Κωνσταντίνου και Ελένης γιορτή: Τα Αναστενάρια είναι ένα περίεργο για τους πολλούς φαινόμενο. Πρόκειται για το χορό, που γίνεται κάθε χρόνο στη γιορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Θράκη και στη Μακεδονία.

Πρόκειται, πιο συγκεκριμένα, για χορό, που γίνεται πάνω σ’ αναμμένα κάρβουνα. Και θεωρείται θαυμαστό και ανεξήγητο το γεγονός, ότι οι χορευτές του χορού αυτού δεν καίγονται.

Συρρέουν κάθε χρόνο αρκετοί περίεργοι, για να δουν, πώς οι Αναστενάρηδες περπατούν ανυπόδητοι, επάνω στα αναμμένα κάρβουνα, χωρίς να καίγωνται. Με τον έντεχνο δε θόρυβο κατάφεραν οι ενδιαφερόμενοι να θέσουν τα αναστενάρια και υπό την προστασίαν του τουρισμού, του νέου αυτού ειδωλολατρικού θεού, ο οποίος με τον τρόπον του τα ενισχύει και τα χρηματοδοτεί.

Ο χορός πάνω στ’ αναμμένα κάρβουνα γίνεται  σε συνδυασμό και με φωνές, με  στεναγμούς των χορευτών, όπως: Αχ… Αχ… Εχ… Εχ… Ιχ… Ιχ… Γι’ αυτό φαίνεται πήρανε και τ’ όνομα “Αναστενάρια” από τους αναστεναγμούς των.

Το γεγονός, ότι οι χορευτές δεν καίγονται, καθώς και το ότι τ’ Αναστενάρια γίνονται στη γιορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης ωδήγησε πολλούς αφελείς στο σημείο να νομίζουν, ότι οι Αναστενάρηδες δεν καίγονται γιατί τους βοηθάει ο Άγιος Κωνσταντίνος.

Την εντύπωσί τους αυτή μεγάλωνε και το γεγονός ότι οι χορευτές Αναστενάρηδες κρατούν στην ώρα του χορού τους εικονίσματα του Αγίου Κωνσταντίνου και της Αγίας Ελένης.

Τι είναι, λοιπόν, τ’ αναστενάρια; Τα αναστενάρια είναι ειδωλολατρικό Έθιμο, που κατά διαφόρους τρόπους βεβηλώνει την Πίστι μας και ασεβεί στη μνήμη των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, που πανηγυρίζει η Εκκλησία μας κατά την ημέρα αυτή. Είναι έθιμο, που μπορούμε να το χαρακτηρίσωμε “Σατανική Τελετή”.

Συνδέεται δε με τόσες τελετές της ειδωλολατρείας και έχει, όπως θα δούμε, στενή σχέσι με σημερινά αντίχριστα κατασκευάσματα, όπως είναι η Μασωνία, κ.λ.π.

Τ’ Αναστενάρια είναι ή καταντούν σύμμαχοι των αντιχρίστων δυνάμεων, γιατί βοηθούνε τις δυνάμεις αυτές να καλλιεργούν την σύγχυσι μεταξύ των Χριστιανών, την σύγχυσιν στα θαύματα, που κάνει ο Θεός.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.