ΒΑΡΒΑΡΑ : Ξεκινά ο Δεκέμβρης, ξεκινούν και οι γιορτές. Ολος ο μήνας μοσχομυρίζει κανέλα και γαρίφαλο. Για να γιορτάσουν το χειμώνα, και να τιμήσουν το έθιμο της Αγ. Βαρβάρας, οι νοικοκυρές της Βόρειας Ελλάδας, κυρίως της Δράμας φτιάχνουν το γλυκό της Αγ. Βαρβάρας, το γνωστό «Βαρβάρα».

ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ : Παραδοσιακά φτιάχνεται την παραμονή της γιορτής και ανήμερα μοιράζεται οπωσδήποτε σε 3 σπίτια που έχουν παιδιά για να τα έχει καλά.

Η συνταγή ωστόσο έχει τις ρίζες της στη Μικρά Ασία, όπου εκεί το έφτιαχναν και για να έχουν καλή σοδειά και λεφτά όλο το χρόνο. «Οσα σέρνει το αλέτρι, πρέπει να μπουν μέσα στην κατσαρόλα για να γίνει η «βαρβάρα» και η οικογένεια να απολαμβάνει το «μπερεκιέτ» της σοδειάς», έλεγαν οι γιαγιάδες Μικρασιάτισσες.

Υλικά:

• 1/2 κ. σιτάρι αποφλοιωμένο
• 8 κούπες νερό (περίπου 2 λίτρα)
• 1 κούπα ζάχαρη
• 1 κούπα σταφίδα ξανθή
• 1/2 κ. γ. γαρίφαλο
• ελάχιστο αλάτι
• 3- 4 κουταλιές αλεύρι ή κορν φλάουρ
• όσπρια (φασόλια, ρεβύθια, φάβα, φακές, κουκιά, από 7 κομμάτια)

Για το σερβίρισμα:
• 50 γραμμάρια σουσάμι
• 1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα ή 1/2 κούπα καρύδια και 1/2 κούπα αμύγδαλα
• κανέλα

Τι κάνουμε:
Πλένουμε το σιτάρι με παγωμένο νερό πάρα πολύ καλά μέχρι το νερό που βγαίνει να είναι καθαρό.
Μουλιάζουμε το σιτάρι και τα όσπρια (σε ξεχωριστά σκεύη) από βραδίς.
Το πρωί της παραμονής βράζουμε σε μέτρια φωτιά, το σιτάρι και τα όσπρια ώσπου να μαλακώσουν και ν’ αρχίσει να χυλώνει ο ζωμός.
Προς το τέλος προσθέτουμε τη ζάχαρη και τις σταφίδες και αφήνουμε ακόμα πέντε λεπτά.
Για να γίνει πιο χυλωμένη καβουρδίζουμε το αλεύρι σε δυνατή φωτιά ώσπου ν’ αρχίσει να παίρνει χρώμα.
Ρίχνουμε το αλεύρι σε ένα άλλο δοχείο και προσθέτουμε λίγο παγωμένο νερό μέχρι να διαλυθεί. Αφού διαλυθεί, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το σιτάρι και ανακατεύουμε.
Καβουρδίζουμε με τον ίδιο τρόπο και το σουσάμι και βάζουμε τη μισή ποσότητα μέσα στη σούπα.
Δεν πρέπει να έχει χυλώσει πάρα πολύ γιατί «όσο κάθεται» πήζει κι άλλο.
Σερβίρουμε σε μπολ με κανέλα, καρύδια και το υπόλοιπο σουσάμι.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.