Ιστορία, Φυσικό Κάλος και Ζεστή Φιλοξενία είναι τα τρία “νέα” στοιχεία που συμπληρώνουν τα χαρακτηριστικά από τα οποία πήραν το όνομά τους τα Τρίκαλα Κορινθίας. Αυτά τα “Τρία Καλά” – σύμφωνα με την παράδοση – είναι ο Καθαρός Αέρας, τα Κρυστάλλινα Νερά και το Καλό Κρασί. Τόπος ευλογημένος για το ξηρό του κλήμα κατά την θερινή περίοδο, αγαπημένος προορισμός για τους εραστές του χιονιού κατά τους χειμερινούς μήνες και “ρομαντικό βίωμα τεσσάρων εποχών” για όλους όσους λατρεύουν την φύση και το βουνό. Αυτά είναι τα Τρίκαλα και δεν “κοιτάζουν” μόνο προς τον Κορινθιακό αλλά και προς το λαμπρό τουριστικό τους μέλλον!

Τα Άνω Τρίκαλα είναι ένας από τους 3 παραδοσιακούς οικισμούς ( Κάτω, Μεσαία και Άνω Τρίκαλα), οι οποίοι από μόνοι τους αποτελούν αξιοθέατο της ορεινής Κορινθίας. Η Άνω συνοικία Τρικάλων έχει υψόμετρο 1100 μ., περίφημο κλίμα για παραθερισμό και θέα μαγευτική. Υπάρχουν άφθονα διαυγή νερά, πόσιμα και αρδευτικά των οπωροκηπευτικών που καλλιεργούνται στα περιβόλια των σπιτιών. Μέσα και έξω από το χωριό ορθώνονται πανύψηλα αιωνόβια δένδρα, πλατάνια, λεύκες, βελανιδιές, φτελιές, κέδρα, έλατα κ.ά. Τα Τρίκαλα είναι ένα χωριό πνιγμένο στο πράσινο.

Καταφύγιο των Ελλήνων την εποχή της φυματίωσης

Τον Μάιο του 1840 επισκέφθηκε τα Τρίκαλα ο βασιλιάς Όθωνας με την Αμαλία και έμειναν ενθουσιασμένοι από τη φυσική ομορφιά. Φιλοξενήθηκαν στο αρχοντικό των Νοταραίων. Στα Άνω Τρίκαλα ο τουρισμός αναπτύχθηκε από τα χρόνια 1920-25, όταν άρχισαν να προσέρχονται αρκετοί τουρίστες, για να απολαύσουν τη μαγευτική φύση αλλά και για λόγους υγείας, διότι εκείνη την εποχή η φυματίωση μάστιζε τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων.

Διάσημοι παραθεριστές των Τρικάλων προπολεμικά ήσαν ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός με τη σύζυγό του Εύα Πάλμερ, ο σπουδαίος θεατρικός συγγραφέας Βασίλης Ρώτας, ο αντιβασιλέας της Αιγύπτου Φαρούκ, ο Άγγλος διπλωμάτης Άτσλευ Σίρλευκ ο οποίος πέθανε στη Ζήρια. Το χωριό παράγει σταφίδα, δημητριακά, μήλα, καρύδια. Παλαιότερα είχε αναπτυγμένη υλοτομία, σηροτροφία, κτηνοτροφία, υπήρχαν εργαστήρια κατεργασίας δερμάτινων (ταμπάκικα) και στη Ζήρια λειτουργούσε τυροκομείο.

Σε απόσταση δύο χιλ. από το χωριό, πάνω στην πλαγιά της πανέμορφης Ζήριας, υπάρχει η μονή του αγίου Βλασίου, σπουδαίο κέντρο μοναχικού βίου στον δήμο Τρικάλων.

Είναι πολύ πιθανόν, με τη συνήθεια που υπήρχε στους πρώτους Χριστιανούς να αντικαθιστούν τα παγανιστικά ιερά με τους ναούς Χριστιανών μαρτύρων και αγίων, να χτίστηκε στην περιοχή του αρχαίου Μυσαίου ναός αγίου και ιατρού θαυματουργού, όπως ήταν ο άγιος Βλάσιος, που θα ικανοποιούσε τις λατρευτικές και θεραπευτικές ανάγκες των κατοίκων όλης της περιοχής. Κατά κάποιον τρόπο, ο άγιος Βλάσιος ο ιατρός, αντικατέστησε τον, επίσης ιατρό, Ασκληπιό, του οποίου σπουδαίο λατρευτικό ιερό υπήρχε στο Μύσαιο.

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας το μοναστήρι του αγίου Βλασίου ήταν πλούσιο, είχε μετόχια και πολλούς καλογήρους. Διαδραμάτισε πνευματικό και καθοδηγητικό ρόλο σ’ όλη την περιοχή. Εδώ μυήθηκαν στη Φιλική Εταιρεία οι Νοταράδες, Δάσιοι κ.λ.π. Σπουδαίο είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού, πιθανόν του 18ου αι. Η μνήμη του Αγίου τιμάται στις 11 Φεβρουαρίου και στις 14 Σεπτεμβρίου γιορτάζεται η εύρεση της εικόνας του. Έξω από τον ναό υπάρχει ο τάφος του Ανδρέα Νοταρά, Υπασπιστή του Όθωνα και Υπουργού.

Μετά το γεύμα στις ταβέρνες της Γκούρας, ευχαριστημένοι όλοι από την όμορφη μέρα μας, πήραμε το δρόμο της επιστροφής. Περάσαμε από την Καστανιά και τη Στυμφαλία κατευθυνθήκαμε προς το Κιάτο , την Κόρινθο και από εκεί στην Αθήνα.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.