ηγεμόνα της Ιουδαίας Πόντιο Πιλάτο.

Αυτός, αφού Τον ανέκρινε με πολλούς τρόπους και αφού ομολόγησε δυο φορές ότι ο Ιησούς είναι αθώος, έπειτα, για να ευχαριστηθούν οι Ιουδαίοι, τον καταδικάζει σε θάνατο και αφού τον μαστίγωσε σαν δραπέτη δούλο τον Δεσπότη των όλων, Τον παρέδωσε για να σταυρωθεί.

Από εκεί και πέρα ο Ιησούς, αφού παραδόθηκε στους στρατιώτες, γυμνώνεται, φοράει κόκκινη χλαμύδα, στεφανώνεται με ακάνθινο στεφάνι, κρατάει κάλαμο σα σκήπτρο, προσκυνείται χλευαστικά, φτύνεται και χτυπιέται στο πρόσωπο και στο κεφάλι.

Μετά, φορώντας πάλι τα ρούχα του και βαστάζοντας το Σταυρό, πηγαίνει προς τον Γολγοθά, τον τόπο της καταδίκης και εκεί, γύρω στην Τρίτη ώρα της ημέρας, σταυρώνεται μεταξύ δυο ληστών.

Βλασφημείται από αυτούς που είχαν πάει στον Γολγοθά μαζί του, μυκτηρίζεται από τους αρχιερείς, ποτίζεται από τους στρατιώτες με ξύδι ανακατεμένο με χολή.

Νεκρική σιγή απλώνεται στο ναό. Η καμπάνα χτυπάει πένθιμα. Γονατιστοί οι πιστοί, κρατώντας κεριά αναμμένα, παρακολουθούν τον Ιησού στην πορεία Του προς τον Γολγοθά, «προς το εκούσιον Πάθος».

Μετά την ακολουθία οι γυναίκες ξενυχτούν τον Εσταυρωμένο. Έχουν καντήλι αναμμένο, θυμιατό, κεριά και προσεύχονται. Τότε, στολίζουν τον Επιτάφιο, για να ‘ναι έτοιμος στην Αποκαθήλωση να δεχτεί το Σώμα του Χριστού.

Σήμερον κρεμάται επί ξύλου – Βίντεο

Ιεροψάλτης: Χρήστος Καντερίσκος καθηγητής Βυζαντινής μουσικής
Προλογίζει ο Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Μισσός

Σήμερον κρεμάται επί ξύλου

«Σήμερον κρεμάται επί ξύλου ο εν ύδασι τήν γην κρεμάσας.

Στέφανον εξ ακανθών περιτίθεται ο των αγγέλων Βασιλεύς.

Ψευδή πορφύραν περιβάλλεται ο περιβάλλων τόν ουρανόν εν νεφέλαις.

Ράπισμα κατεδέξατο ο εν Ιορδάνη ελευθερώσας τόν Αδάμ.

Ήλοις προσηλώθη ο Νυμφίος της Εκκλησίας.

Λόγχη εκεντήθη ο Υιός της Παρθένου.

Προσκυνούμεν σου τα Πάθη, Χριστέ.

Δείξον ημίν καί τήν ένδοξόν σου ανάστασιν».

Σήμερον κρεμάται επί ξύλου – Απόδοση

Σήμερα κρεμάται πάνω στο ξύλο Εκείνος που κρέμασε τη γη πάνω στα ύδατα.

Στεφάνι από αγκάθια φοράει στην κεφαλή. Εκείνος που είναι ο βασιλιάς των Αγγέλων.

Ντύνεται με ψεύτικη πορφύρα, αυτός που περιβάλλει τον ουρανό με σύννεφα.

Δέχτηκε ράπισμα, Εκείνος που στον Ιορδάνη ποταμό ελευθέρωσε τον Αδάμ.

Με καρφιά καρφώθηκε ο Νυμφίος της Εκκλησίας.

Με λόγχη κεντήθηκε ο Υιός της Παρθένου.

Προσκυνούμε τα πάθη σου Χριστέ.

Δείξε σε μας και την ένδοξό σου Ανάσταση.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.

1 Σχόλιο

Νεότερο
Καλύτερο Νεότερο Παλαιότερο