Ψυχοσάββατο - ΕΚΚΛΗΣΙΑ: Το ψυχοσάββατο στην Εκκλησία της Αλβανίας. Του π. Ηλία Μάκου. Και στην Αρχιεπισκοπή Τιράνων (ναός Ευαγγελισμού και ενορία αγίου Προκοπίου) και στο Δυρράχιο (ναός αποστόλου Παύλου και αγίου Αστείου), αλλά και στις Μητροπόλεις Κορυτσάς, Μπερατίου, Αργυροκάστρου και Ελμπασάν, Φίερι το Ψυχοσάββατο 6 Μαρτίου 2021, τελέστηκαν επιμνημόσυνες δεήσεις για την ανάπαυση της ψυχής των νεκρών.

Οι Ορθόδοξοι προσήλθαν με κόλλυβα στους ναούς και προσευχήθηκαν για τη γαλήνη των ψυχών των κεκοιμημένων.

Μα το κυριότερο, συνειδητοποίησαν δύο ιερούς σκοπούς των μνημοσύνων αυτών.

Φανερώνουν από τη μια τον αδιάσπαστο σύνδεσμο των πιστών, μέσω της Εκκλησίας, που αγωνίζεται επί της γης, στην παρούσα ζωή, προς όλους όσους έχουν απέλθει και εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους και την αλληλεγγύη τους με τις δεήσεις.

Και από την άλλη μας υπενθυμίζουν με τον πανηγυρικότερο και τον πρακτικότεροι τρόπο τη μεγάλη αλήθεια, «εξαρτάται στους ανθρώπους αν πεθάνουν μια φορά».

Επομένως είναι προσωρινά και πρόσκαιρα όλα τα εγκόσμια υλικά αγαθά, τα οποία και γι’ αυτό δεν αξίζουν την τόση προσήλωσή μας.

Απεναντίας το ενδιαφέρον μας πρέπει να στρέφεται προς τα πνευματικά, που είναι και αιώνια, γιατί αυτά μας παρακολουθούν και στην άλλη ζωή, για την οποία μας προετοιμάζει η τωρινή.

Ωφέλιμο είναι η σκέψη αυτή να χρησιμοποιείται ως κίνητρο αγαθό και να μας παρακινεί σε έργα καλά, σε ζωή ενάρετη, σε ευσυνείδητη πάντοτες ενέργεια, σε χρηστότητα και αγαθότητα, σε προπαρασκευή έγκαιρη.

π Ηλίας Μάκος

Ψυχοσάββατο Εκκλησία Αλβανία

Ψυχοσάββατο Εκκλησία Αλβανίας

Ψυχοσάββατο Αλβανία

Ψυχοσάββατο Αλβανίας

Ψυχοσάββατο Εκκλησία

Ψυχοσάββατο

Διαβάστε και δείτε σε βίντεο για τα ψυχοσάββατα τα μνημόσυνα των ψυχών και τα κόλλυβα.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.