Προσευχή: Το όνομα Ιούδας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο στο μυαλό πολλών Χριστιανών, Ορθόδοξων και μη, με τον προδότη μαθητή του Χριστού μας.

Ακόμη και σήμερα η λέξη Ιούδας χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να χαρακτηρίσουμε κάποιον που πρόδωσε την εμπιστοσύνη μας ενώ σε πολλά χωριά και περιοχές της χώρας οι πιστοί καίνε ομοιώματα του Ιούδα το Πάσχα. Με απλά λόγια, το όνομα του Ιούδα δεν έχει θετικές συνδέσεις για τους χριστιανούς, πράγμα σε μεγάλο βαθμό λογικό.

Κάτι που όμως δεν γνωρίζουμε πολλοί, είναι ότι το Εβραϊκό όνομα που αποδίδεται στα Ελληνικά σαν Ιούδας ήταν ένα πολύ δημοφιλές όνομα την εποχή που έζησε ο Χριστός μας. Εννοείται λοιπόν ότι ο διαβόητος Ιούδας ο Ισκαριώτης δεν ήταν ο μόνος Ιούδας της Ιστορίας και της Αγίας Γραφής. Για την ακρίβεια, υπάρχει ένας πολύ σημαντικός Ιούδας ο οποίος είναι και Άγιος της Πίστης μας: ο Άγιος Ιούδας ο Θαδδαίος.

Ο Άγιος Ιούδας ο Θαδδαίος θεωρείται ο προστάτης των ανθρώπων που βρίσκονται σε δύσκολες καταστάσεις κι έχουν χάσει κάθε ελπίδα να ξεφύγουν. Είναι με άλλα λόγια ο προστάτης των πραγματικά και τελείως απελπισμένων ανθρώπων, γι’ αυτό και υπάρχει μια πολύ θαυματουργή προσευχή προς αυτόν. Πριν μιλήσουμε όμως για την προσευχή του Αγίου Ιούδα, ας μάθουμε κάποια πράγματα γι’ αυτόν.

Ποιος ήταν ο Άγιος Ιούδας ο Θαδδαίος;

Εδώ είναι που τα πράγματα μπλέκονται λίγο καθώς υπάρχουν δύο διαφορετικές εκδοχές για τον βίο του συγκεκριμένου Αγίου. Εκεί που συμφωνούν οι δύο εκδοχές είναι το γεγονός ότι ο Ιούδας ο Θαδδαίος ήταν ένας από τους μαθητές του Χριστού, αλλά όχι ένας από τους 12, οι διαφορές στις δύο εκδοχές εστιάζονται στην ζωή του πριν γίνει μαθητής του Ιησού.

Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, ο Ιούδας ο Θαδδαίος είναι ένας από τους «αδελφόθεους», δηλαδή ένα από τα παιδιά που είχε ο Ιωσήφ, ο σύζυγος της Παναγίας μας, από τον πρώτο του γάμο. Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, ο Ιούδας ήταν ένας από τους πολύ αγαπητούς μαθητές του Χριστού, ο οποίος και μετέπειτα έγινε Απόστολος και κήρυξε τον Λόγο του. Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, ο Ιούδας συνελήφθη στη πόλη Έδεσσα της σημερινής Συρίας κι εκτελέστηκε διά τοξοβολισμού, δηλαδή τον ακινητοποίησαν και τοξότες εκτόξευσαν βέλη εναντίον του μέχρι να πεθάνει.

Σύμφωνα με την άλλη εκδοχή, ο Άγιος Ιούδας ήταν ένας Εβραίος που γνώρισε τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή, γοητεύθηκε από τα λόγια και τα έργα του κι έγινε πιστός ακόλουθος του. Μετά τον θάνατό του Ιωάννη, ο Ιούδας έγινε μαθητής του Χριστού και μετά την Ανάσταση του θεανθρώπου, επέστρεψε στη πατρίδα του στην Έδεσσα για να κηρύξει τον λόγο του. Σύμφωνα με αυτή την παράδοση έχουμε και θαύμα του Αγίου Ιούδα αφού θεραπεύει τον Κυβερνήτη της Βηρυτού από λέπρα.

Άγιος Ιούδας Θαδδαίος πότε γιορτάζει;

Ο Άγιος Ιούδας ο Θαδδαίος γιορτάζει δύο φορές τον χρόνο: μίας στις 16 Ιουνίου και μία στις 21 Αυγούστου. Κάποιοι πιστοί μάλιστα συνηθίζουν εκείνη την ημέρα να πηγαίνουν στην εκκλησία τους μία πίτα για τον Άγιο Ιούδα Θαδδαίου.

Η θαυματουργή προσευχή του Αγίου Ιούδα

Αν λοιπόν εσείς ή κάποιο μέλος της οικογένειας σας βρεθείτε σε απόγνωση, μπορείτε να πείτε από μία φορά για 7 ή 9 ημέρες την Άγιος Ιούδας Θαδδαίος παράκληση. Ας δούμε πως είναι αυτή η ειδική προσευχή:

“Αγιώτατε Απόστολε, Άγιε Ιούδα Θαδδαίε, πιστέ υπηρέτη και φίλε του Ιησού, η Ορθοδοξία, σ’ όλον τον κόσμο σε τιμά και σε επικαλείτε ως Προστάτη των απελπισμένων υποθέσεων, αυτών για τις οποίες έχει χαθεί κάθε ελπίδα.

Προσευχήσου για μένα. Είμαι τόσο απελπισμένος/η και μόνος/η. Σε ικετεύω κάνε χρήση αυτής της ιδιαίτερης Χάρης που σου έχει δοθεί, να φέρνεις ορατή και γρήγορη βοήθεια όπου δεν υπάρχει καμμία σχεδόν ελπίδα βοηθείας. Βοήθησέ με τούτη την ώρα της ανάγκης, για να μπορέσω να λάβω την παρηγοριά και την βοήθεια της Αγίας Τριάδος, σ’ όλες μου τις ανάγκες, δοκιμασίες, και βάσανα – (εδώ εκφράζετε το αίτημά σας) – και να μπορώ να υμνώ τον Χριστό μαζί με σένα και με όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς.

Υπόσχομαι, ω ευλογημένε Άγιε Ιούδα Θαδδαίε, να ενθυμούμαι πάντοτε αυτή τη μεγάλη Χάρη. Να σε τιμώ πάντοτε, ιδιαίτερα ως τον πιο δυνατό προστάτη μου, και μ’ ευγνωμοσύνη να ενθαρρύνω την ευλάβεια προς εσένα, ΑΜΗΝ.

Είθε το όνομα της Αγίας Τριαάδος να λατρεύεται και να υμνείται απ’ όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, στους αιώνες των αιώνων, ΑΜΗΝ.

Είθε το όνομα του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού, να υμνείται και να δοξάζεται τώρα και παντοτεινά, ΑΜΗΝ.

Άγιε Ιούδα Θαδδαίε δεήσου για μας και άκουσε τις προσευχές μας, ΑΜΗΝ.

Ας είναι ευλογημένο το όνομα του Ιησού Χριστού. Ας είναι ευλογημένο το όνομα της Υπεραγίας και Αειπαρθένου Μαρίας. Ας είναι ευλογημένος ο Άγιος Ιούδας ο Θαδδαίος.

Σ’ όλο τον κόσμο και σ’ όλους τους αιώνες, ΑΜΗΝ.”

Προσευχή στον Άγιο Ιούδα το Θαδδαίο

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.