Τιμήθηκαν οι ηρωίδες γυναίκες της Πίνδου. Του π. Ηλία Μάκου. Οι Γυναίκες της Πίνδου αναδείχθηκαν αθάνατες ηρωίδες, που κουβαλούσαν σε χιονισμένες κορυφές στις πλάτες τους πυρομαχικά, και συντέλεσαν στο μεγαλείο του «ΟΧΙ», ήταν το μήνυμα από τη λιτή, αλλά ενθουσιώδη εκδήλωση προς τιμήν τους, αλλά και προς τιμήν των αξιωματικών Κ. Δαβάκη, Α. Διάκου και όλων των ηρώων του έπους του 1940, που οργανώθηκε την Τρίτη 20 Ιουλίου στην ορεινή Φούρκα Κόνιτσας, όπου υπάρχει απέριττο μνημείο.

Μετά τη δοξολογία και την επιμνημόσυνη δέηση, όπου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας, κατατέθηκαν στεφάνια από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση, τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη, το δήμαρχο Κόνιτσας Νικόλαο Εξάρχου, οποίος απηύθυνε και χαιρετισμό, κ. ά.

Τιμήθηκαν οι ηρωίδες γυναίκες της Πίνδου

Τιμήθηκαν οι ηρωίδες γυναίκες της Πίνδου Κατάθεση στεφάνου

Στο πολεμικό πλαίσιο της εποχής και στα κατορθώματα, που έμειναν ανεξίτηλα στις χρυσές σελίδες της Ελληνικής ιστορίας, αναφέρθηκε, εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας, η φιλόλογος Ελένη Καραγιάννη, ενώ σύντομη τοπογραφική ενημέρωση έκανε στους παρευρισκόμενους αξιωματικός της 8ης Μεραρχίας.

Τιμήθηκαν οι ηρωίδες γυναίκες της Πίνδου Κόνιτσα 2021

Τιμήθηκαν οι ηρωίδες γυναίκες της Πίνδου 2021

Αγώνας για τη νίκη ήταν το έπος του Όχι, στο οποίο συνετέλεσαν και οι αξέχαστες Γυναίκες της Πίνδου.

Μια νίκη, που άρχισε από την άρνηση παράδοσης στον εχθρό κι έγινε άτρομη, άνιση πάλη με σύνθημα:

Αέρα.

Μια νίκη, που πέρασε και από την Πίνδο και ανάσκαψε το χώμα της και το έβαψε με το χρώμα της και το γέμισε με της δάφνης το σπάνιο μύρο, που το οσμίστηκε η οικουμένη κι είπε:

Πολεμήσατε μικροί εναντίον μεγάλων και επικρατήσατε. Δεν ήταν δυνατόν να γίνει αλλιώς, γιατί είσθε Έλληνες.

Η πατριωτική ορμή και φλόγα ενέπνεε και πυρπολούσε τις γυναίκες της Πίνδου, όπως και τους αξιωματικούς και τους στρατιώτες.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του μεγαλόπνοου νικητή της Πίνδου Κωνσταντίνου Δαβάκη.

Μόνος, χωρίς στρατιώτες (!), κατήρτιζε «διμοιρία» από το βοηθητικό προσωπικό του γραφείου του και του μαγειρίου (!!!), επάνω στα τρομερά όρη, για να αντιμετωπίσει τις Ιταλικές μεραρχίες.

Το σάλπισμα παραμένει πάντοτε το ίδιο όχι μόνο σε πολέμου καιρό, μα και πάντα:

Έλληνες προχωρείτε!… Προχωρείτε…!

πάτερ Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.