Ι.Μ.Περιστερίου: Τη λύση του «μεταθετού» θα κληθεί να εγκρίνει η ιεραρχία του Οκτωβρίου για την πλήρωση στη Μητρόπολη του Περιστερίου, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες.

Η κάλυψη της κενής θέσης στη μεγάλη αστική Μητρόπολη της Εκκλησίας της Ελλάδος παραμένει γρίφος δυσεπίλυτος.

Θεωρείται μία μεγάλη Μητρόπολη και εφόσον ο δήμαρχος Περιστερίου κ. Παχατουρίδης πίεσε να μην σπάσει στα δύο η Μητρόπολη (και δεν τίθεται πια το ενδεχόμενο), η ιεραρχία καλείται να βρει τον διάδοχο του Μητροπολίτη κυρού Κλήμεντος.

Οι αρχιμανδρίτες που ακούστηκαν αρχικά δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος μίας τόσο μεγάλης Μητρόπολης.

Γι’ αυτό και στο τραπέζι έχει πέσει η κάλυψη της θέσης από έμπειρο Μητροπολίτη. Όπως όλα δείχνουν, η Εκκλησία της Ελλάδος θα αποφασίσει -με πρόταση του Αρχιεπισκόπου- να καλυφθεί η κενή θέση «δια μεταθέσεως».

Για να συμβεί αυτό πρέπει να εγκριθεί το «μεταθετό» από τα 2/3 της ιεραρχίας, δηλαδή η πρόταση να λάβει περισσότερες από 52 ψήφους.

Η υπόθεση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, καθώς τα πρόσωπα που ακούγονται, οι Μητροπολίτες, που θα κληθούν να καλύψουν την κενή θέση, πιθανότατα να προέρχονται από Μητροπόλεις των Νέων Χωρών.

Αν αυτό συμβεί, θα απαιτηθεί, επομένως, η συναίνεση, και του Οικουμενικού Πατριάρχη, όπως προβλέπεται από την Πατριαρχική Πράξη του 1928.

Τα τέσσερα ονόματα που ακούγονται έντονα, σύμφωνα με πληροφορίες του orthodoxtimes.gr, είναι τρεις Μητροπολίτες των Νέων Χωρών, οι Μητροπολίτες Σιδηροκάστρου Μακάριος (εξελέγη το 2001), Διδυμοτείχου Δαμασκηνός (εξελέγη το 2009) και Σερρών Θεολόγος (εξελέγη το 2003) και ένας, ο πολύπειρος και με καταγωγή από το Περιστέρι, Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος (εξελέγη το 2007).

Η απόφαση θα κριθεί την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου πριν ξεκινήσουν οι εκλογές για την κάλυψη των κενών θέσεων των Μητροπόλεων.

Τον πρώτο λόγο φυσικά έχει ο Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος και αναμένεται να αποφασίσει αν κάποιος από τους συγκεκριμένους τέσσερις, ή κάποιος που μέχρι στιγμής δεν έχει ακουστεί καν, θα εκλεγεί δια μεταθέσεως ή δια της κανονικής εκλογής.

Όλα τα υπόλοιπα που ακούγονται και ψιθυρίζονται θεωρούνται από πηγές της Ιεράς Συνόδου, αποκυήματα φαντασίας.

Στην περίπτωση πάντως που εκλεγεί ένας από τους τέσσερις Μητροπολίτες, τότε η εκλογή στην κενή – πια – Μητρόπολη του θα πραγματοποιηθεί στην ιεραρχία την άνοιξη του 2022.

Νίκος Κολοκυθάς

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.