Στους προσωπικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων στο Taxis αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2019.

Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα εφάπαξ καταβολής ή πληρωμής σε δόσεις του ΕΝΦΙΑ 2019. Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να ελεγχθούν κωδικό προς κωδικό από τους φορολογούμενους προκειμένου να διαπιστώσουν αν τα στοιχεία των ακινήτων τους ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Η καταβολή του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε πέντε μηνιαίες δόσεις, με πρώτη δόση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Πώς θα εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2019 από το taxisnet

Οι φορολογούμενοι μπορούν να κάνουν την εκτύπωση του ΕΝΦΙΑ 2019 και την ταυτότητα πληρωμής από τους προσωπικούς λογαριασμούς στο TAXISnet.

Για να εκτυπώσουν οι φορολογούμενοι το ποσό του φόρου που προκύπτει θα πρέπει:

Nα συνδεθούν στο gsis.gr (my taxisnet – Ο λογαριασμός μου) με τους προσωπικούς τους κωδικούς (username / password) επιλέγοντας την εφαρμογή «Υποβολή Δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9)».
Επιλέξτε το τρέχον έτος (2019).
Επιλέξτε την καρτέλα Πιστοποιητικά και από τις Διαθέσιμες ενέργειες την έκδοση νέου πιστοποιητικού για χρήση στο έτος 2018.
Επιλέξτε χρήση και πληκτρολογήστε τον εντεκαψήφιο Α.Τ.ΑΚ. του εμπραγμάτου δικαιώματος, για το οποίο θέλετε να εκδώσετε πιστοποιητικό.
Για κάθε Α.Τ.ΑΚ. εκδίδεται ξεχωριστό πιστοποιητικό.
Από τις διαθέσιμες ενέργειες, κάντε κλικ στην επιλογή δικαιώματος για έκδοση πιστοποιητικού.
Επιλέξτε έκδοση πιστοποιητικού και στη συνέχεια εκτύπωση.

Ε9: Τα πιο συνηθισμένα λάθη

Τα πιο συνηθισμένα λάθη που έχουν εντοπιστεί στο Ε9 είναι τα εξής:

– Ημιτελή κτίσματα- έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ κατά 60%.

Εάν η έκπτωση δεν έχει υπολογιστεί στο εκκαθαριστικό του φόρου, τότε ο φορολογούμενος ενδέχεται να μην έχει επικαιροποιήσει τα στοιχεία του συγκεκριμένου ακινήτου του στη δήλωση Ε9 και θα πρέπει να διορθώσει εκ νέου την παράλειψη.

-Αγροτεμάχια

Ορισμένοι φορολογούμενοι έχουν χρεωθεί μεγαλύτερο φόρο ακόμη και για μια άγονη εδαφική έκταση. Αυτό συμβαίνει επειδή ο φορολογούμενος δεν έχει δηλώσει το δήμο που βρίσκεται το ακίνητο. Για αυτόν λόγο ο φορολογούμενος θα πρέπει να δηλώσει εκ νέου το αγροτεμάχιο του στην τροποποιητική δήλωση του Ε9 και να συμπληρώσει σωστά τα στοιχεία της διεύθυνσής του.

– Ποσοστό συνιδιοκτησίας

Πολλοί φορολογούμενοι δεν έχουν συμπληρώσει το ποσοστό συνιδιοκτησίας στα ακίνητά τους ή το έχουν συμπληρώσει λανθασμένα με αποτέλεσμα κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ να λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100% και να «φουσκώνει» ο φόρος. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος φορολογούμενος να διορθώσει το ποσοστό συνιδιοκτησίας για να υπολογιστεί σωστά ο φόρος.

– Όροφος

Πολλοί φορολογούμενοι ξεχνούν να συμπληρώσουν τον όροφο στο οποίο βρίσκεται το διαμέρισμά τους. Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο υψηλότερος συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο. Στην περίπτωση αυτή ο φορολογούμενος θα πρέπει να υποβάλει τροποποιητική δήλωση του Ε9.

– Έτος κατασκευής:

Ορισμένοι φορολογούμενοι έχουν δηλώσει ως έτος κατασκευής την χρονιά που ηλεκτροδοτήθηκε το ακίνητο ενώ πρέπει να δηλωθεί το έτος που εκδόθηκε η οικοδομική άδεια.

 

 

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.