Το σημερινό Doodle γιορτάζει τα 89α γενέθλια του διάσημου Ινδού καθηγητή και επιστήμονα Udupi Ramachandra Rao, που θυμάται πολλοί ως "Satellite Man της Ινδίας".

Γεννημένος σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Καρνατάκα αυτήν την ημέρα το 1932, ο καθηγητής Ράο ξεκίνησε την καριέρα του ως φυσικός ακτινοβολίας κοσμικών ακτίνων και πρωτοπόρος του Δρ. Βικράμ Σαραμπάι, ενός επιστήμονα που θεωρείται ευρέως ως ο πατέρας του διαστημικού προγράμματος της Ινδίας. Αφού ολοκλήρωσε το διδακτορικό του, ο καθηγητής Rao έφερε τα ταλέντα του στις ΗΠΑ, όπου εργάστηκε ως καθηγητής και πραγματοποίησε πειράματα στους διαστημικούς ανιχνευτές της Pioneer και της Explorer της NASA.

Κατά την επιστροφή του στην Ινδία το 1966, ο καθηγητής Rao ξεκίνησε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα υψηλής ενεργειακής αστρονομίας στο Laboratory Physical Research, το κορυφαίο ινστιτούτο διαστημικών επιστημών της Ινδίας, προτού ηγηθεί του δορυφορικού προγράμματος της χώρας του το 1972.

Με κίνητρο τις πρακτικές εφαρμογές της τεχνολογίας της αεροδιαστημικής για επίλυση κοινωνικά προβλήματα όπως η φτώχεια και οι ελλείψεις τροφίμων, ο καθηγητής Rao επέβλεψε την εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου της Ινδίας το 1975 – «Aryabhata» – έναν από περισσότερους από 20 δορυφόρους που ανέπτυξε που μετέτρεψαν μεγάλο μέρος της αγροτικής Ινδίας προωθώντας τις επικοινωνιακές και μετεωρολογικές υπηρεσίες.

Από το 1984 έως το 1994, ο καθηγητής Rao συνέχισε να προωθεί το διαστημικό πρόγραμμα του έθνους του σε στρατοσφαιρικά ύψη ως πρόεδρος του Οργανισμού Διαστημικής Έρευνας της Ινδίας. Εδώ, ανέπτυξε τεχνολογία πυραύλων, όπως το Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV), το οποίο έχει εκτοξεύσει πάνω από 250 δορυφόρους.

Ο καθηγητής Rao έγινε ο πρώτος Ινδός που συμμετείχε στο Satellite Hall of Fame το 2013, την ίδια χρονιά που το PSLV ξεκίνησε την πρώτη διαπλανητική αποστολή της Ινδίας – «Mangalyaan» – έναν δορυφόρο που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη σήμερα.

Χρόνια πολλά, καθηγητής Rao! Οι αστρικές τεχνολογικές σας εξελίξεις συνεχίζουν να γίνονται αισθητές σε όλο τον γαλαξία.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.