Το Πρωτοκύριακο του Νοεμβρίου η Κέρκυρα εορτάζει τον Προστάτη και Πολιούχο της Άγιο Σπυρίδωνα και λιτανεύει το σεπτό του σκήνωμα σε ανάμνηση του θαύματος του 1673, όταν ο Άγιος έσωσε το νησί της Κέρκυρας από την επιδημία της πανώλης. Για το πότε ακριβώς άρχισε η επιδημία και πόσο κράτησε, δεν γνωρίζουμε πολλά.

Ωστόσο, σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής, σταμάτησε απότομα τις τελευταίες ημέρες του Οκτωβρίου του 1673. Επί τρεις νύκτες οι κάτοικοι έβλεπαν επάνω από τον ναό του Αγίου Σπυρίδωνος τη μορφή του Θαυματουργού Αγίου και Προστάτη τους με το σταυρό στο χέρι να καταδιώκει το θανατικό. Από την ίδια χρονιά καθιερώθηκε η Λιτανεία του σκηνώματος του Αγίου κατά την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου (Πρωτοκύριακο).
Σε ανάμνηση του θαύματος λοιπόν θα γίνουν οι εξής λατρευτικές εκδηλώσεις:
– Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022: 6.30 το απόγευμα, Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους κ. Γεωργίου.
– Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022: 7 – 10.45 το πρωί, Όρθρος, Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργουντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Κίτρους κ. Γεωργίου και Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.
– 11 το πρωί: Λιτάνευση του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.