9 Νοεμβρίου. Ημέρα γιορτής για όλο το νησί και όχι μόνο, αφού η φήμη του Αγίου Νεκταρίου φτάνει σε όλο τον κόσμο. Ορθόδοξο και μη. Ο Άγιος Νεκτάριος είναι ο Άγιος του 20ου αιώνα και κάθε χρόνο φτάνουν για προσκύνημα άνθρωποι από όλο τον κόσμο. Το μοναστήρι είναι ένα από τα μεγαλύτερα ορθόδοξα μοναστήρια των Βαλκανίων.

Ανεξάρτητα όμως αν βρεθείς στο μοναστήρι στις 9 Νοεμβρίου ή κάποια άλλη μέρα του χρόνου, είναι σίγουρο ότι πρέπει να δεις και να κάνεις κάποια συγκεκριμένα πράγματα. Η ομάδα μας σας παρουσιάζει έναν μικρό οδηγό για τα 5+1 σημεία που πρέπει να κάνεις στο μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου.

Ποια είναι όμως αυτά:

Μονή Αγίας Τριάδας
Τάφος Αγίου Νεκταρίου
Δωμάτιο Αγίου Νεκταρίου
Ο Ναός του Αγίου Νεκταρίου
Αγορές από το Μοναστήρι
Μονή Αγίας Αικατερίνης, Εκκλησία Σταυρού, Παλιαχώρα
Agios-Nektarios-Aegina
Μονή Αγίας Τριάδας
Το μικρό εκκλησάκι, στο λόφο πάνω από τον μεγάλο Ναό του Μοναστηριού. Εκεί βρίσκεται η Τίμια Κάρα του Αγίου και είναι και ο χώρος που εναποτίθενται τα τάματα για τον Άγιο. Ο χώρος της μικρής εκκλησίας, είναι γεμάτος με καντήλια που κρέμονται από την οροφή. Αυτό το μικρό μοναστήρι ήταν εκεί, όταν ο Άγιος βρέθηκε στο νησί και επέλεξε να μονάσει στην Αίγινα. Μέχρι και σήμερα είναι ιδιαίτερο και πανέμορφο, ενώ η αύρα του Αγίου αναβλύζει ακόμα και σήμερα.

Agios-Nektarios-Aeginas
Τάφος Αγίου Νεκταρίου
Ο Τάφος του Αγίου Νεκταρίου, είναι ένα σημαντικό κομμάτι για το μοναστήρι. Για τον τάφο του Αγίου συχνά ακούγονται θαυματουργά γεγονότα, αλλά και ιστορίες για επικοινωνία του Αγίου με τους προσκυνητές του μοναστηριού. Οι ιστορίες για θαύματα ακούγονται τόσο όσο ο Άγιος ήταν εν ζωή αλλά και μετά την κοίμηση του. Τον τάφο όπου και βρίσκονται τα λείψανα του Αγίου μπορεί κανείς να τον βρει ακριβώς δίπλα, από το μικρό εκκλησάκι της Μονής της Αγίας Τριάδας.

Δωμάτιο Αγίου Νεκταρίου
Ένα λιτό, μικρό δωμάτιο μερικά μέτρα δίπλα από τον τάφο του, είναι το δωμάτιο που φιλοξένησε τον Άγιο κατά τα χρόνια του βίου του στην Αίγινα. Ο χώρος αναβλύζει ακόμα και σήμερα την αύρα του Αγίου και μας φέρνει εικόνες από την ζωή και το έργο του στο νησί. Το δωμάτιο του Αγίου ενδέχεται να μην είναι συνέχεια ανοιχτό προς το κοινό. Είναι μια ξεχωριστή και μοναδική εμπειρία η είσοδος στο δωμάτιο του Αγίου.

