Την σημερινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου σχολίασε ο Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας Πανεπιστημίου Λευκωσίας Χρήστος Οικονόμου τέως πρόεδρος και Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας πως βαθαίνει το σχίσμα στην Εκκλησία της Κύπρου με την τοποθέτηση των ιεραρχών στο θέμα της αναγνώρισης της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας, όπου 10 τάχθηκαν υπέρ και 7 κατά.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι διαπιστώνει πως βαθαίνει το σχίσμα στην Εκκλησία της Κύπρου. «Δέκα ψήφισαν υπέρ, επτά ψήφισαν κατά» ανέφερε, εκτιμώντας παράλληλα πως αυτό αποτελεί «παραβίαση της αρχιερατικής τους συνειδήσεως, για τον λόγο ότι παραβιάστηκαν οι δύο ομόφωνες αποφάσεις Φεβρουαρίου και Σεπτεμβρίου από τους 10, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή αλλαγή των δεδομένων, από τότε» που έχει παρθεί η ομόφωνη απόφαση της 18ης Φεβρουαρίου 2019.
Πρόσθεσε πως σε αυτή την απόφαση αναφερόταν ότι “η παραχώρηση στην Εκκλησία της Ουκρανίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο έγινε με σκοπό την ειρήνευση και την επίτευξη της ενότητας της Εκκλησίας”, σημειώνοντας πως “μέχρι στιγμής ο σκοπός δεν έχει επιτευχθεί “.
Είπε ακόμη ότι αναμένεται πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα συγκαλέσει είτε πανορθόδοξο σύνοδο, είτε σύναξη των προκαθημένων για να επιληφθεί του θέματος, σημειώνοντας πως ούτε αυτό έχει πραγματοποιηθεί παρόλο που στην ανακοίνωση της Συνόδου το επικαλούνται.
Συνέχισε, λέγοντας ότι θα πρέπει και πάλι το Οικουμενικό Πατριαρχείο να βρει τρόπο καθησύχασης της συνείδησης των πιστών για την εγκυρότητα της χειροτονίας και των μυστηρίων που τελούνται από την ηγεσία της Ουκρανικής Εκκλησίας. Δηλαδή, όπως εξήγησε ο Καθηγητής Οικονόμου, η Σύνοδος αμφισβητεί ομόφωνα, μηδέ του Αρχιεπισκόπου και των λοιπών 9 εξαιρουμένων, ότι υπάρχει πρόβλημα εγκυρότητας της χειροτονίας και των μυστηρίων που τελούνται από την ηγεσία της Ουκρανικής Εκκλησίας, δηλαδή από τον κ. Επιφάνιο.
Εκτίμησε δε, πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα το οποίο παραβιάζει τη συνείδηση των αρχιερέων, οι οποίοι ψήφισαν σήμερα κατά της συνειδήσεως τους.
Ο κ. Οικονόμου ανέφερε πως καμία από τις προϋποθέσεις για τις οποίες ομόφωνα αποφάσισε η Σύνοδος δεν έχει επιτευχθεί και «ως εκ τούτου, η Σύνοδος σήμερα ήρθε αρωγός σε μια αντικανονική ενέργεια του Μακαριοτάτου».
Επεσήμανε δε, πως η Εκκλησία και η Ιερά Σύνοδος δεν είναι ένα απλό, συνδικαλιστικό όργανο που λαμβάνει απλά αποφάσεις με σχετικές πλασματικές ή πραγματικές πλειοψηφίες. Έχουμε, είπε, μια αντιφατική απόφαση έναντι των προηγούμενων ομόφωνων αλλά πρόκειται και για ένα μοίρασμα σχεδόν της Συνόδου, όπου 7 έναντι 10 διαφωνούν με αυτή την απόφαση που έχει παρθεί.
Σε σχέση με το θέμα που ηγέρθη, αν δηλαδή οι αρχιερείς είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν την απόφαση της Ιεράς Συνόδου, ο κ. Οικονόμου απήντησε αρνητικά, λέγοντας πως είναι υποχρεωμένοι να το πράξουν μόνο όταν πρόκειται για διοικητικά θέματα και θέματα τα οποία αφορούν απλά την διοικητική δομή της Εκκλησίας. Πρόσθεσε πως το συγκεκριμένο θέμα άπτεται της δογματικής διδασκαλίας, δηλαδή του πυρήνα της ιεροσύνης του κ. Επιφανίου που δεν αναγνώρισε κανένα μέλος της Συνόδου στην τον προηγούμενο Φεβρουαρίο και Σεπτέμβριο.
Χαρακτήρισε την απόφαση της Ιεράς Συνόδου μια “καθαρή” στήριξη του Αρχιεπισκόπου από τους 10 ενώ έκανε λόγο για «διαβλητή διαδικασία».
Έστειλε τέλος το μήνυμα ότι διχάστηκε επί Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου του Β ‘ η Σύνοδος και βαθαίνει το σχίσμα και μένει μετέωρο εις το διηνεκές μέχρι τη λύση αυτού του προβλήματος.