Στις 11 π.μ θα πραγματοποιηθεί η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Τυρολόης και Σερεντίου κυρού Παντελεήμονος στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων. Η ταφή του θα πραγματοποιηθεί στα κοιμητήρια της Ιεράς Μονής τα οποία βρίσκονται πίσω από το καθολικό. Ιερείς , καθηγητές πανεπιστημίου και απλοί άνθρωποι καταφτάνουν στην Ιερά Μονή για να αποχαιρετήσουν για τελευταία φορά τον μακαριστό.

O μακαριστός Μητροπολίτης Τυρολόης και Σερεντίου, κυρός Παντελεήμων Ροδόπουλος, έφυγε από τη ζωή στις 7 Αυγούστου 2019, πλήρης ημερών, σε ηλικία 90 ετών. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ο εκλιπών υπήρξε επίλεκτο μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΑΠΘ. Διετέλεσε Πρύτανης (1981-1983) και μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου (1976-1977), Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής (1977-1978), ιδρυτικό μέλος και ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας.

Υπήρξε Σχολάρχης του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης (1963-1966) και Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού Balamand, Λίβανος (1972-1979). Ήταν επίσης Πρόεδρος, από το 1982, της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας Δικαίου των Ανατολικών Εκκλησιών με έδρα τη Βιέννη, ενώ από το 1991 ήταν επίτιμος Πρόεδρός της. Αναγορεύθηκε σε Επίτιμο Διδάκτορα της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Sibiu, Ρουμανίας. Το 1974 εξελέγη Μητροπολίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο υπηρέτησε με αφοσίωση.

Διετέλεσε ηγούμενος της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Βλατάδων από το 1984 ως το 2012, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών στη Μονή Βλατάδων από το 1985 ως το 1989 και αντιπρόεδρός του από το 1989 ως το 2012. Σε ανακοίνωση του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ σημειώνεται ότι ο εκλιπών υπηρέτησε με αφοσίωση την Εκκλησία και την ακαδημαϊκή Θεολογία υπό ποικίλες ιδιότητες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και διακόνησε επί σχεδόν 30 έτη την Ιερά Πατριαρχική Μονή Βλατάδων.
Φωτογραφίες: Ραφαήλ Γεωργιάδης-orthodoxia agency


Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.