Με ιδιαίτερη έκπληξη σε πρόσφατο δημοσίευμα εντοπίσαμε να μας αποδίδουν τον τίτλο του «επιχειρηματία».
Ως εκ τούτου απευθύνουμε σ’ όλους τους ενδιαφερόμενους να μάθουν το «επιχειρηματικό» μας έργο δημόσια πρόσκληση να μας επισκεφτούν εδώ στο αναστυλωμένο «Βασίλειο και φέουδο της Ταμασού», όπως το αποκαλούν στο δημοσίευμα, για να μας γνωρίσουν και να δουν από κοντά το συνολικό έργο της Μητροπόλεώς μας, που δεν εκφράζεται και δεν περιορίζεται μόνο σε υποδομές, αλλά, θα έλεγα ότι περισσότερο εδράζεται και λειτουργεί στον πνευματικό, πολιτιστικό και ανθρωπιστικό-φιλανθρωπικό τομέα, και όχι μόνο.
Κατ’ αρχάς, θέλω να αναφέρω, ότι φέτος συμπληρώνονται 15 χρόνια ζωής και προσφοράς της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής, από την ανασύστασή της, η οποία καλύπτει κοινότητες των επαρχιών Λευκωσίας και Λάρνακας. Πιο συγκεκριμένα, στη μητροπολιτική μας περιφέρεια περιλαμβάνονται 45 κοινότητες και 2 δήμοι, με πληθυσμό περίπου 82.000 ανθρώπων.
Ομολογώ ότι, από την πρώτη στιγμή της ενθρόνισής μου, μέριμνα μου ήταν, όπως επαναλειτουργήσω την πνευματική, πολιτιστική και ιστορική φυσιογνωμία της περιοχής μου και να αποκαταστήσω την αίγλη της και να δώσω, στο μέτρο των δυνάμεών μου, στους κατοίκους των περιοχών μας ευκαιρίες προόδου, αναστέλλοντας την αστυφιλία, που μαστίζει την ύπαιθρο και, κυρίως, τις ορεινές περιοχές.
Έτσι, προχώρησα στη στελέχωση των ενοριών μου με νέους ιερείς, στο κατηχητικό έργο, στην ίδρυση νέων ναών, νέων Χριστιανικών Συνδέσμων, στο λειτουργικό έργο, στις επιμορφώσεις, τις ομιλίες και σε άλλα πολλά εκκλησιαστικού, ελληνοχριστιανικού και ομολογιακού χαρακτήρα έργα, τα οποία, σίγουρα, δεν θα τα αναφέρω, διότι εμπίπτουν στη διακονία μου ως Επίσκοπος. Γι’ αυτό και θα επικεντρωθώ σε αυτά, τα οποία είναι πιο αντιληπτά και που δεν έχουν, εκ πρώτης όψεως για πολλούς σχέση με την Εκκλησία.
Πέραν λοιπόν του καθαρά εκκλησιαστικού μας έργου, προχωρήσαμε και ιδρύσαμε την Πολιτιστική Ακαδημία «ΚΥΠΡΟΠΑΙΔΕΙΑ», η οποία και στοχεύει στην κυπρολογική και ιστορικοπολιτισμική έρευνα του τόπου μας και ήδη έχει στο ενεργητικό της διοργανώσει πολυθεματικά Συνέδρια και εκδώσει πολυσήμαντα επιστημονικά συγγράμματα.
Η Μητρόπολή μας, παράλληλα, εργοδοτώντας αρχαιολόγους, συνέστησε Τμήμα συντήρησης, μελέτης και προβολής αρχαιολογικών και βυζαντινών-εκκλησιαστικών θησαυρών και, έχοντας τη σχετική άδεια, λειτούργησε δύο μουσειακούς-εκθεσιακούς χώρους τους οποίους επισκέπτονται εβδομαδιαίως δεκάδες επισκέπτες.
Στο κτήριο της Μητροπόλεώς μας στεγάζεται, επίσης, και λειτουργεί επί καθημερινής βάσης πολυθεματική Βιβλιοθήκη, η οποία και εξυπηρετεί μαθητές, φοιτητές και άλλους ερευνητές. Και, για τη στήριξη απόρων, αλλά και αρίστων μαθητών και φοιτητών, παραχωρούμε κάθε χρόνο ανάλογες υποτροφίες.
Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Ταμασού, που ιδρύσαμε, είναι μια πραγματικότητα, τόσο για τη Μητρόπολή μας, όσο και για την ευρύτερη κοινωνία, αφού, από τη σύστασή του, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, διοργανώνει επιστημονικές και εκλαϊκευμένες διαλέξεις, κάθε Τρίτη, με έγκριτους επιστήμονες σε διάφορα θέματα γενικού και ειδικού ενδιαφέροντος.
Θέλοντας να έλθουμε πιο κοντά στους νέους μας, έχουμε συστήσει την Ποδηλατική Ακαδημία «ΑΓΙΟΣ ΜΝΑΣΩΝ», η οποία λειτουργεί σε 7 ποδηλατικούς σταθμούς, με συμμετοχή 250 νέων, καθώς επίσης οργανώσαμε αθλητικές δραστηριότητες, οι οποίες λειτουργούν σε 25 ομάδες, με αντικείμενο το αγώνισμα Φούτσαλ, όπως και τον αθλητικό Σκοπευτικό Όμιλο «ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ».
Για την αρτιότερη κοινωνική και άμεση προσφορά και μέριμνα, συστήσαμε το σώμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ταμασού (ΚΥΚΑΤ), το οποίο επιλαμβάνεται ως Τμήμα επειγόντων περιπτώσεων βοήθειας σε είδη τροφίμων και άλλων αναγκών, όπως και παροχή υπηρεσιών σε θέματα υγείας και γενικότερης ευημερίας, αλλά και την πρόληψη των εξαρτήσεων και την αντιμετώπιση της οικογενειακής βίας.
Δημιουργήσαμε, επίσης, εθελοντικό σώμα πυροσβεστών και αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, που ήδη με το πυροσβεστικό του όχημα και τον ειδικό εξοπλισμό που έχει, φέτος ανταποκρίθηκε σε δεκάδες περιπτώσεις πυρκαγιών, σε συντονισμό πάντοτε με τα αρμόδια κυβερνητικά Τμήματα.
Μέσα στα πλαίσια αγωγής των νέων και καλλιέργειας σ’ αυτούς του εθνικού και κοινωνικού ήθους, συστήσαμε τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής και τη Χορωδία «Ταμασέων Ωδές».
Για το νεοϊδρυθέν Πλανητάριο ιδρύσαμε, σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες, ανεξάρτητο από την Εκκλησία Ίδρυμα έρευνας και καινοτομίας, το «Interstellar», το οποίο εντελώς ελεύθερα, επιστημονικά και αμερόληπτα θα δώσει μια άλλη διάσταση στο γενικότερο ποιμαντικό και επιστημονικό έργο, όχι μόνο της Μητροπόλεώς μας, αλλά και της παιδείας και της έρευνας του τόπου μας.
Και, επί του προκειμένου, θεωρώ απαραίτητο να εκσυγχρονιστεί η ποιμαντική μας μέριμνα με τους όρους του 21ου αιώνα και γι’ αυτό τον λόγο και ανοίξαμε ακαδημαϊκό διάλογο επιστήμης και πίστης, παράλληλα αλλά και ανεξάρτητα με το διεπιστημονικό έργο του Ιδρύματος.
Στον προαύλιο χώρο της Μητροπόλεώς μας, όπως είναι σε όλους γνωστό, λειτουργούν χώροι ψυχαγωγίας, κυρίως των παιδιών μας, όπως και χώροι αναψυχής των επισκεπτών. Η πολιτιστική μας σκηνή παρουσιάζει δεκάδες έργα και συναυλίες κάθε χρόνο και ιδιαίτερα εν μέσω πανδημίας, με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα στήριξε πολλούς καλλιτέχνες.
Με αυτούς και πολλούς άλλους τρόπους και δραστηριότητες αντιλαμβανόμαστε και διακονούμε το εκκλησιαστικό, παιδευτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και εθνικό μας έργο.
Αυτό αποτελεί επιταγή της πνευματικής μας συνείδησης και αποστολής. Το έργο που επιτελείται δεν είναι δικό μου, αλλά, χάριτι Θεού, αποτελεί αποτέλεσμα σκληρής ομαδικής εργασίας συνεργατών, φίλων και πλήθους εθελοντών, τους οποίους και, δραττόμενος της ευκαιρίας, δημόσια και ευχαριστώ.