Φώτα 2021: Ευαγγέλια των Θεοφανείων 2021. Τα Αγία Θεοφάνεια είναι μία από τις αρχαιότερες εορτές της εκκλησίας μας η οποία θεσπίσθηκε το 2ο αιώνα μ.Χ. και αναφέρεται στη φανέρωση της Αγίας Τριάδας κατά τη βάπτιση του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή. Είναι η τρίτη και τελευταία εορτή του Δωδεκαημέρου της εορτής των Χριστουγέννων.

Τους ουρανούς βάπτισμα του Χριστού σχίσαν, Τους αυτό μη χραίνοντας ένδον εισάγει. Βάπτισεν εν ποταμώ Χριστόν Πρόδρομος κατά έκτην.

Τα Ευαγγέλια και τα Αποστολικά αποσπάσματα των Μεγάλων Ωρών της Παραμονής των Φώτων όπως και της ημέρας των Θεοφανίων έχουν αναφορές των Ευαγγελιστών και των Αποστόλων στη βάπτιση του Ιησού Χριστού και την εμφάνιση του Αγίου πνεύματος. Εκ των τεσσάρων Ευαγγελιστών ο Λουκάς, ο Ματθαίος και ο Μάρκος αναφέρουν στις αφηγήσεις τους το κύρηγμα του Ιωάννη του Βαπτιστή. Οι περιγραφές αυτές φέρονται να συμπληρώνουν η μία την άλλη.

Θεοφάνεια: Βρισκόμενοι στο τέλος της εορτής του Δωδεκαημέρου των Χριστουγέννων, η ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online σας καλεί να μελετήσετε τα Ευαγγελικά αποσπάσματα των Μεγάλων Ωρών της παραμονής και της ημέρας των Θεοφανίων. Σε αυτά περιλαμβάνονται αποσπάσματα Κατά Λουκά, Κατά Ματθαίο και κατά Μάρκο. Οι Πράξεις Αποστόλων και Επιστολές του Αποστόλου Παύλου προς Ρωμαίους, προς Κορίνθιους και προς Τίτο.

Κατά τις ευαγγελικές περικοπές ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, γιος του Ζαχαρία και της Ελισάβετ, ο επιλεγόμενος στη συνέχεια Βαπτιστής, που ήταν 6 μήνες μεγαλύτερος του Χριστού, και διέμενε στην έρημο, ασκητεύοντας και κηρύττοντας το βάπτισμα μετανοίας, βάπτισε με έκπληξη και τον Ιησού στον Ιορδάνη ποταμό. Κατά δε τη στιγμή της Βάπτισης κατέβηκε από τον ουρανό το Άγιο Πνεύμα υπό μορφή περιστεράς στον Ιησού και ταυτόχρονα από τον ουρανό ακούσθηκε φωνή που έλεγε ότι:

Ούτος εστίν ο Υιός μου ο αγαπητός εν ω ευδόκησα.

Η φράση αναφέρεται στα ευαγγέλια του Ματθαίου, του Μάρκου και του Λουκά, ενώ απουσιάζει από αυτό του Ιωάννη.

Τα Ευαγγελικά και Αποστολικά αποσπάσματα θα αναρτώνται καθόλη τη διάρκεια των δύο γιορτινών ημερών (5 και 6 Ιανουαρίου). Το παρόν άρθρο θα ενημερώνετε συστηματικά.

Μέχρι την ανάρτηση του επόμενου Ευαγγελικού και Αποστολικού αναγνώσματος μπορείτε να δείτε τα έθιμα των Φώτων ή να διαβάσετε και να δείτε σε βίντεο για τον βίο, τις διδαχές, την κοίμηση και το Απολυτίκιο της Αγίας Συγκλητικής, της οποίας την μνήμη τιμούμε στις 5 Ιανουαρίου, παραμονή των Φώτων.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Παραμονή των Φώτων

Ευαγγέλια Μεγάλων Ωρών

Ευαγγέλιο Α Ώρας Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021 – Κατά Ματθαίο: Το κήρυγμα του Ιωάννη του Βαπτιστή.

Απόστολος Α Ώρας Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021 – Στην Αντιόχεια της Πισιδίας.

Ευαγγέλιο Γ Ώρας Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021 – Κατά Μάρκο: Το κήρυγμα του Ιωάννη του Βαπτιστή.

Απόστολος Γ Ώρας Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021 – Ο Παύλος στην Έφεσο.

Ευαγγέλιο ΣΤ Ώρας Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021 – Η βάπτιση του Ιησού.

Απόστολος ΣΤ Ώρας Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021 – Θάνατος και ανάσταση μαζί με το Χριστό.

Ευαγγέλιο Θ Ώρας Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021 – Κατά Λουκά: Το κήρυγμα του Ιωάννη του Βαπτιστή (Σημείωση: Το Ευαγγελικό απόσπασμα της Θ Ώρας είναι ίδιο με το Ευαγγέλιο Θείας Λειτουργίας – Εσπερινού).

Απόστολος Θ Ώρας Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021 – Το κήρυγμα της υγιούς διδασκαλίας.

Ευαγγέλια Θείας Λειτουργίας – Εσπερινού

Ευαγγέλιο Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021 – Παραμονή των Φώτων.

Απόστολος Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021 – Γιορτή Οσίας Συγκλιτικής.

Απόστολος Αγιασμού των Υδάτων Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021 – Αγιασμός.

Θεοφάνεια

Ευαγγέλιο Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021 – Το βάπτισμα του Ιησού.

Ορθρινό Ευαγγέλιο Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021 – Θεοφάνια.

Απόστολος Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021 – Το κήρυγμα της υγιούς διδασκαλίας.

Απολυτίκιο Θεοφανίων

Ἐν Ἰορδάνῃ βαπτιζομένου σου Κύριε, ἡ τῆς Τριάδος ἐφανερώθη προσκύνησις· τοῦ γάρ Γεννήτορος ἡ φωνή προσεμαρτύρει σοι, ἀγαπητόν σε Υἱόν ὀνομάζουσα· καί τό Πνεῦμα ἐν εἴδει περιστερᾶς, ἐβεβαίου τοῦ λόγου τό ἀσφαλές. Ὁ ἐπιφανείς Χριστέ ὁ Θεός, καί τόν κόσμον φωτίσας δόξα σοι.

Κοντάκιο Θεοφανίων

Ἐπεφάνης σήμερον τῇ οἰκουμένῃ, καί τὸ φῶς σου Κύριε, ἐσημειώθη ἐφ᾽ ἡμᾶς, ἐν ἐπιγνώσει ὑμνούντάς σε· Ἦλθες, ἐφάνης, τό Φῶς τὸ ἀπρόσιτον.

Μεγαλυνάριο Θεοφανίων

Ἄφεσιν πηγάζων τοῖς ἐξ Ἀδάμ, ὁ τῆς ἀφθαρσίας, ἀνεξάντλητος ποταμὸς, ἐν τῷ Ἰορδάνῃ, βαπτίζεται θελήσει· ἀντλήσωμεν οὖν πάντες, ὕδωρ σωτήριον.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (2 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.