Παρουσία του Προέδρου του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα και 30 παιδιών που είχαν κάνει προσθετική μελών στο παρελθόν εγκαινιάστηκε το Κέντρο Παιδικής Αποκατάστασης και Προσθετικής, που δημιουργήθηκε από τον Σύλλογο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Δαμασκό, στις 6 Μαρτίου 2022.

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

Το Κέντρο οργανώθηκε με την ευλογία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ.κ. Κυρίλλου, με την υποστήριξη του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Αντιοχείας και πάσης Ανατολής κ.κ. Ιωάννη Ι’ , του Συμβουλίου Συνεργασίας με Θρησκευτικές Ενώσεις υπό τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, του Ιδρύματος για την Υποστήριξη του Χριστιανικού Πολιτισμού και Κληρονομιάς, του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Ποζνάνιε« και του Φιλανθρωπικού Ιδρύμτος «Kirche in Not».

Στην τελετή παρευρέθηκαν ο: Υπουργός Θρησκευτικών Υποθέσεων και Βακουφίων της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας, Mohammed Abdul Sattar al-Sayed, ο Υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Οικολογίας, Hussein Makhlouf, ο Έκτακτος και Πληρεξούσιος Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Συρία, A.V. Efimov, ο Βουλευτής του Λαϊκού Συμβουλίου της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας, Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Σχέσεων με την Ορθόδοξη Εκκλησία, Mari al-Bitar, ο Επικεφαλής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών της Συρίας, Συνταγματάρχης Michel Farah, ο Δήμαρχος Δαμασκού, Adel al-Olyabi, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νταράγιας κύριος Μωυσής, ο Αντιπρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Πρωθιερέας Νικολάι Μπαλασόφ, ο Εκπρόσωπος του Πατριάρχη Μόσχας στον Πατριαρχικό Θρόνο της Αντιοχείας, ηγούμενος Αρσένιος (Sokolov), ο διευθυντής του Ρωσικού Πολιτιστικού Κέντρου στη Δαμασκό N.V. Σούχοφ και πολλοί άλλοι.

Στο πλαίσιο της τελετής εγκαινίων του Κέντρου κόπηκε και η συμβολική κορδέλα.

Ο Μητροπολίτης Ιλαρίων, καλωσορίζοντας τους εκπροσώπους της κυβέρνησης της Συρίας, της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αντιοχείας και της ηγεσίας της Δαμασκού, αναφέρθηκε στην ιστορία του κέντρου αποκατάστασης:

«Πριν από αρκετά χρόνια, ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης για παιδιά από τη Συρία, που κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής σύγκρουσης ανατινάχτηκαν από νάρκες ή τραυματίστηκαν από σκάγια από εκρήξεις βομβών. Κάποιοι από αυτούς έχασαν ένα πόδι ή ένα χέρι, κάποιοι έχασαν και τα δύο πόδια, κάποιοι έχασαν την όρασή τους. Όταν αυτά τα παιδιά άρχισαν να έρχονται σε εμάς στη Ρωσία, συνειδητοποιήσαμε ότι η αποκατάσταση πρέπει να είναι ολοκληρωμένη. Ένα παιδί που έχει χάσει ένα χέρι ή ένα πόδι δεν χρειάζεται μόνο ένα προσθετικό μέλος, αλλά πρέπει και να διδαχθεί πώς να το χρησιμοποιεί! Και το πιο σημαντικό είναι να του μάθουμε πώς να ζήσει από την αρχή. Αυτό απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση και τη συμμετοχή διαφορετικών ειδικών.

Όταν μας ήρθαν αυτά τα παιδιά, δεν χαμογελούσαν. Ουσιαστικά, ούτε και μιλούσαν. Τους δώσαμε πολύχρωμα μολύβια, αλλά εκείνα πήραν ένα μαύρο μολύβι και σχεδίασαν βόμβες και ρουκέτες. Στη συνέχεια, όμως, ψυχολόγοι, προσθετικοί, θεραπευτές, οφθαλμίατροι δούλεψαν με αυτά τα παιδιά και σταδιακά η θέληση για ζωή επέστρεψε σε αυτά.

Πολύ σύντομα καταλάβαμε ότι αν θέλουμε να καλύψουμε μεγαλύτερο αριθμό παιδιών, δεν πρέπει να στέλνουμε τα παιδιά στη Μόσχα, αλλά εδώ, επί τόπου, να δημιουργήσουμε ένα κέντρο αποκατάστασης. Και έτσι, με βάση την Αντιπροσωπεία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας υπό τον Πατριάρχη Αντιοχείας δημιουργήσαμε αυτό το κέντρο, για να έρχονται τα παιδιά εδώ, να τους τοποθετούν οι γιατροί τα προσθετικά μέλη και να συνεργάζονται με ψυχολόγους, ώστε να υπάρχει πλήρης αποκατάσταση.

Όπως καταλαβαίνετε, ένα παιδί χρειάζεται συνεχή προσοχή. Δεν μπορεί απλά να βάλει ένα προσθετικό μέλος και να πορευτεί μόνο στη συνέχεια. Τα παιδιά μεγαλώνουν, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε έξι μήνες είναι απαραίτητη η αντικατάσταση της πρόθεσης. Το παιδί πρέπει να είναι υπό τη συνεχή επίβλεψη των γιατρών, πρέπει να συνεργάζονται μαζί του, να μιλούν μαζί του.

ope.gr

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.