Η λέξη ταραμάς είναι τουρκικής προέλευσης και βγαίνει από τη λέξη tarama που σημαίνει αυγά ψαριών. Κι αυτό γιατί ο ταραμάς προέρχεται από τα αυγά του μπακαλιάρου ή του κυπρίνου και θεωρείται μια εκλεπτυσμένη τροφή.

Στο εμπόριο θα βρούμε δύο είδη ταραμά, το λευκό και αυτό με το έντονο ροζ χρώμα που έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του στην αγορά πριν από μερικές δεκαετίες μετά από προσθήκη χρωστικών στον κοινό (λευκό) ταραμά. Αυτός είναι και ο λόγος που ο λευκός ταραμάς θεωρείται ποιοτικά ανώτερος, αφού έχει υποστεί μικρότερη επεξεργασία πριν φτάσει στο πιάτο μας.

Ένα μικρό διατροφικό μυστικό για να καταναλώσουμε την ταραμοσαλάτα χωρίς ενοχές είναι να τη συνοδεύσουμε με αρκετή πράσινη σαλάτα, η οποία βοηθά να αποβληθεί ευκολότερα το λίπος από τον οργανισμό.

Συνταγή για ταραμοσαλάτα

Υλικά

150 g ταραμά (αυγά μπακαλιάρου)
200 g μουλιασμένου μπαγιάτικου ψωμιού (ψίχα μόνο)
1 κρεμμύδι μικρό
2 λεμόνια (χυμό)
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
ελιές
κάπαρη
κριτσίνια

ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ

1 μπλέντερ

1.Βάζετε τον ταραμά με το μισό χυμό λεμονιού και το κρεμμύδι στο μπλέντερ και τα χτυπάτε μέχρι να πολτοποιηθεί ο ταραμάς.
2.Προσθέτετε την ψίχα ψωμιού αφού τη στραγγίξατε πολύ καλά και χτυπάτε καλά μέχρι να ενσωματωθεί.
3.Προσθέτετε όσο ελαιόλαδο χρειάζεται, λίγο λίγο και εναλλάξ με τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού, ενώ χτυπάτε το μίγμα συνεχώς μέχρι να πήξει καλά.
4.Σερβίρετε την ταραμοσαλάτα σε μπολ και τη γαρνίρετε με ελιές ή κάπαρη.

Συνοδεύστε την ταραμοσαλάτα με λαγάνα (ή ψωμί αν δεν είναι Καθαρά Δευτέρα), ελιές και κριτσίνια !

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (0)
  1. Ανδρέας 3 χρόνια πριν

    Αυτό που δεν έχω καταλάβει ποτέ είναι αφού ο ταραμάς είναι αβγά ψαριού και ούτε το ψάρι ούτε τα αβγά είναι νηστίσιμα γιατί τρώμε ταραμοσαλάτα;

    ΑπάντησηΆκυρο

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.