ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Κυριακή ΙΖ Ματθαίου - Η πίστη της Χαναναίας. Με το σημερινό Ευαγγέλιο Κυριακής ΙΖ Ματθαίου η Εκκλησία θέλει να μας παρουσιάσει πόσο απαραίτητη είναι για τη ζωή μας η πίστη στον Ιησού Χριστό. Τέτοια μεγάλη πίστη είχε και η γυναίκα της σημερινής ευαγγελικής περικοπής ΙΖ Ματθαίου. Η Χαναναία γυναίκα δείχνει σ' όλους μας το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε για να αποκτήσουμε αυτή την πίστη στη ζωή μας.

Μελετήστε το Ευαγγέλιο Κυριακής και κάθε ημέρας από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Η δυστυχισμένη Χαναναία γυναίκα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να γνωρίσει τον Κύριο, επειδή η πίστη που είχε μέσα της φλόγιζε την καρδιά της από αγάπη. Η Χαναναία ζητούσε το έλεος του Θεού, γιατί δεχόταν πως ο Κύριος είναι ο Θεός. Αυτός έχει την εξουσία να συγχωρεί τις αμαρτίες των ανθρώπων και να χαρίζει το έλεος και την αγάπη του.

Ο Κύριος στην αρχή δε δίνει σημασία στις παρακλήσεις της Χαναναίας. Δεν της απαντάει καθόλου.

Εκείνη όμως εξακολουθεί να φωνάζει:

Ελέησε με, Κύριε, υιέ του Δαβίδ.

Ο Κύριος για να δοκιμάσει περισσότερο την πίστη της γυναίκας της λέγει:

«Δεν είναι σωστό να πάρω το ψωμί, που είναι για τα παιδιά, δηλαδή για τους Ισραηλίτες, και να το δώσω στους εθνικούς, δηλαδή στους ειδωλολάτρες».

Η πίστη όμως της γυναίκας κορυφώθηκε με την απάντηση που έδωσε στον Κύριο:

«Έχεις δίκαιο, Κύριε, του λέγει. Όμως και τα σκυλάκια (που είμαστε εμείς οι εθνικοί) τρώνε από τα ψίχουλα, που πέφτουν από το τραπέζι των κυρίων τους».

Έφτασε όμως η στιγμή για να φανερώσει ο Κύριος αυτή την υπέροχη πίστη της Χαναναίας.

Γι’ αυτό και της λέγει μπροστά σ’ όλον τον κόσμο:

Γυναίκα, είναι πολύ μεγάλη η πίστη σου. Ας γίνει όπως συ θέλεις.

Και αμέσως συντελέστηκε το θαύμα και θεραπεύτηκε η άρρωστη θυγατέρα της.

Τέτοια ζωντανή πίστη πρέπει να αποκτήσουμε και εμείς. Η πίστη της γυναίκας ήταν γεμάτη από αγάπη για τον Ιησού Χριστό. Και αυτό ήταν που την έσωσε και χάρισε στη θυγατέρα της τη θαυματουργική θεραπεία του Κυρίου.

Σ’ όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε πως η αληθινή πίστη οδηγεί τον άνθρωπο και στην αρετή της ταπεινοφροσύνης. Γι’ αυτό η γυναίκα είχε τη συναίσθηση, πως είναι ένα από τα σκυλάκια, που ο Κύριος της ανάφερε. Η υπερύψωση όμως της Χαναναίας έγινε από τον Κύριο κατά τρόπο πολύ χαρακτηριστικό.

Μακάρι και εμείς από την παιδική μας ηλικία να αρχίσουμε να αποκτούμε τέτοια θερμή πίστη στο Χριστό. Χρειαζόμαστε μεγάλη προσπάθεια και επιμονή. Να τον παρακαλούμε να μας δίνει δύναμη, ώστε να ξεπερνούμε όλα τα εμπόδια και τις δυσκολίες, που συναντάμε στη ζωή μας.

Η προσευχή και η ταπεινοφροσύνη θα μας βοηθήσουν πολύ να αποκτήσουμε αυτή τη ζωντανή και γεμάτη από αγάπη πίστη της Χαναναίας, που ήταν υποδειγματική ειδωλολάτρισσα. Ο Κύριος θα μας βραβεύσει οπωσδήποτε στη ζωή μας και θα μας χαρίσει τη σωτηρία μας.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω την ερμηνεία και τη σημασία του Ευαγγελίου της Κυριακής ΙΖ Ματθαίου, με την πίστη της Χαναναίας, από τον Αρχιμανδρίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου, Αθανάσιο Μισσό.

Κύριε, βοήθει μοι… ὦ γύναι, μεγάλη σου ἡ πίστις! γενηθήτω σοι ὡς θέλεις.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.