Σε Λαμία, Μώλο και Αταλάντη ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών για την εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Φανουρίου του Θαυματουργού.

Την παραμονή αρχικά στον Ιερό Ναό του Αγίου Φανουρίου της Ενορίας των Αγίων Θεοδώρων στην είσοδο της πόλεως Λαμίας και ακολούθως στην κωμόπολη του Μώλου, στην όμορφη Λοκρίδα, όπου τέλεσε την Ακολουθία του Αγιασμού των Θυρανοιξίων του νέου Ιερού Ναού του Αγίου Φανουρίου της Ενορίας των Εισοδίων της Θεοτόκου Μώλου.

Μετά την Ακολουθία των Θυρανοιξίων ο κ. Συμεών χοροστάτησε στον πρώτο Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό, πλαισιούμενος από τον πολιό και σεβάσμιο γέροντα Αρχιμ. π. Χριστοφόρο Κολοκυθά, Προϊστάμενο της Ενορίας του Αγίου Παντελεήμονος της Λουτροπόλεως των Καμένων Βούρλων, τον Άγιο Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καμένων Βούρλων Αρχιμ. π. Σεραφείμ Μαργαρίτου, ιερείς της περιοχής, καθώς και τον Προϊστάμενο της Ενορίας του Μώλου και Διευθυντή του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Πρωτ. π. Κωνσταντίνο Βάγια.

Στην Ιερά Ακολουθία των Θυρανοιξίων, καθώς και στον Αρχιερατικό Εσπερινό έψαλε ο Διευθυντής του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «Γερμανός ο Μελωδός» Δρ. κ. Ανδρέας Ιωακείμ συμπαραστατούμενος από τον Καθηγητή του Ωδείου και Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας Λαμίας κ. Χρήστο Τσιρίγκα και άλλους μαθητές του Ωδείου και τοπικούς Ιεροψάλτες.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε:
«Μας αξιώνει η αγάπη του Θεού να ολοκληρώσουμε ένα μεγάλο και σπουδαίο συλλογικό έργο αγάπης. Η ζωή μας είναι μια περπατησιά πάνω σε ίχνη που χάραξαν οι Άγιοι της Εκκλησίας μας. Ένας Ναός δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο επιβατικός σταθμός για την ουράνια πατρίδα. Από εδώ κόβουμε το εισιτήριο και από εδώ αρχίζει το ουράνιο ταξίδι της ζωής μας.

Σήμερα ο Μώλος αποκτά μία υπέροχη πύλη υποδοχής. Όποιος μπαίνει στο Μώλο, τον υποδέχεται ο Άγιος Φανούριος και αυτός ο χώρος έχει την δική σας σφραγίδα της αγάπης σας και της διακονίας σας.

Ο Άγιος Φανούριος στην εικόνα του κρατά μία λαμπάδα και ένα σταυρό. Είναι τα σύμβολα των μαρτύρων και τα σύμβολα των χριστιανών. Και η ζωή μας καλείται να είναι μία φανέρωση της σταυρωμένης αγάπης και συνάμα η ζωή μας όλη καλείται να είναι φως και να λάμπει με τα έργα μας και την ζωή μας.

Οι Άγιοι δε μιλούν θεωρητικά και δεν κάνουν ξύλινα κηρύγματα, αλλά υπογράφουν το Ευαγγέλιο του Χριστού με το αίμα της καρδιάς τους, δίνοντας την ζωή τους την ίδια. Οι σημαντικότεροι λόγοι είναι οι πράξεις μας. Η ζωή μας, η πολιτεία μας και ο τρόπος που κινούμεθα».

Ο κ. Συμεών συνεχάρη τον Προϊστάμενο π. Κωνσταντίνο Βάγια και όλους τους πιστούς ενορίτες, οι οποίοι ανήγειραν αυτόν τον όμορφο Ναό του Αγίου Φανουρίου, ο οποίος θα αποτελεί έναν τόπο προσευχής, αγιασμού και πνευματικής ανάπαυσης για όλους.

