ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΗΠΕΙΡΟΣ: Θα συντηρηθούν τέσσερις ναοί-μνημεία στην Ήπειρο. Του π. Ηλία Μάκου. Άλλοι τέσσερις ναοί-μνημεία, αυτοί της Κοιμήσεως Θεοτόκου Λάβδανης Πωγωνίου, του Προφήτη Ηλία Καρδαμιτσίων Ιωαννίνων, του Αγίου Νικολάου Μαρμάρων Ιωαννίνων και Αγίας Παρασκευής Μαρμάρων Ιωαννίνων πρόκειται να συντηρηθούν.

Τα τελευταία χρόνια στην Ήπειρο έχουν επενδυθεί πολλά χρήματα από ευρωπαϊκά προγράμματα για την αποκατάσταση-συντήρηση-αναστήλωση ιστορικών εκκλησιών και μοναστηριών στην Ήπειρο, γιατί αποτελούν μία από τις προτεραιότητες της Περιφέρειας Ηπείρου.

Να σημειωθεί ότι ο ναός της Κοιμήσεως Θεοτόκου Λάβδανης είναι παλαιός και έχει υποστεί φθορές στη διάρκεια του χρόνου.

Το παρεκκλήσι του προφήτη Ηλία Καδραμιτσίων ότι στη θέση του υπήρχε παλιά Μονή, η οποία καταστράφηκε όταν ο Αλή πασάς πυρπόλησε, 19-20 Αυγούστου 1820 τα Γιάννινα, για να αποκρούσει τα σουλτανικά στρατεύματα, που επιτέθηκαν εναντίον του.

Ανακατασκευάστηκε το καθολικό του μοναστηριού από το σινάφι των γουναράδων, αλλά ξανακάηκε ολοσχερώς το 1847, για να χτιστεί το σημερινό εκκλησάκι το 1954, μετά από έρανο του Συλλόγου «Η Παντάνασσα».

Ο ναός Αγίου Νικολάου Μαρμάρων είναι τρίκλιτη βασιλική με τρούλο, που ανακαινίστηκε, σύμφωνα με εντοιχισμένες επιγραφές, το 1819 και το 1836, οπότε προστέθηκε και ο νάρθηκας.

Οι εντυπωσιακές τοιχογραφίες είναι έργα του Θεοδοσίου και του γιου του Κωνσταντίνου.

Ιερός ναός Αγίου Νικολάου Μαρμάρων

Ο ναός του Μοναστηριού της Αγίας Παρασκευής Μαρμάρων ανεγέρθηκε το 1778 από τη γνωστή οικογένεια Ψαλλίδα και ειδικότερα τη μητέρα Ζαμπέτα και τα παιδιά της Μιχαήλ και Αθανάσιο.

Διαβάστε επίσης για την ιστορική Εκκλησία της Παναγίας Παρηγορήτισσας της Παραμυθίας.

Μέσα από αυτά τα θρησκευτικά μνημεία διασώζεται ένα μεγάλο κομμάτι της παράδοσης του τόπου, αλλά και κρατιούνται ζωντανές αξίες και αρχές.

Αυτά τα θρησκευτικά μνημεία, που αποτελούν θαύμα του ελέους και της δύναμης του Χριστού, είναι ζωντανή μαρτυρία της διδασκαλίας του Ευαγγελίου ότι δεν πρέπει να μας πλανούν τα «εν τω κόσμω».

Μη μας θαμπώνουν ξένες και ύποπτες ιδέες. Μην μας παρασύρουν φιλοσοφίες «κενής απάτης».

Πέρα από την περίτεχνη αρχιτεκτονική των θρησκευτικών μνημείων ας σταθούμε στο νόημά τους και στην προσφορά τους.

Είναι φτερά, που μας υψώνουν από τη χωματένια γη σε πνευματικότερη θεώρηση του κόσμου. Ουρανώνουν την καρδιά και το νου.

π Ηλίας Μάκος

Διαβάστε επίσης για την επισκευή του ναού της Παναγίας μέσα στο φαράγγι του Βίκου.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.