domatio-agiou-nektariou
Ο Ναός του Αγίου Νεκταρίου
Ο μεγάλος νεόδμητος ναός του Αγίου Νεκταρίου, ήταν η κίνηση λατρείας από τους ντόπιους για τον Άγιο που είχαν την τιμή να μονάσει στον τόπο τους. Ένας εντυπωσιακός ναός, μεγαλοπρεπής. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα μοναστήρια των Βαλκανίων και ένας από τους μεγαλύτερους Ορθόδοξους ναούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Αν και ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι τελικές προσθήκες στον τρούλο του ναού, το εσωτερικό του είναι επιβλητικό και το μέγεθος του ταιριάζει με το μέγεθος του ονόματος του μοναστηριού σε όλο τον κόσμο.

aigina-agios-nektarios
Αγορές από το Μοναστήρι
Στο μοναστήρι υπάρχει φυσικά χώρος με συλλογές και εκθέματα. Ένα μικρό κατάστημα, με ιερατικά προϊόντα τα οποία διατίθενται από την Μονή. Προσωπικά αντικείμενα, εικόνες του Αγίου, ξύλινα διακοσμητικά και φυσικά λιβάνι και άλλα μοναστηριακά προϊόντα. Πολλά από τα προϊόντα είναι χειροποίητα από τις μοναχές του μοναστηριού. Φεύγοντας μην ξεχάσετε να πάρετε, κομποσκοίνια, κεριά ή κάποια Μύρα και Αρωματικά Έλαια.

Μονή Αγίας Αικατερίνης, Εκκλησία Σταυρού, Παλιαχώρα
Σε κοντινή απόσταση από το μοναστήρι, βρίσκεται και η Μονή της Αγίας Αικατερίνης. Ένα όμορφο λιτό μοναστήρι, με λίγες μοναχές, που θυμίζει κυκλαδίτικο μοναστήρι. Μόλις 5 λεπτά με τα πόδια από το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου. Λίγο πιο μακριά αλλά μόλις 10 λεπτά με τα πόδια, βρίσκεται η Εκκλησία του Τίμιου Σταυρού της Αίγινας. Στην αρχή του μονοπατιού για την παλιά πόλη της Αίγινα, την Παλιαχώρα, το μικρό εκκλησάκι, είναι ένα όμορφο αξιοθέατο. Κατάλευκο και λιτό, γεμάτο ξύλινες εικόνες Αγίων καλώς ορίζει όλους εκείνους που ετοιμάζονται να περπατήσουν στα μονοπάτια της Παλιαχώρας. Αν βρεθείτε στο μοναστήρι του Αγίου, μην αμελήσετε να βρεθείτε εκεί κοντά.

Αν ρωτήσει κάποιος ποιο είναι το καλύτερο κομμάτι της διαδρομής για τον Άγιο Νεκτάριο, λογικά δεν θα ακούσει πολλές απαντήσεις. Μια είναι αυτή που λένε οι περισσότεροι. Το σημείο όπου το μοναστήρι του Αγίου εμφανίζεται μπροστά στα μάτια τους, περίπου 1,5 χιλιόμετρο πριν. Επιβλητικός όπως είναι, στέκεσαι και τον κοιτάς με δέος και προσμονή. Νιώθεις κάτι μέσα σου και το δέρμα σου, δείχνει ότι έχεις εντυπωσιαστεί, κάνοντας τις τρίχες σου να σηκωθούν.

Είναι εντυπωσιακό, να ακούς άτομα άλλου θρησκευτικού πιστεύω, να λένε ότι έχουν εντυπωσιαστεί με την δύναμη που νιώθουν στο μοναστήρι. Να λένε ότι τα θαύματα είναι προνόμιο του Αγίου της Αίγινας και ότι μόνο αυτός μπορεί να τα υλοποιήσει. Ποιος εξάλλου δεν άκουσε το όνομα Νεκτάριος ή Νεκταρία σε κάποιον στην άλλη άκρη της Ελλάδας και δεν σκέφτηκε ότι είναι ταγμένος στην χάρη του Αγίου; Μόνο ότι υπάρχουν Ιάπωνες, Ρουμάνοι, Ρώσοι κ.α. που έχουν δεύτερο όνομα το Νεκτάριος σίγουρα κάτι μας εμφανίζει.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-1)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.