Έκθεση ελληνικής ναΐφ ζωγραφικής με έργα από τη Συλλογή Χρήστου και Πόλλυς Κολλιαλή εγκαινιάζεται την Πέμπτη, 9 Μάρτη, στο Εθνογραφικό Μουσείο Βελιγραδίου, που συνδιοργανώνεται με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και έχει διάρκεια έως τις 7 Απρίλη.

Μετά την επιτυχημένη παρουσίασή της στο Σισμανόγλειο Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης, στην Αδριανούπολη και στη Ρίγα της Λετονίας, η έκθεση ελληνικής ναΐφ ζωγραφικής από τη Συλλογή Χρήστου και Πόλλυς Κολλιαλή παρουσιάζεται στη Σερβία.

Η Έκθεση

Στην έκθεση, την επιμέλεια της οποίας έχουν οι κυρίες Πόλλυ και Γεωργία Κολλιαλή, παρουσιάζονται 60 έργα γνωστών Ελλήνων ναΐφ, όπως του Χρήστου Καγκαρά, του Γιάννη Θεόφιλη, της Καίτης Νικολάου, του Μποστ, του Γιάννη Αμοργιανού, της Νίκης Ελευθεριάδη κ.ά. Τα έργα δημιουργήθηκαν από τα τέλη του 19ου έως τις αρχές του 21ου αιώνα και έχουν ως θέμα την ελληνική ιστορία και παράδοση, αλλά και την καθημερινότητα τόσο της αστικής όσο και της αγροτικής ζωής στα ελληνικά νησιά και την ύπαιθρο.Στην έκθεση, την επιμέλεια της οποίας έχουν οι κυρίες Πόλλυ και Γεωργία Κολλιαλή, παρουσιάζονται 60 έργα γνωστών Ελλήνων ναΐφ, όπως του Χρήστου Καγκαρά, του Γιάννη Θεόφιλη, της Καίτης Νικολάου, του Μποστ, του Γιάννη Αμοργιανού, της Νίκης Ελευθεριάδη κ.ά. Τα έργα δημιουργήθηκαν από τα τέλη του 19ου έως τις αρχές του 21ου αιώνα και έχουν ως θέμα την ελληνική ιστορία και παράδοση, αλλά και την καθημερινότητα τόσο της αστικής όσο και της αγροτικής ζωής στα ελληνικά νησιά και την ύπαιθρο.

«Μέσα απ’ τα 65 έργα των διακεκριμένων ναΐφ δημιουργών, παλαιότερων και νεότερων παρελαύνει μια Ελλάδα φωτεινή και νοσταλγική, ένας ευφρόσυνος κόσμος, με ποικίλη θεματολογία από την ελληνική Ιστορία, την παράδοση, τα έθιμα και την καθημερινότητα των κατοίκων της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας. Η Αθήνα και η Κωνσταντινούπολη, η Ρούμελη και η Πελοπόννησος, η Μυτιλήνη και η Σίφνος, η Ήπειρος, η Μακεδονία και η Κύπρος, συνθέτουν ένα πολύχρωμο λαϊκό παλίμψηστο με σπάνια λαογραφική και αισθητική αξία» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Πόλλυ Κολλιαλή.

Τι είναι η Ναΐφ Τέχνη;

Όπως σημειώνει η Γ. Κολλιαλή:

Ναΐφ τέχνη είναι το είδος της τέχνης που χαρακτηρίζεται από απλοϊκότητα, αφέλεια, πρωτογονισμό και παιδικότητα. Ο διεθνής πλέον όρος ναΐφ προέρχεται από τη γαλλική λέξη naϊf που σημαίνει αφελής. Ετσι, με τον όρο ναΐφ νοούνται σήμερα οι αυτοδίδακτοι ζωγράφοι, συνήθως ασπούδαστοι, – αλλά και κάποιες φορές και εκείνοι με ακαδημαϊκή παιδεία που έχουν επιλέξει αυτόν τον τρόπο έκφρασης – που ζωγραφίζουν κυρίως οδηγούμενοι από το ένστικτό τους

Η συλλογή του ζεύγους Κολλιαλή αριθμεί περί τους 150 πίνακες Ελλήνων και Κυπρίων ναΐφ ζωγράφων με ποικίλη θεματολογία από την ελληνική ιστορία.

ναΐφ ζωγραφική

Φανούρης Ευστράτιος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.