Το παλαιότερο σε άριστη κατάσταση βιβλίο στην Ευρώπη

Στο φέρετρο ενός αγίου βρέθηκε αυτό το λατινικό αντίγραφο του Ευαγγελίου του Ιωάννη που ονομάζεται «Ευαγγέλιο του Αγίου Cuthbert (Κουθβέρτος)» και είναι το παλαιότερο σε άριστη κατάσταση βιβλίο στην Ευρώπη.

Το βιβλίο ονομαζόταν αρχικά Ευαγγέλιο του Stonyhurst, όμως «βαπτίστηκε» εκ νέου αφού βρέθηκε μέσα στο φέρετρο του Αγίου Cuthbert (Κουθβέρτος), ενός μοναχού ερημίτη που πέθανε το 687 και του οποίου τα λείψανα είναι άφθαρτα.

Το πως αυτό το μικρό βιβλίο «τρύπωσε» στο φέρετρο του μοναχού παραμένει μυστήριο. Ωστόσο οι επιστήμονες εικάζουν ότι βρέθηκε εκεί μεταξύ του 700 και 800 μ.Χ. όταν το σώμα του μοναχού μεταφέρθηκε στο Ντάρχαμ για να «γλιτώσει» από τις επιδρομές των Βίκινγκς.

Όταν το φέρετρο του Cuthbert ανοίχτηκε το 1104, «το βιβλίο βρέθηκε ως εκ θαύματος σε άριστη κατάσταση μέσα σε ένα κουτί από κόκκινο δέρμα», αναφέρει η Βρετανική Βιβλιοθήκη, όπου φυλάσσεται. Όπως γράφει ο Allison Meier στο JSTOR Daily, «το 1300 ετών χειρόγραφο διατηρεί άριστα όλες τις αρχικές του σελίδες και το δέσιμό του κι αυτό είναι αξιοσημείωτο αν σκεφτεί κάποιος την ηλικία του!».

από ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ NEWS

 

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.