ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Κυριακή ΙΒ Ματθαίου - Ο πλούσιος νεαρός - Η αιώνια ζωή. Όσο είμαστε δέσμιοι των φθαρτών τόσο απομακρυνόμαστε από τον Χριστό. Έναν άνθρωπο μας παρουσιάζει το ευαγγελικό ανάγνωσμα της Κυριακής ΙΒ Ματθαίου. Έναν άνθρωπο, που πλησιάζει τον Χριστό και του απευθύνει μια ευλαβή κατά τα φαινόμενα ερώτηση: «Διδάσκαλε ἀγαθέ, τί ἀγαθὸν ποιήσω ἵνα ἔχω ζωὴν αἰώνιον;». Τι να κάνω, δηλαδή, προκειμένου να κερδίσω την ουράνια ζωή;

Μελετήστε το Ευαγγέλιο Κυριακής και κάθε ημέρας από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Ο Χριστός όμως δεν φαίνεται να εντυπωσιάζεται από αυτήν την εξωτερική του ευσέβεια, γιατί στην ερώτησή του ήδη έχει διακρίνει, ότι δεν τον πλησιάζει ως Θεάνθρωπο αλλά ως έναν απλό διδάσκαλο του Μωσαϊκού νόμου.

Γι᾿ αυτό και αρχίζει την απάντησή του με μια ερώτηση:

«γιατί με ονομάζεις αγαθό; κανένας άνθρωπος δεν είναι αγαθός παρά μόνον ο Θεός». Αν, δηλαδή, δεν με αναγνωρίζεις ως Θεό, μη μου αποδίδεις έναν χαρακτηρισμό που ανήκει στον Θεό, ο οποίος είναι ο μόνος και πραγματικά αγαθός, αφού σ᾿ αυτόν συγκεντρώνονται σε απόλυτο βαθμό όλες οι αρετές.

Η απάντηση του Χριστού δεν έχει σχολαστικό χαρακτήρα, θέλει να δείξει στον άνθρωπο ότι πρέπει να είναι ταπεινός και να μην αρέσκεται στους επαίνους και τις κολακείες των άλλων. Αυτή είναι η πρώτη συμβουλή που έμμεσα προσφέρει ο Χριστός στον συνομιλητή του, προκειμένου να επιτύχει τον σκοπό του, να κερδίσει την ουράνια ζωή.

Και συνεχίζει ο Χριστός την απάντησή του. Γνωρίζεις, του λέει, ως Ιουδαίος, τις εντολές που έδωσε ο Θεός στον Μωυσή: να μην φονεύσεις, να μην μοιχεύσεις, να μην ψευδομαρτυρήσεις, να τιμάς τον πατέρα σου και την μητέρα σου. Απλά και καθημερινά πράγματα ζητά ο Χριστός από τον άνθρωπο της ευαγγελικής περικοπής.

Γνωρίζετε ποιες είναι οι 10 εντολές του Κυρίου;

Δεν του ζητά τίποτε δύσκολο και επίπονο. Με φιλάνθρωπο τρόπο επιμένει πρώτα στα ευκολότερα, γιατί γνωρίζει ότι ο άνθρωπος είναι ασθενής και δεν αντέχει μεγάλα βάρη. Εντολές είναι και αυτές του Θεού και θα εξασφάλιζαν στον άνθρωπο του ευαγγελίου την αιώνια ζωή που ποθούσε.

Ο συνομιλητής του όμως τον βεβαιώνει πως όλα αυτά τα έχει τηρήσει από τη νεανική του ηλικία και γι᾿ αυτό επιθυμεί τώρα κάποια δυσκολότερα καθήκοντα και κάποιες βαρύτερες εντολές να τηρήσει.

Κι ο Ιησούς, αφού άκουσε ότι τήρησε τον μωσαϊκό νόμο και επιδιώκει κάτι τελειότερο, του υποδεικνύει τη μία εντολή που του απομένει να εκπληρώσει:

ὕπαγε πώλησόν σου τὰ ὑπάρχοντα καὶ δὸς πτωχοῖς, καὶ ἕξεις θησαυρὸν ἐν οὐρανῷ, καὶ δεῦρο ἀκολούθει μοι.

