Γεννήθηκε στους Ρωγούς από πατέρα ιερέα και από μικρός ήταν στο εκκλησιαστικό κλίμα. Έβλεπε το αξίωμα αυτό με δέος. Όταν του το ζήτησαν έγινε κληρικός και μάλιστα αποδείχτηκε πολύ θεοφοβούμενος, καλός λειτουργός και εξομολόγος.

Στις 8 Δεκεμβρίου 1943 που μπήκαν στο χωριό οι Γερμανοί και συγκέντρωσαν τους άντρες του χωριού μέσα στην εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας, ο παπα-Χρίστος Κανελλόπουλος αντιλήφθηκε τις προθέσεις των Γερμανών στάθηκε μπροστά στο ελληνόφωνο τέρας ονόματι Τέννερ ύψωσε την φωνή του και είπε: «Αποφασίσατε να μας ξεκάνετε; Για ποιο λόγο σκοτώνετε τόσους αθώους ανθρώπους; Αυτός είναι ο πολιτισμός σας; Τέτοια κακουργήματα δεν διέπραξαν ούτε οι Ούννοι. Είστε απόγονοί τους. Να έχετε την κατάρα του θεού και τη δική μου και η οργή του θεού να πέσει στα κεφάλια σας και στο έθνος σας ολόκληρο».
Εκτελέστηκε μαζί με άλλους 60 συγχωριανούς του την παραπάνω ζοφερή ημέρα στις 8-12-43, στους Ρωγούς

Tο Ιστορικό της Σφαγής
Οι Γερμανοί μπήκαν στο χωριό στις 8 Δεκεμβρίου 1943 το απόγευμα και κάλεσαν τον ιερέα του χωριού Παπα-Χρήστο Κανελλόπουλο να χτυπήσει δυνατά την καμπάνα για να συγκεντρωθούν όλοι οι άντρες στην πλατεία με την πρόφαση πως θα τους αποζημίωναν για τα ζώα που τους είχαν επιτάξει. Ξεχύθηκαν σε μια έρευνα των σπιτιών, των σταύλων, και των αχυρώνων για να μη διαφύγει κανείς. Δύο υπερίληκες που δεν ακολούθησαν τους άλλους στην πλατεία εκτελέστηκαν επί τόπου.

Γεννήθηκε στους Ρωγούς από πατέρα ιερέα και από μικρός ήταν στο εκκλησιαστικό κλίμα. Έβλεπε το αξίωμα αυτό με δέος. Όταν του το ζήτησαν έγινε κληρικός και μάλιστα αποδείχτηκε πολύ θεοφοβούμενος, καλός λειτουργός και εξομολόγο

Στη συνέχεια τους έκλεισαν μέσα στην εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας και να βγαίνουν έξι-έξι για να πληρωθούν. Ο εκνευρισμός όμως των Γερμανών, οι αυστηρές διαταγές, το στήσιμο των πολυβόλων δεν άφηναν ουδεμία αμφιβολία για τις προθέσεις τους. Ο Παπα-Χρήστος Κανελλόπουλος διαισθανόμενος το τέλος από την Ωραία Πύλη καλεί όλους να γονατίσουν και να αλληλοσυγχωρηθούν διαβάζοντας μια συγχωρητική ευχή καλείται η πρώτη εξάδα να εξέλθει προπορεύονται έξι ηλικιωμένοι τα πολυβόλα κροτάλισαν στη συνέχεια άλλοι έξι και άλλοι έξι.

Απολογισμός 65 αθώοι νεκροί. Επέζησαν (5) πέντε. Τέσσερις τρέχοντας μέσα στις φλόγες και στη βροχή των σφαιρών πήδησαν στο γκρεμό και ένας βαριά τραυματίας. Τρεις απανθρακώθηκαν κρυμμένοι στο ταβάνι-και τέμπλο.

Το χωριό πυρπολήθηκε ολοσχερώς. Τόση ήταν η φωτιά που στα σπίτια δεν έμεινε ούτε ξινάρι να ανοίξουν τάφους για τους νεκρούς τάφηκαν ύστερα από μια εβδομάδα σε ομαδικούς τάφους στο νεκροταφείο και στον τόπο της εκτέλεσης.

Η Αγία Βαρβάρα ξανακτίστηκε με έρανο του Γυμνασίου της 7ης Τάξης και Π.Α. Εκπαιδευτικής και διασωθέντων αναφέρονται στο μνημείο μαυσωλείο που έχουν ανεγείρει οι Ρογίτες το 1972.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.