ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Κυριακή Η Ματθαίου - Ο χορτασμός των πέντε χιλιάδων. Είναι πολύ γνωστό σε όλους μας, αγαπητοί Αδελφοί, το θαύμα του πολλαπλασιασμού των πέντε άρτων και των δύο ψαριών στην έρημο από τον θαυματουργό Κύριό μας.

καὶ ἦραν τὸ περισσεῦον τῶν κλασμάτων δώδεκα κοφίνους πλήρεις…

Το διέσωσαν με σαφήνεια στα Ευαγγέλια τους και οι τέσσερεις Ευαγγελιστές. Τόση διδακτική σημασία του είχαν προσδώσει!

Επίσης σε κάθε Αρτοκλασία στη εκκλησία ο ιερεύς υπενθυμίζει το θαύμα αυτό του Κυρίου μας, καθώς δέεται να ευλογήσει τους άρτους, που έχει εμπρός του, Εκείνος που κάποτε ευλόγησε στην έρημο τους πέντε άρτους και τα δύο ψάρια και με αυτά έθρεψε πέντε χιλιάδες άνδρες χωρίς τις γυναίκες και τα παιδιά τους.

Έχει, λοιπόν, εξαιρετική σημασία η σημερινή Ευαγγελική περικοπή θέλοντας πολλά να διδάξει τους χριστιανούς, που την ακούν στους ναούς. Μεταξύ των πολλών και χρήσιμων διδαγμάτων, που εξάγονται από την απλή αυτή ευαγγελική ιστορία, είναι και αυτό, που βγαίνει αβίαστα από την εντολή του Κυρίου μας στους Αγίους Αποστόλους, να μαζεύσουν τα περισσεύματα μετά το θαυμαστό εκείνο Δεσποτικό Γεύμα. Τα περισσεύματα από το ευλογημένο ψωμί και τα ευλογηθέντα ψάρια.

Γιατί, άραγε; Εκείνος που έθρεψε χιλιάδες λαού με την ευλογία Του ήτο δύσκολο να θρέψη δώδεκα ανθρώπους; Είχαν ανάγκη από τα περισσεύματα; Σε τί θα χρησίμευαν τα κομμάτια που είχαν μείνει από το ψωμί και τα ψάρια της ερήμου;

Με την εντολή Του αυτή ο Κύριος μας ήθελε, εκτός των άλλων, κυρίως να διδάξει και τους μαθητές Του και τον λαό, να αποφεύγουν την σπατάλη. Ήθελε να τους δείξει με τον τρόπο αυτό, ότι η άσκοπη χρήση ή η σπατάλη των αγαθών Του είναι κακία, την οποίαν οφείλουν να αποφεύγουν.

Και αργότερα, οι Απόστολοι του Κυρίου θα διδάξουν τους μαθητές των να μην είναι σπάταλοι και άσωτοι, αλλά καλοί οικονόμοι. Ο Απόστολος του Θεού Παύλος γράφοντας στο μαθητή του Τιμόθεο για την γυναίκα την χήρα, η οποία είναι σπάταλη, την χαρακτηρίζει ως νεκρή.

«Ἡ δὲ σπαταλῶσα», γράφει σε τόνο κατηγορηματικό, «ζῶσα τέθνηκε» (Αʹ Τιμ. 5,6). Ο δε Αδελφόθεος Ιάκωβος επιτιθέμενος κατά των πλουσίων, των άσπλαγχνων και υλιστών, γράφει «ἐτρυφήσατε ἐπὶ τῆς γῆς καὶ ἐσπαταλήσατε, ἐθρέψατε τάς καρδίας ὑμῶν ὡς ἐν ἡμέρᾳ σφαγῆς» (Ιακ. 5,5). Μία δε από τις κακίες που έδειξαν στην υλόφρονα ζωή τους ήτο και η σπατάλη.

Ώστε, αγαπητοί Αδελφοί, οφείλουμε, χωρίς να καταντήσουμε φειδωλοί, φιλάργυροι, να είμεθα προσεκτικοί και στο θέμα αυτό. Να μην είμεθα δηλαδή σπάταλοι, ιδίως μέσα στην οικογένεια.
Σπάταλοι στην κατάχρηση των αγαθών, αγαθών μάλιστα που δεν έχομε τόση ανάγκη, με αποτέλεσμα το οικογενειακό βαλάντιο να δυσκολεύεται αφάνταστα. Ή και να οδηγούμεθα ακόμη από την σπατάλη σε χειρότερες κακίες.

Μελετήστε το Ευαγγέλιο κάθε μέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Άνθρωποι που έμαθαν να σπαταλούν αφειδώς δεν αποκλείεται, προκειμένου να ικανοποιήσουν το πάθος το καταναλωτικό, να καταφύγουν και σε πράξεις κολάσιμες και αθέμιτες.

Ποιοι ρυπαίνουν το όνομα και την υπόληψή τους με τέτοιες πράξεις κλοπών και καταχρήσεων, όσοι ζουν λιτά και φρόνιμα ή εκείνοι που σκορπίζουν απερίσκεπτα, απρόσεκτα, χωρίς σοβαρό λόγο, την περιουσία τους;

Οι απρόσεκτοι στην χρησιμοποίηση του χρήματος καταντούν κάποτε δημόσιος κίνδυνος, αφού προκειμένου να ικανοποιήσουν το πάθος τους δεν διστάζουν να καταχρασθούν ακόμη και το δημόσιο χρήμα. Έχοντας δε κατά νουν τον προηγούμενο σοφό λόγο του Αποστόλου Παύλου δεν είναι δύσκολο να συνδυάσουμε το πάθος της σπατάλης και με άλλα χειρότερα πάθη, πάθη ασωτίας και ντροπής.

Όταν το πάθος αυτό, η κακίστη αυτή συνήθεια, θρονιασθεί μέσα στην οικογένεια και πατέρας και μητέρα και παιδιά κυριευθούν από την καταναλωτική μανία, φαντάζεσθε τί ηθική προκοπή θα περιμένει κάποιος από μία τέτοια οικογένεια.

Οικογένεια με αλόγιστες σπατάλες θα υστερεί και σε άλλες αρετές και θα προοδεύει και σε πολλές άλλες κακίες. Θα παρουσιάζει ένα θέαμα αλλόκοτο, θα είναι ένα… σκορποχώρι! Γι’ αυτό, λοιπόν, ο φιλόστοργος Κύριός μας, θέλοντας να διδάξει μαθητές και λαό, ότι πρέπει να είναι καλοί οικονόμοι των αγαθών Του, να ζουν προσεκτικά και με όσα απαιτούνται για την συντήρησή τους, αποφεύγοντας τα περιττά, συνέστησε μετά το θαύμα την περισυλλογή των περισσευμάτων.

Και πρόθυμοι οι μαθητές πειθάρχησαν στην θεϊκή εντολή, «καὶ ήραν το περισσεύον των κλασμάτων δώδεκα κοφίνους πλήρεις». Είθε να τους μιμηθούμε. Αμήν!

Παρακολουθήστε στο κανάλι της ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE από πρωτότυπο και την ερμηνεία του Ευαγγελίου της Κυριακής Η Ματθαίου με τη θεραπεία του δούλου ενός εκατόνταρχου και το εξατομικευμένο ενδιαφέρον, από τον Αρχιμανδρίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου, Αθανάσιο Μισσό.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

*Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως Χρυσόστομος

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.