Για δεύτερη συνεχή χρονιά διοργανώνεται το Φεστιβάλ Χριστιανικής Μουσικής και Τέχνης του Δήμου Μυτιλήνης με τίτλο «Θεοδώρεια» καθώς και οι Ιερές Ακολουθίες προς τιμήν του Πολιούχου του Νησιού Αγίου Θεοδώρου του Βυζαντίου.

“Στόχος μας ο Αγιοτόκος τόπος μας με τη μεγάλη θρησκευτική πολιτιστική παράδοσή να αναδειχτεί ανάλογα κατά πως του αξίζει σε τόπο προβολής και ανάδειξης της Χριστιανικής Τέχνης σε όλα τα επίπεδα κεντρική μορφή τον πολιούχο του Άγιο”, όπως αναφέρει ο Αντιδήμαρχος πολιτισμού Παναγιώτης Τσακύρης.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΟΔΩΡΕΙΩΝ 2023
3 Μαΐου 2023 και ώρα 19.00 Ι. Μητροπολιτικός Ναός Μυτιλήνης
Πανελλήνια Συνάντηση Βυζαντινών Χορωδιών

Συμμετέχουν: α) η Βυζαντινή Χορωδία Αθηνών «ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟ ΜΕΛΟΣ» σε σύμπραξη με τη Βυζαντινή χορωδία Λέσβου η «ΑΓΙΑ ΣΙΩΝ».Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Καμαριάρης, η Χορωδία του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Χίου Μουσική ΔιεύθυνσηΓαννιάρης Κώστας και η χορωδία μητροπόλεως Μυτιλήνης «Άγιος Θεόδωρος Ο Βυζάντιος» Μουσική διεύθυνση: π. Ευστράτιος Γιουσμάς.

Κεντρικό ομιλητής για την Ιστορία του Αγίου Θεοδώρου και του Ναού ο Διδάκτωρ Θεολογίας Αθανάσιος Καλαμάτας

4η Μαΐου 2023 και ώρα 19.00 Ιερός Ναός Αγίου Θεράποντος
«Από την Ανατολή στη Δύση Υμνούμεν Τον Κύριο»

Οι εκκλησιαστικοί βυζαντινοί ήχοι συναντούν τη δυτική ευρωπαϊκή μουσική και μαζί «Υμνούν Τον Κύριο»

Με τη βοήθεια της μουσικής και του λόγου θα παρουσιάσουμε μια μουσική παράσταση με έργα από το Βυζαντινή στη δυτική ευρωπαϊκή εκκλησιαστική και κοσμική μουσική ανάμεσα στη μουσική και το λόγο.

Θα ακουστούν κατανυκτικά Τροπάρια από τις Ιερές Ακολουθίες και αποσπάσματα από επιλογή μουσικών έργων της Δυτικής Εκκλησιαστικής μουσικής όπως: «Η Επτά Λόγοι Του Ιησού Στο Σταυρό» Γιόζεφ Χάιντν, «StabatMater» Giovanni Pergolesi, αλλά και τη θεατρική ενσάρκωση του Θείου Πάθους που συναντά κανείς στα έργα των GeorgesBizet και PietroMascagni. Η «Ανάβαση προς το Όρος», έχει να επιδείξει αριστουργηματικούς σταθμούς κατάνυξης και μεγαλείου στην ποίηση και τη μουσική.

Επίσης ανάμεσα στα έργα της Ευρωπαϊκής μουσικής θα υπάρχει διάλογος με έργα της Ορθόδοξης Βυζαντινής μουσικής από χοράρχη και χορωδιακό σύνολο.

Οι ηθοποιοί Παναγιώτα Βλαντή και Ρένος Χαραλαμπίδης, διαβάζουν κείμενα Παπαδιαμάντη και Κόντογλου που θα μας οδηγήσουν στην κορύφωση του Θρησκευτικού Λόγου.

Συντελεστές:
Στην αφήγηση οι ηθοποιοί: Παναγιώτα Βλαντή και Ρένος Χαραλαμπίδης

Ψάλουν ως σολίστες οι Πρωτοψάλτες Μυτιλήνης κατ’ αλφαβητική σειρά Γιουσμάς Ευστράτιος , Μιχάλης Δήσσος και Παναγιώτης Τσακίρης καθώς και η παιδική Βυζαντινή χορωδία της Αγίας Σιών.

Ευρωπαϊκό φωνητικό σύνολο Μυτιλήνης « Animato”

Μουσική διδασκαλία: Δημήτρης Χατζηγιαννάκης

Ενορχήστρωση έργων – Μουσική διεύθυνση: Θοδωρής Λεμπέσης

Συνοδεύει ορχήστρα εγχόρδων δωματίου.

Παρασκευή 5η Μαΐου 2023 και ώρα 18.30
Κεντρική συναυλία «Θεοδωρείων» στο Δημοτικό Θέατρο

Ομιλία σχετικά με τη Βυζαντινή Λέσβο από τον προϊστάμενο της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λέσβου κ. Παύλο Τριανταφυλλίδη

Τιμώμενο πρόσωπο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.

Συναυλία παραδοσιακής και Έντεχνης Βυζαντινής Μουσικής με την Ορχήστρα

«ΡΩΜΑΝΑ» του Μανώλη Καρπάθιου και τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως Γρηγόριο Νταραβάνογλου με τίτλο «Από το Βυζάντιο στην Ελληνική Μουσική ». Συμπράττει το τμήμα παραδοσιακής Μουσικής της Αγίας Σιών.

6 Μαΐου Σάββατο απόγευμα: Ο Αρχιερατικός Εσπερινός προς τιμήν του Πολιούχου της Πόλεως στο Μητροπολιτικό Ναό
7 Μαΐου, Κυριακή Δ΄του Πάσχα:
Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Λιτάνευση του Ι. λειψάνου του Νεομάρτυρος Αγ. Θεοδώρου του Βυζαντίου στην προκυμαία της Μυτιλήνης με τη συμμετοχή όλου του κλήρου του νησιού , των αρχών , των σχολείων της πόλης, του Στρατού , και πολιτιστικών συλλόγων

Οργάνωση:
Φεστιβάλ Χριστιανικής Θρησκευτικής Τέχνης Δήμου Μυτιλήνης: Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Μυτιλήνης, Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης, Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου.

Το Φεστιβάλ τελεί υπό την Αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και του Ι. Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Ιερωνύμου

Μεγάλοι Χορηγοί: Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής,
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Μυτιλήνης Παναγιώτης Δ. Τσακύρης.

Επικοινωνία | Άντζυ Νομικού | [email protected]

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.