Το Netflix στρέφει τον φακό του στα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τους Τούρκους κατά των μειονοτήτων στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα - Aντιδράσεις στην Τουρκία και προσπάθειες για απαγόρευση της προβολή της.

«Η Τουρκία για τους Τούρκους». Το σύνθημα αυτό κυριαρχούσε στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, συμπυκνώνοντας το ιδεολογικό αφήγημα των Nεότουρκων που εκφράστηκε με τις γενοκτονίες εναντίον των Αρμενίων και των Ελλήνων του Πόντου.

Με ανάλογο μένος εκφράστηκε και μεταπολεμικά με το πογκρόμ εναντίον των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, Ίμβρου και Τενέδου, που άρχισε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κορυφώθηκε το 1955 και συνεχίστηκε μέχρι η άλλοτε ακμαία ελληνική μειονότητα και καταντήσει σκιά του εαυτού τους, να έχουν απομείνει 2-3 χιλιάδες ψυχές.

Οι παρενοχλήσεις ήταν καθημερινές, όπως και ο εκφοβισμός, οι διώξεις, οι μαζικές απελάσεις, ο φόρος περιουσίας, η καταναγκαστική εργασία και άλλα δεινά που συνέθεταν το κλίμα που οδήγησε στο παραπάνω αποτέλεσμα στην δραματική συρρίκνωση.

Δείτε εδώ το τρέιλερ της σειράς «The Club» για την πρώτη σεζόν

Αποκορύφωμα αποτέλεσαν τα Σεπτεμβριανά το 1955. Αυτά σηματοδότησαν το τέλος μίας αστικής μειονότητας με ιδιαίτερα υψηλό μορφωτικό και πολιτιστικό επίπεδο, με μεγάλη περιουσία και με εμβληματικά εκκλησιαστικά, εκπαιδευτικά και φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Η δημοφιλής σειρά του Netflix «The club» καταπιάνεται με μία από τις πιο σκοτεινές σελίδες της τουρκικής ιστορίας. Αν και εστιάζεται στις διώξεις κατά της εβραϊκής κοινότητας, στρέφει τον φακό της και στα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά των Ελλήνων. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει προκαλέσει αντιδράσεις εντός της Τουρκίας, ενοχλώντας το καθεστώς Ερντογάν και όχι μόνο.

Παρόλα αυτά, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι Τούρκοι που επιθυμούν να κοιτάξουν κατάματα το παρελθόν τους.

Ακόμα και τις πιο απεχθείς πτυχές του. Έτσι μπορεί να ερμηνεύσει κανείς το ότι η σειρά βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων των Τούρκων. Φιγουράρει ήδη στην πρώτη θέση σε τηλεθέαση. Μεγάλη επιτυχία σημειώνει και στην Ευρώπη, συστήνοντας τη δυτική κοινή γνώμη σε ένα –όχι τυχαία– άγνωστο σ’ αυτήν ιστορικό κεφάλαιο.

Δείτε εδώ το τρέιλερ της σειράς «The Club» για την δεύτερη σεζόν:

Το «The club» έκανε πρεμιέρα στις 5 Νοεμβρίου 2021 και ολοκληρώθηκε στις 6 Ιανουαρίου της νέας χρονιάς, με τέσσερα επεισόδια της δεύτερης σεζόν. Δεν είναι τυχαίο ότι την σκηνοθεσία της σειράς υπογράφει η νεαρή γυναίκα Ζεϊνέπ Γκιουνάι.

Η σειρά διαδραματίζεται στην περιοχή του Πέραν. Η περίφημη οδός που ξεκινάει από την ιστορική πλατεία Ταξίμ και φτάνει μέχρι την άλλη γνωστή συνοικία της Κωνσταντινούπολης, τον Γαλατά. Ο δρόμος αυτός λειτούργησε σαν καρδιά της πόλης. Εκτός από την έντονη παρουσία της ελληνικής κοινότητας, συναντούσε κανείς και ένα κράμα από διαφορετικές φυλές.

Ο φακός φωτίζει τους Έλληνες, η ενασχόλησή των οποίων με τις τέχνες και το εμπόριο τους είχε χαρίσει πλούτο και εξωστρέφεια. Οι σχέσεις τους με την Ευρώπη ήταν στενές. Το κάλλος της Πόλης, η αρχοντιά και η μεγαλοπρέπειά της λαμποκοπούσαν σε αυτό τον ιστορικό δρόμο, όπου συνυπήρχε ένα πολυπολιτισμικό μωσαϊκό.

Η αψεγάδιαστη κινηματογραφική παραγωγή αποτυπώνει τη γοητεία μίας εποχής που έχει παρέλθει οριστικά. Ο θεατής, όμως, ταξιδεύει στον χρόνο και γνωρίζει το κοσμοπολίτικο Πέραν και τις δόξες του. Για τον σκοπό αυτό γυρίστηκε σε στούντιο με αμάξια και ταξί εποχής, κόσμο να περιδιαβαίνει με κοστούμια εποχής, αλλά και βιτρίνες πιστές στην αισθητική των μέσων του 20ου αιώνα. Έχει, μάλιστα, γίνει και χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, ώστε να γυριστούν πανέμορφα πλάνα της πόλης, συμπεριλαμβανόμενης και της Αγίας Σοφιας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.