Ο π. Κωνσταντίνος εκ μέρους όλων ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την πατρική του αγάπη, ευλογία και καθοδήγηση στην ολοκλήρωση του Ναού, αλλά και για αυτή την μέρα των Θυρανοιξίων, την οποία χαρακτήρισε ως ιστορική και ιδιαίτερα ευλογητή για όλο το πλήρωμα της Ενορίας και την κωμόπολη του Μώλου.

Ανήμερα της Εορτής Σάββατο 27 Αυγούστου 2022 ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στην πρωτεύουσα των Λοκρών, στην όμορφη Αταλάντη, και στον Ιερό Ναό του Αγίου Φανουρίου της Ενορίας του Μητροπολιτικού Ναού των Αγίων Θεοδώρων Αταλάντης.

Στο κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον Άγιο Φανούριο και στην σχέση του με τους ανθρώπους και χαρακτηριστικά σημείωσε:
«Εορτάζουμε έναν Άγιο τόσο λαοφιλή και τόσο προσιτό στους ανθρώπους. Δεν έχουμε στοιχεία για την ζωή του Αγίου, αλλά έχουμε στοιχεία για το μαρτύριό του από την εικόνα του και κυρίως έχουμε την μαρτυρία της παρουσίας του και των φανερώσεων του με πολλούς τρόπους σε χαρές, σε λύπες και ευκολίες και σε δυσκολίες. Αληθινές σχέσεις είναι αυτές που δοκιμάζονται από την εμπειρία της ζωής.

Όσο να μας πει κανείς ότι μας αγαπάει και μας νοιάζεται, ό,τι και αν ακούμε, αν δεν το ζούμε εμπειρικά και δεν το βιώνουμε είναι ψέμα και μία ουτοπία. Ο Άγιος Φανούριος μιλάει στην ζωή μας μέσα από μία σχέση εμπειρίας.

Το όνομα του Αγίου φανερώθηκε και βαπτίσθηκε μέσα στην συνείδηση των πιστών από την θαυματουργική εμφάνιση της εικόνας του.
Έχει μεγάλη σημασία το τι ζητάμε να φανερώσει στην ζωή μας ο Άγιος Φανούριος και είναι μεγάλη ευκαιρία να ζητήσουμε να μας φανερώσει την αληθινή ζωή, την αληθινή αγάπη και το θέλημα του Θεού στην ζωή μας.

Προσφέρουμε με αγάπη τις γλυκές Φανουρόπιτες εις τιμήν του Αγίου Φανούριο και, αφού ευλογηθούν, μας επιστρέφονται και τις μοιραζόμαστε. Η γλύκα της αγιότητος μοιράζεται και πολλαπλασιάζεται και προσφέρεται στους ανθρώπους. Μήπως λοιπόν πρέπει να ζητήσουμε από τον Άγιο Φανούριο να μας φανερώσει την γλυκύτητα της αγάπης στην ζωή μας; Τα αιτήματα των προσευχών μας και των αιτημάτων μας είναι όμορφο να μην είναι μόνο προσωπικά, αλλά να ζητάμε το κοινό καλό για όλο τον κόσμο.

Αυτοί οι Ναοί είναι μεγάλη ευλογία για τις γειτονιές των πόλεων μας. Να τον έχετε όπως το σπίτι σας. Αγαπήστε τον χώρο αυτό και κάντε το χώρο γαλήνης, επικοινωνίας και αγάπης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι και τις δύο ημέρες πλήθος πιστών συνέρρευσε στους Ιερούς Ναούς του Αγίου Φανουρίου και προσέφεραν κατά το έθιμο τις Φανουρόπιτες προς τιμήν του Αγίου Φανουρίου, τις οποίες ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος.

Οι Ιερές Ακολουθίες τόσο των Θυρανοιξίων, του Αρχιερατικού Εσπερινού και της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας μεταδόθηκαν απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος (89,4 Fm) και από διαδικτύου.

Στις Ιερές Ακολουθίες παραβρέθηκαν: ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς και κ. Θεμιστοκλής Χειμάρας, οι Δήμαρχοι, Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές και Καμένων Βούρλων κ. Ιωάννης Συκιώτης με μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Ηλίας Σανίδας, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδος Υποστράτηγος Σπυρίδων Σκλάβος, εκπρόσωποι του στρατού, της αστυνομίας και των σωμάτων ασφαλείας, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.