Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε ο ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος το θέμα της εισβολής υπαλλήλων της τουρκικής κυβέρνησης στο ιστορικό μοναστήρι της Μεταμόρφωσης στη Χάλκη της Κωνσταντινούπολης.

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ερωτησή του προς την Επιτροπή, θέτει θέμα παραβίασης της θρησκευτικής ελευθερίας στην Τουρκία, υπενθυμίζοντας και την προηγούμενη προσπάθεια της τουρκικής κυβένρησης να κατεδαφίσει τη μονή.

Ο κ. Κύρκος επισημαίνει ότι η ιστορική Μονή της Μεταμορφώσεως, που βρίσκεται στο λόφο απέναντι από τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης στην Τουρκία, χρονολογείται από το πρώτο ήμισυ του 19ου αιώνα.

Η Μεταμόρφωση, γνωστή και ως «Μακάριος» ή Σκήτη του Μακαρίου, είναι ένα από τέσσερα μοναστήρια που βρίσκονται στη Χάλκη και είχε παραχωρηθεί στην ελληνορθόδοξη κοινότητα από τον 19ο αιώνα. Το Νοέμβριο του 2007, σημαντικό μέρος της Μονής κατεδαφίστηκε από υπαλλήλους του Δασαρχείου και η υπόθεση μεταφέρθηκε στα δικαστήρια. Με την κινητοποίηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως απετράπη η πλήρης καταστροφή της μονής και η καταπάτηση του χώρου. Τώρα, οι τουρκικές υπηρεσίες επανέρχονται επικαλούμενες απόφαση του δικαστηρίου.

Με βάση τα παραπάνω ο ευρωβουλευτής ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τι ενέργειες προτίθεται να αναλάβει προς τις τουρκικές αρχές ώστε να λυθεί επιτέλους το σοβαρό ζήτημα της μη αναγνώρισης του δικαιώματος διοίκησης από την ελληνορθόδοξη κοινότητα των θρησκευτικών και ευαγών ιδρυμάτων της, σύμφωνα με τα άρθρα 40 και 42 της Συνθήκης της Λωζάννης, που όσο παραμένει άλυτο συνιστά σοβαρή παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας στην Τουρκία.

Νταλιάρης Γιώργος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.