Με «συνοχή καρδίας» για δεύτερη συνεχή χρονιά ο πιστός και ευσεβής λαός της Ορεστιάδος τίμησε τούς εφόρους και πολιούχους της πόλεως, Αγίους Θεοδώρους, επί τη αναμνήσει του διά κολλύβων θαύματος του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος, το Σάββατο της Εβδομάδος των Νηστειών. Και τούτο διότι ο περσινός εορτασμός συνέπεσε με τα τραγικά γεγονότα στα σύνορα των Καστανεών Ορεστιάδος, εξ αιτίας ενός ακήρυκτου υβριδικού πολέμου εκ μέρους της γείτονος, με αιχμή του δόρατος την εισβολή παράνομων μεταναστών και φέτος καθώς όλοι μας είμεθα αντιμέτωποι με ένα αόρατο εχθρό που απειλεί την ζωή μας, τον νέο κορωνοιό.

Για αυτό δεν μπορούμε να ομιλούμε για εορτασμό ή πανήγυρη καθώς τα γεγονότα εκ των πραγμάτων δεν είναι ευχάριστα και δεν επέτρεπαν την καθιερωμένη λιτάνευση της ιεράς εικόνος των αγίων και άλλες εκδηλώσεις.
Παρά ταύτα, με ιεροπρέπεια και κατάνυξη, τηρουμένων όλων των υγειονομικών μέτρων προς αποφυγή συνωστισμού και μη διασπορά της πανδημίας, ετελέσθησαν στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων ο Μέγας Εσπερινός με την Α´ Στάση των Χαιρετισμών και την ευλογία των άρτων αφ’ εσπέρας και ο Όρθρος με τη Θεία Λειτουργία το πρωί της κυριωνύμου ημέρας. Των ιερών ακολουθιών προέστη ο οικείος Επίσκοπος, Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, πλαισιούμενος από τούς Καθηγουμένους των τριών Ιερών Μονών της επαρχίας του, Αρχιμ. Βαρθολομαίου εκ της Ιεράς Μονής Αγίας Σκέπης Νέας Βύσσης, Αρχιμ. Κυρίλλου εκ της Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής Διδυμοτείχου και Αρχιμ. Θεοφίλου εκ της Ιεράς Μονής Γενεσίου Θεοτόκου Δαδιάς. Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν διακριτικά ο Βουλευτής Εβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Δήμαρχος Ορεστιάδος Βασίλειος Μαυρίδης και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητος Ορεστιάδος Γεώργιος Ρυζιώτης.
Ο Σεβασμιώτατος κηρύττων τον θείο λόγο ερμήνευσε, εκ του αποστολικού αναγνώσματος της Β΄ προς Τιμόθεον Επιστολής του Αποστόλου Παύλου, το χωρίο «σύ ουν κακοπάθησον ως καλός στρατιώτης Ιησού Χριστού ουδείς γαρ στρατευόμενος εμπλέκεται ταις του βίου πραγματείαις…» και λαμβάνοντας αφορμή από την γενναιότητα και το φρόνημα των στρατιωτικών αγίων Θεοδώρων, του Τήρωνος και του Στρατηλάτου, υπέμνησε ότι ο χριστιανός είναι και παραμένει πάντοτε στρατιώτης και αγωνιστής, που πρέπει να θυσιάζει ακόμα και την ζωή του, δίδοντας καθημερινά στη ζωή του την μαρτυρία Ιησού Χριστού, διότι η πίστη σε Εκείνον δεν είναι θεωρία αλλά εμπειρία και τρόπος ζωής. Και κατακλείων κάλεσε τους ακρίτες του Έβρου με φρόνημα χριστιανικό και γενναιότητα να αντιμετωπίζουν τους ποικίλους πειρασμούς και όπως οι πρόγονοι τους με εφόδια την πίστη στο Χριστό και τη αγάπη για την Πατρίδα πριν από 200 χρόνια αγωνίθησαν για τα αιώνια ιδανικά και τις αξίες του Γένους έτσι και σήμερα να αγωνίζονται για τον τόπο τους και να διεκδικούν κάθε φορά όσα απαιτούνται για την ευημερία και την πρόοδο της ζωής τους και προ πάντων για την αξιοπρέπειά τους και τις αρχές γι τις οποίες θυσιάσθηκαν οι πρόγονοι μας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.