Αν έχεις, του λέει, τηρήσει τον νόμο της Παλαιάς Διαθήκης, μένει τώρα να τηρήσεις και τις δικές μου εντολές, να βαδίσεις τον δικό μου δρόμο. Για να τον βαδίσεις όμως εύκολα και απρόσκοπτα, πρέπει να τινάξεις από πάνω σου το βαρύ φορτίο του πλούτου, να μοιράσεις τα υπάρχοντά σου στους φτωχούς και ανάλαφρος να ακολουθήσεις τον νέο δρόμο που σου υποδεικνύω.

Διότι, πως είναι δυνατόν να ακολουθείς Aυτόν που κατέβηκε από τον ουρανό, για να ανεβάσει τον άνθρωπο στον ουρανό, αν σε κρατά δεμένο στη γη το βάρος του πλούτου;

Απέναντι στις πολλές εντολές του μωσαϊκού νόμου ο Χριστός βάζει μόνο μία, την απόρριψη της φιλαργυρίας. Την εξήγηση μας την δίνει ο απόστολος Παύλος που ονομάζει τη φιλαργυρία ρίζα όλων των κακών. Κατά συνέπεια, αν κόψουμε τη ρίζα των κακών, μπορούμε να αποκτήσουμε όλες τις αρετές. Γι᾿ αυτό και ο Χριστός προτείνει «πώλησόν σου τὰ ὑπάρχοντα καὶ δὸς πτωχοῖς, καὶ ἕξεις θησαυρὸν ἐν οὐρανῷ».

Ας προσέξουμε, αδελφοί μου, ποια είναι η ανταπόδοση του Θεού στη θυσία του ανθρώπου. Μοιράζεις γήινα αγαθά και κερδίζεις ουράνια. Σκορπίζεις μικρά πράγματα, που σύντομα εξαφανίζονται και χάνονται, και παίρνεις έναν ακένωτο και αιώνιο θησαυρό. Αδιαφορείς για φθαρτά αγαθά και απολαμβάνεις τα άφθαρτα. Και όχι μόνον αυτό, αλλά γίνεσαι και ακόλουθος του Χριστού.

Γιατί τι σημαίνει «δεῦρο ἀκολούθει μοι»; Σημαίνει ότι θα είσαι πάντοτε κοντά στον Χριστό, θα βρίσκεσαι εκεί που βρίσκεται, θα κατοικείς εκεί που θα κατοικεί.

Ο άνθρωπος της ευαγγελικής περικοπής δεν ήταν έτοιμος να εφαρμόσει αυτή την εντολή και να ακολουθήσει τον Χριστό και έχασε την αιώνια ζωή.

Όμως η πρόσκληση απευθύνεται και σε μας, αδελφοί μου. Ο Χριστός μας καλεί να τον ακολουθήσουμε αποδεσμευόμενοι από ό,τι μας συνδέει με τη γη. Διότι ό,τι μας συνδέει με τη γη, μας απομακρύνει από Εκείνον, μας εμποδίζει να τον ακολουθήσουμε. Για άλλους μπορεί να είναι ο πλούτος, για άλλους άλλα υλικά πράγματα, για άλλους ο ίδιος ο εαυτός τους.

Ας εξετάσουμε, αδελφοί μου, τον εαυτό μας και ας βρούμε αυτό στο οποίο υστερούμε. Γιατί τίποτε δεν αξίζει όσο η αιώνια ζωή για να τη στερηθούμε για κάτι προσωρινό και εφήμερο, όπως τη στερήθηκε ο άνθρωπος του σημερινού ευαγγελίου.

Ας θυσιάσουμε, λοιπόν, τον όποιο πρόσκαιρο θησαυρό μας, προκειμένου να απολαύσουμε τους θησαυρούς του ουρανού αιωνίως. Αμήν.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω από πρωτότυπο και την ερμηνεία του Ευαγγελίου της Κυριακής ΙΒ Ματθαίου, με τη συνάντηση του Ιησού με τον πλούσιο νεαρό και πως θα αποκτήσουμε την αιώνια ζωή, από τον Αρχιμανδρίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου, Αθανάσιο Μισσό.

*Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.