ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΑΟΡΑΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ: Δυο Θαυμαστά περιστατικά που έζησα στο Μοναστήρι του Αγίου Νεοφύτου. Ονομάζομαι Ανδρέας Κλεάνθους και είμαι από την Κύπρο. Προς δόξα Θεού και και ωφέλεια ψυχών θα ήθελα παρακαλώ να σας διηγηθώ την δική μου προσωπική μαρτυρία για δύο θαυμαστά περιστατικά που μου συνέβηκαν πριν από αρκετά χρόνια κατά την διάρκεια που εργαζόμουν στην Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου που βρίσκεται στο χωριό Τάλα της επαρχίας Πάφου στην Κύπρο.

Από τη Μονή του Αγίου Νεοφύτου προέρχεται και ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστοµος ο Β’, που υπηρέτησε εκεί ως δόκιμος (1953 – 63), ως διάκονος (1963 – 72) και ως ηγούμενος (1972 – 78).

Πρίν από αρκετά χρόνια είχα την μεγάλη ευλογία να να εργοδοτηθώ στο Μοναστήρι του Αγίου και συγκεκριμένα σαν υπάλληλος/φύλακας στην «Εγκλείστρα» του Αγίου η οποία είναι ένας κλειστός χώρος/σπήλαιο σκαλισμένος στον βράχο από τον αναχωρητή Άγιο στο τέλος του 12ου αιώνα όπου εγκαταστάθηκε οριστικά και το αφιέρωσε στον Τίμιο Σταυρό.

Τοποθετήθηκα σε ένα μικρό γραφείο έξω από την «Εγκλείστρα» του Αγίου σαν υπεύθυνος εκεί του χώρου και είχα καθήκον να επιβλέπω, να φροντίζω τον χώρο και να εξυπηρετώ τους τουρίστες και τους προσκυνητές.

Το πρώτο περιστατικό συνέβηκε ένα πρωινό όταν όπως πάντα έφθασα πρώτος με τα κλειδιά για να ανοίξω το γραφείο μου και εν συνεχεία την ξύλινη πόρτα της «Εγκλείστρας» και καθώς εισήλθα εντός του σπηλαίου τότες ξαφνικά απλώθηκε από το πουθενά μία απερίγραπτη ευωδία που ένιωσα ότι ήτανε σαν χίλια αρώματα μαζί και διήρκησε περίπου ένα λεπτό αφήνοντάς με εκστασιασμένο.

Το δεύτερο και ποιο έντονο περιστατικό συνέβηκε ξανά ένα πρωινό όταν καθώς βρισκόμουν εντός του γραφείου μου έξω από την «Εγκλείστρα» του Αγίου κατέφθασε ένας παράξενος θα μπορούσα να πω προσκυνητής με μακριά ξανθά μαλλιά μέσης ηλικίας κρατώντας μια φωτογραφική μηχανή μαζί του και μου ανέφερε ότι επισκέπτεται μοναστήρια σε όλη την Κύπρο και βγάζει φωτογραφίες και μου ζήτησε αν μπορούσε να βγάλει και μερικές μέσα στο σπήλαιο οπότες αν και δεν επιτρεπόταν εκείνο τον καιρό του έδωσα άδεια να βγάλει μερικά πλάνα.

Καθώς εξήλθε του σπηλαίου και ετοιμάστηκε να αναχωρήσει με κοίταξε και μου ζήτησε αν ήθελα να με τραβήξει και εμένα μια φωτογραφία για να με έχει σαν ανάμνηση.

Καθώς δεν υπήρχε κανείς άλλος εκεί την συγκεκριμένη στιγμή δέχθηκα να με φωτογραφίσει και αφού με ευχαρίστησε αναχώρησε.

Μερικές μέρες μετά καθώς έφθασα στο γραφείο μου βρήκα εντός ένα φάκελο και παραξενεύτηκα και τον άνοιξα και τότες προς έκπληξη μου είδα την φωτογραφία μου που με τράβηξε εκείνος ο προσκυνητής.

Καθώς έριξα μία ματιά πρόσεξα ότι κάτι ήτανε παράξενο σε αυτή, και πράγματι παρατηρώντας την πιο προσεκτικά ένιωσα ένα ρίγος, όταν συνειδητοποίησα ότι στην φωτογραφία εκτός από μένα, στην δεξιά γωνία αποτυπώθηκε όχι μόνο η σκιά/μορφή του προσκυνητή που αντανάκλασε στο παράθυρο αλλά και μία άλλη σκιερή μορφή που έμοιαζε με καλόγερο, μαύρο σκουφάκι, λευκή γενειάδα, μαύρο ράσο μέχρι κάτω πάνω στο οποίο αν δεί κάποιος προσεκτικά μπορεί να διακρίνει και δύο μικρούς λευκούς σταυρούς.

Για να για να σιγουρευτώ ότι δεν είναι η ιδέα μου και ότι μόνο εγώ το βλέπω το έδειξα εν συνεχεία σε θεολόγο, σε άλλους προσκυνητές καθώς και σε σεβαστούς Πατέρες της Μόνης και όλοι σχεδόν μου επιβεβαίωσαν ότι και αυτοί ενθουσιασμένοι βλέπουν την μορφή ενός μοναχού/ρασοφόρου.

Ανδρέας Κλεάνθους

Αυτά ήθελα να σας αναφέρω γιατί εκτός του ότι χρόνια διαβάζω τα τόσο ορθόδοξα ψυχωφελή κείμενα που αναρτάτε στην εξαιρετική ιστοσελίδα σας (ekklisiaonline.gr) ότι ήταν καιρός και εγώ ο μηδαμινός αμαρτωλός ανάξιος άνθρωπος να μοιραστώ αυτά τα γεγονότα που έζησα προς Δόξα Θεού και θα σας παρακαλούσα θερμά αν θεωρήσετε ότι αξίζει να δημοσιευτεί από εσάς ώστε να ωφεληθούν και άλλες ψυχές έχετε την άδεια μου με όλη μου την καρδιά να το πράξετε.

Με εκτίμηση
Ανδρέας Κλεάνθους

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.