Αναφέρει η Μητρόπολη Μαρωνείας:

Τήν Δευτέραν, 6ην Νοεμβρίου 2017, ἐπρογραμματίσθη νά τελεσθῇ τό πενταετές μνημόσυνον τοῦ μακαριστοῦ Μητροπολίτου Μαρωνείας καί Κομοτηνῆς κυροῦ Δαμασκηνοῦ, ὁ ὁποῖος ἐποίμανεν τήν ἀκριτικήν ταύτην Ἐπαρχίαν ἐπί 38 ἔτη ἐν πλήρῃ συναισθήσει τοῦ καθήκοντος.

Ὁ διάδοχος τοῦ μακαριστοῦ καί νῦν Μητροπολίτης Μαρωνείας καί Κομοτηνῆς κ. Παντελεήμων θά προεξάρχῃ τῆς Θείας Λειτουργίας, ἡ ὁποία θά τελεσθῇ εἰς τόν Καθεδρικόν Ἱερόν Ναόν Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου Κομοτηνῆς, ἐνῶ θά ἀναπεμφθῇ καί ἐπιμνημόσυνος δέησις εἰς τόν τάφον του, ὁ ὁποῖος εὐρίσκεται εἰς τόν αὔλειον χῶρον τοῦ Καθεδρικοῦ Ναοῦ, τοῦ ὁποίου ὑπῆρξεν ἐμπνευστής καί κτήτωρ.

Προσκαλοῦμεν ὅσους ἐπιθυμοῦν νά προσέλθουν τήν ὡς ἄνω ἡμέραν συμπροσευχόμενοι διά τήν ἀνάπαυσιν τῆς ψυχῆς τοῦ ἀγωνιστοῦ καί προασπιστοῦ τῶν δικαίων τῆς Πίστεως καί τοῦ Ἔθνους Ἱεράρχου, τοῦ ὁποίου ἡ μνήμη ἔστω αἰωνία!

Τη Δευτέρα το Μνημόσυνο του Μακαριστού Μητροπολίτου Δαμασκηνού

Ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός (κατά κόσμον Πέτρος), γεννήθηκε το 1920 στην Οιχαλία Μεσσηνίας. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο στο χωριό του και σε ηλικία 13 ετών μετέβη στην Αθήνα όπου εργάστηκε ως εμποροϋπάλληλος.

Τα δύσκολα χρόνια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και της γερμανικής κατοχής τον βρίσκουν με την οικογένεια του στην Αθήνα. Τότε συνδέθηκε πνευματικά με τον κατόπιν Μητροπολίτη Μαρώνειας και σε συνέχεια Ν. Ιωνίας Τιμόθεο.

Για την προσφορά του, στον αγώνα κατά τον Β΄ Παγκόσμιο, τιμήθηκε στο Αργός Ορεστικό στην Πρώτη Σιδηρά Μεραρχία με το μετάλλιο Ανδρείας Εξαίρετων Πράξεων.

Το 1951 χειροτονείται Διάκονος. Αρχικά υπηρέτησε στην Μητρόπολη Μεσσηνίας. Το 1953 αποφασίζει να ακολουθήσει ανώτερες σπουδές και εισάγεται στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου αποφοίτησε το 1958.

Τότε διορίστηκε Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρώνειας και Κομοτηνής, θέση που υπηρέτησε επί 16 χρόνια. Κατά την διάρκεια της θητείας του στην θέση αυτή πρόσφερε σημαντικό έργο στην περιοχή. Παράλληλα διετέλεσε διευθυντής του μαθητικού εκκλησιαστικού οικοτροφείου, πρόεδρος των Χριστιανικών Ομίλων Κυριών και Νεανίδων της Ιεράς Μητροπόλεως και γενικός επιθεωρητής της Μητρόπολης. Για το έργο του τιμήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων με μετάλλια και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος με εύφημη μνεία.

Το 1974 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής και συνέχισε το έργο του. Φρόντισε για την συμπλήρωση των κενών της περιφέρειας από εφημέριους.

Εξέδωσε τρεις ογκώδεις τόμους με πολύτιμα στοιχεία για την εκκλησιαστική, εθνική και κοινωνική προσφορά της Μητροπόλεως κατά την μακρά αρχιερατεία του.

Απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών στις 6 Νοεμβρίου 2012 στο Νοσοκομείο της Κομοτηνής, έπειτα από προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.