Μέχρι πριν κάποια χρόνια το Κυριακάτικο τραπέζι ήταν ιερό. Το μενού αποφασιζόταν τουλάχιστον μία ημέρα πριν και όλοι συγκεντρώνονταν στην οικογενειακή εστία για να απολαύσουν το γεύμα, με το κρέας να έχει συνήθως την τιμητική του.
Κοτόπουλο στη γάστρα με σάλτσα του ονείρου! Σερβίρετέ το με τηγανητές πατάτες ή ρύζι πιλάφι. Πεντανόστιμη συνταγή για όλη την οικογένεια, ιδανική και για το Κυριακάτικο τραπέζι!
Τα υλικά που θα χρειαστούμε για το κοτόπουλο στιφάδο στη γάστρα είναι:
1 κοτόπουλο γύρω στο 1 ½ κιλό
10 μέτρια σε μέγεθος ξερά κρεμμύδια (κατά προτίμηση κόκκινα)
1 ½ φλ. ξηρό λευκό κρασί (ή μισό μισό λευκό και κόκκινο)
1/3 φλ. ξύδι ΤΟΠ με πορτοκάλι
1/2 φλ. ελαιόλαδο
5 σκελίδες σκόρδο (με τη φλούδα τους)
2 ώριμες ντομάτες (ή 1 κονσέρβα 400 γραμ. ολόκληρες αποφλοιωμένες ντομάτες)
5-6 κόκκους μπαχάρι
2-3 γαρύφαλλα
2 δαφνόφυλλα
1 κλαδάκι θυμάρι (ή φρέσκια ρίγανη)
1 κ.σ κοφτή αλάτι
μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Επί το έργον:
Για το κοκκινιστό κοτόπουλο στιφάδο στη γάστρα, κόβουμε πρώτα το κοτόπουλο σε 5-6 μερίδες. Το πλένουμε καλά, του ρίχνουμε λίγο ξύδι και το στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε χοντρές φέτες κάθε κρεμμύδι δηλαδή στα 6 ή στα 8 ανάλογα με το μέγεθος τους.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς C στις αντιστάσεις, θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα. Θα χρησιμοποιήσουμε μια γάστρα μεσαία με βαρύ καπάκι για τέλειο αποτέλεσμα.
Βάζουμε στη γάστρα μια στρώση τα μισά κομμένα σε χοντρές φέτες κρεμμύδια. Τοποθετούμε από πάνω τις μερίδες από το κοτόπουλο σε μια στρώση. Καλύπτουμε το κοτόπουλο με τα υπόλοιπα κρεμμύδια σε μια στρώση. Από πάνω κάνουμε μια στρώση τα ντοματάκια εμπορίου ή αν είναι φρέσκες ντομάτες τις κόβουμε σε χοντρές φέτες και καλύπτουμε το κοτόπουλο στιφάδο. Μπήγουμε τις σκελίδες σκόρδο ολόκληρες και τα δαφνόφυλλα εδώ κι εκεί στα υλικά, ρίχνουμε τα μπαχάρια, τα γαρύφαλλα και το θυμάρι.
Περιχύνουμε με το κρασί, το ξύδι και το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε.
Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι. Τη βάζουμε στο φούρνο, στην κάτω σχάρα και ψήνουμε για 1 ώρα. Μετά χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς C και συνεχίσουμε το ψήσιμο για 1 ώρα επιπλέον. Στο τέλος η σάλτσα θα είναι πυκνή και μελωμένη γιατί τα κρεμμύδια μετατρέπονται σε παχιά σάλτσα.
Απολαύστε το με πατάτες τηγανητές ή ρύζι.
Αν ψήσετε στον αέρα, βάλτε στη μεσαία σχάρα, χαμηλώστε τη θερμοκρασία κατά 20 βαθμούς και ψήστε συνολικά κατά 15 λεπτά λιγότερο.
Εάν δεν υπάρχει γάστρα, χρησιμοποιήστε κεραμικό σκεύος η πυρέξ. Σαν καπάκι βάλτε λαδόκολλα και σφραγίστε το ταψί με αλουμινόχαρτο για να μην φεύγει ο ατμός από κανένα σημείο γύρω από το χείλος του σκεύους.