ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ: Μια παραδοσιακή συνταγή από καλόγρια των Μετεώρων. Η φανουρόπιτα είναι μια παραδοσιακή πίτα που παρασκευάζεται προς τιμήν του Αγίου Φανουρίου, συνήθως στις 27 Αυγούστου, ημέρα ή παραμονή της εορτής του.

Διαβάστε επίσης και δείτε σε βίντεο για την εικονογραφία, τα θαύματα και τα έθιμα του Αγίου Φανουρίου.

Η Φανουρόπιτα είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που παρασκευάζεται προς τιμήν του Αγίου Φανουρίου. Η πίτα αυτή έχει συνδεθεί με προσευχές για να φανερωθούν χαμένα αντικείμενα ή να βρεθεί κάτι που αναζητά κανείς.

Η ακόλουθη παραδοσιακή συνταγή προέρχεται από μια παλαιά μοναχή των Μετεώρων που παρασκεύαζε τη φανουρόπιτα με αγνά υλικά και απλότητα.

Θεσπέσια συνταγή για την πίτα του Αγίου Φανουρίου:

ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ ΣΥΝΤΑΓΗ

Υλικά για Φανουρόπιτα

  • 7 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο.
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη.
  • 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού.
  • 1/2 φλιτζάνι νερό.
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα.
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα.
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο.
  • 1 φλιτζάνι καρύδια, ψιλοκομμένα.
  • 1 φλιτζάνι σταφίδες.
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι.

Εκτέλεση Συνταγής Φανουρόπιτας

  1. Προετοιμασία Υλικών: Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύετε το αλεύρι με την κανέλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  2. Διάλυση Σόδας: Στον χυμό πορτοκαλιού, διαλύετε τη σόδα και ανακατεύετε μέχρι να αφρίσει. Προσθέτετε το μείγμα στον χυμό και ανακατεύετε καλά.
  3. Ανάμειξη Υλικών: Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύετε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη μέχρι να ενωθούν καλά. Προσθέτετε το μείγμα με το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύετε. Κατόπιν, ρίχνετε σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Στο τέλος, προσθέτετε τα καρύδια και τις σταφίδες, ανακατεύοντας απαλά.
  4. Ψήσιμο: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C. Λαδώνετε και αλευρώνετε ένα ταψί και ρίχνετε μέσα το μείγμα της φανουρόπιτας. Ισιώνετε την επιφάνεια με μια σπάτουλα και ψήνετε για περίπου 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η πίτα και να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι όταν το βυθίσετε στο κέντρο της.
  5. Σεβασμός και Προσφορά: Αφού ψηθεί, αφήστε τη φανουρόπιτα να κρυώσει. Στη συνέχεια, κόβετε την πίτα σε μικρά κομμάτια και την προσφέρετε σε φίλους και γνωστούς, ενώ παράλληλα κάνετε την ευχή σας.

Αυτή η απλή και αγνή συνταγή, από την παράδοση των καλογριών, διατηρεί την πνευματικότητα και την ευλάβεια της τελετουργίας που συνοδεύει τη φανουρόπιτα. Μπορείτε να την προσφέρετε σε φίλους και οικογένεια, παρακαλώντας τον Άγιο Φανούριο να φανερώσει ό,τι χρειάζεται στη ζωή σας.

Διαβάστε και δείτε τα 12 μαρτύρια του Αγίου Φανουρίου.

π. Βησσαρίων
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.